🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на Банка ДСК придобива конкурент в Словения

С най-голямата сделка в историята си унгарската OTP Bank ще увеличи до 30% пазарния си дял в страната

Според словенски медии цената на сделката е около 1 млрд. евро
Според словенски медии цената на сделката е около 1 млрд. евро
Според словенски медии цената на сделката е около 1 млрд. евро    ©  Reuters
Според словенски медии цената на сделката е около 1 млрд. евро    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственикът на Банка ДСК - унгарската OTP Bank, обяви, че е завършила придобиването на словенската Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM). Това е най-голямата сделка в историята на OTP, като с нея финансовата институция вече има 30% пазарен дял в Словения. Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри придобиването на NKBM от OTP Bank още през септември 2022 г. Агенцията за защита на конкуренцията в Словения даде зелена светлина на сделката на 31 януари.

NKBM, с пазарен дял 20.7% по отношение на общите активи към септември 2022 г. и повече от 1500 служители към края на 2022 г., е 80% собственост на Apollo Global Management. Европейската банка за банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) притежава останалите 20%. NKBM е ключов играч на местния банков пазар, като предлага банкови услуги за индивидуални клиенти и за малкия бизнес, както и пълния набор от банкови услуги за средни и големи бизнеси.

Според словенски медии цената на сделката е около 1 млрд. евро. Финансовата институция ще започне постепенно присъединяване към бранда на OTP, като първо ще бъде заменено логото, което ще съответства на това на новия собственик. След това и приложението за мобилно банкиране ще бъде променено, съобщава NKBM в свое изявление.

"Досега сме приемали присъствието ни в Словения като огромна възможност и в съответствие със стратегията на групата OTP - от навлизането ни на пазара през 2019 г. сме търсили допълнителни възможности за растеж. Тогава придобихме четвъртия най-голям играч в словенския банков сектор, SKB Bank, която вече успешно се интегрира в групата OTP", коментира Ласло Волф, заместник главен изпълнителен директор на OTP.

С новата сделка OTP Bank ще стане пазарен лидер в Словения. Според Волф в момента групата проучва възможността за по-нататъшни придобивания в региона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар