🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДСК сменя ръководството на ключовия за бизнес модела й ритейл сегмент

Досегашният финансов директор Славейко Славейков поема "Банкиране на дребно", а Диана Митева напуска банката

Славейко Славейков    ©  ДСК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерът по пазарен дял в банкирането на дребно ДСК ще има нов изпълнителен директор, който да отговаря за ключовото за финансовата институция направление. Оттам официално съобщиха, че от януари 2023 г. постът на изпълнителен директор с ресор "Банкиране на дребно" ще бъде поет от Славейко Славейков, който и досега беше във висшия мениджмънт на ДСК, но като главен финансов директор (CFO).

Рокадата е важна, тъй като заради традиционно силната си позиция в обслужването на домакинствата още от епохата на Държавна спестовна каса тази позиция се приема за втората най-важна в притежаваната от унгарската група OTP Банка ДСК. От 2007 г. насам тя беше заета от Диана Митева, която според лаконичната информация от съобщението "се оттегля от банката от януари 2023 г.". Към момента Митева е и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, като наскоро беше преизбрана за нов тригодишен мандат. Вероятно обаче браншовата организация скоро също ще пристъпи към нов избор, тъй като традиционно тя се оглавява от изпълнителен директор в някоя от водещите банки.

Новите лица

Славейко Славейков е познато име в банкерските среди. Той влезе в редиците на ДСК с придобиването на Експресбанк от Societe Generale, където допреди това също беше CFO.

Според официалното съобщение през 2021 и 2022 г. Славейков участва активно в стратегическите процеси за дигитална трансформация на Банка ДСК и е "силно ангажиран с въвеждане на иновативен гъвкав банков модел на управление, с който Банка ДСК цели да осигури най-доброто клиентското изживяване чрез предлагане на подходящи модерни персонални решения на всеки свой клиент".

ДСК с огромната си наследена структура и клонова мрежа нормално не е толкова гъвкава при приемането на новости. Под ръководството на главния изпълнителен директор Тамаш Хак-Ковач, който дойде през 2020 г. на мястото на Виолина Маринова, в банката определено се усеща акцент към модернизация и оптимизация.

Постът на CFO ще бъде поет от Цветослав Димов, който също е от кадрите, дошли от Societe Generale. Той започва работa там преди 11 години като мениджър "Връзки със заможни клиенти", но скоро след това се премества и поема отдел "Финансови рискове и контрол". През последните няколко години след сливането на двете банки ръководи управление "Стратегия, контролинг и управление на капитала" в ДСК.

Лидерът на дребно

По последни данни към септември 2022 г. Банка ДСК е втора по активи на българския пазар със 17.2 млрд. лв., но след очакваното сливане на ОББ с Райфайзенбанк (преименувана на KBC Банк) вероятно ще загуби една позиция. Трите топ банки в страната (заедно с настоящия номер 1 Уникредит Булбанк) са със сходен калибър и вероятно ще са в изострена конкуренция за лидерската позиция.

Измежду тях ДСК е с традиционно по-силни позиции на пазара на дребно, като държи 24% (17.15 млрд. лв.) от депозитите на домакинствата. При ритейл кредитите делът й е почти 30% (9.9 млрд. лв.), като в сегмента на потребителските заеми е хегемон с 38.8% от пазара (6.2 млрд. лв.), но с уговорката, че потребителското кредитиране на Уникредит е изведено в небанково дружество.

За деветмесечието ДСК отчита най-голяма печалба сред банките в страната - 386.4 млн. лв., което е 12.8% ръст на годишна база.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenti74 avatar :-P
    Пламен Кожухарски
    • - 3
    • + 1

    Доказани професионалисти !!! Поздравления !!!

    Нередност?
  • 2
    zrg avatar :-(
    Thomas Anderson
    • + 1

    Нямали пари. Имало инфлация. Вдигнаха таксите. Накрая най-голям ръст на печалбата... За пари ли? Даааа, за много пари лъжат както могат и когат е сгодно

    Нередност?
  • 4
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Може цифрите за лидерството на ДСК да са верни, но за мен с придобиването на Експресбанк и ел. банкиране, което имах там настъпи пълен хаос и разочарование. Нищо добро от тази банка не влезе в главите на управляващите укропнената банка с грозното име ДСК. Доволен съм , че напуснах тази голяма банка и дано повече вложители осъзнаят, че има далеч по-добри от наследничката на социалистическата "държавна спестовна каса" Дори едно хубаво име не измислиха - и двете страни по сделката се интересуваха само от парите на вложителите, но не и от техните интереси и потребности от добро обслужване.

    Нередност?
  • 5
    huj16647609921143670 avatar :-|
    Palmer Lee

    Добро есе! Благодаря за споделянето! https://dino-game.co

    Нередност?
  • 6
    ipu16932794561190661 avatar :-|
    Keith Lloyd

    Loan to value съотношението било добро? Знам селца, в които имотите са скочили 4-5 пъти за една година и то на парцели с къщи за събаряне. https://tunnel-run.com

    Нередност?
  • 8
    wls16753277021161644 avatar :-|
    Steele Nickle

    че напуснах тази голяма банка и дано повече вложители осъзнаят

    Нередност?
Нов коментар