🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката за един милиард евро е на финала: ОББ погълна "Райфайзен"

Юридически сливането на двете банки е факт, но оперативното обединение ще отнеме още около година

Петър Андронов, част от изпълнителния комитет на KBC в Белгия и лидер на звено "Международни пазари"
Петър Андронов, част от изпълнителния комитет на KBC в Белгия и лидер на звено "Международни пазари"
Петър Андронов, част от изпълнителния комитет на KBC в Белгия и лидер на звено "Международни пазари"    ©  Цветелина Белутова
Петър Андронов, част от изпълнителния комитет на KBC в Белгия и лидер на звено "Международни пазари"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кей Би Си Банк България, преименуваният наследник на Райфайзенбанк, се вля официално в Обединена българска банка (ОББ) след вписване в Търговския регистър от 10 април. През лятото на 2022 г. белгийската КВС придоби бизнеса на Raiffeisen в България за малко над един милиард евро, като сега е факт следващата стъпка от интеграцията на двете банки, която към настоящия момент е само на правно ниво, отбелязват от банката.

"Не е готово още", каза на официалното обявяване за приключването на сделката Петър Андронов, част от изпълнителния комитет на белгийската банка майка. "Правното сливане е около 1-2% от всички усилия", допълни Андронов.

"Ще работим (по приключването на сливането) на четири различни етапа", посочи Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ. Първият етап, който ще засегне най-вече физическите лица, ще започне през септември, а целият процес се очаква да бъде завършен до края на следващата година. "Неизбежно ще има проблеми и смущения за клиентите", посочи Рубен, като едно от най-големите неудобства се очертава да бъде заменянето на старите номера на банковите сметки с нови iban-и, което ще започне от септември. Първият етап ще започне с обединяването на мобилните приложения.

Сливането на физическите клонове ще отнеме повече време. Според Рубен клоновата мрежа на банката ще остане "широка", като все пак може да се наложи известно оптимизиране. Обединяването на екипите и физическите локации ще бъде последният етап от оперативното сливане на двете банки, които обслужват над 1.9 млн. клиенти.

Най-големият играч

Според последните данни на Българската народна банка новата обединена банка ОББ ще бъде лидер по активи, като общо финансовата група в България (заедно с дъщерни застрахователни, пенсионни и други компании) към настоящия момент обслужва над 2.4 милиона клиенти. Докато продължава процесът на техническата интеграция на ОББ и КВС Банк, клоновата мрежа, корпоративният сайт и дигиталните канали на КВС Банк България ще бъдат обозначени със специален символ до логото на ОББ - червена звезда (астерикс). Настоящите клиенти на двете банки не са задължени да предприемат каквито и да било действия и ще продължат да бъдат обслужвани по същия начин както преди, допълват от ОББ. "За клиентите нищо не се променя, докато не ги уведомим, че нещо се променя", обобщи Андронов.

QA

Какво се променя за клиентите?

Тегленията от банкоматите на двете банки ще бъдат обработвани при идентични условия, а плащанията ще бъдат третирани като вътрешнобанкови.

Ще се променят ли условията по продуктите и услугите?

Няма обявени промени засега.

Променя ли се IBAN на сметката?

На този етап IBAN-ите на сметките остават непроменени, но в бъдеще ще бъдат сменени с други.

Трябва ли да се преиздава картата?

Не е необходимо. Може да се използва до срока на валидност, отбелязан на нея.

Ще има ли промяна в условията по кредити?

Не. Отношенията с банката по повод ползваните кредитни продукти продължават в съответствие със сключения договор. Клиентите продължават да погасяват задълженията си както до момента.

Какво ще стане със спестяванията?

Условията остават непроменени.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv16206834451053261 avatar :-P
    Peter Tomov
    • + 1

    Някъде прочетох как гърците били свикнали да пазаруват основно с кредитни карти. Това не може да стане в България за световно. Днес се запитах има ли изобщо нормална система за плащания в магазините с кредитни карти? Явно няма, защото ако се опиташ да върнеш нещо ти казват, че сумата няма как да бъде върната по сметката на кредитната карта. Искат банкова сметка, за да я възстановят. И един Господ знае колко време ще вземе това. В нормалните държави, дори и в Африка, плащаш с кредитна карта, връщаш и до 5-7 дни сумата се появява като кредит на кредитната карта. България обаче си има своя система, която е пълен абсурд.

    Нередност?
  • 2
    dani_2077 avatar :-?
    dani_2077
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Peter Tomov":
    А защо изобщо трябва да пазарувате с КРЕДИТНА карта ? Това значи, че нямате пари ◉⁠‿⁠◉ .
    Ако пазаруваш с дебитна карта и "върнеш" нещо, пак няма да ти върнат парите 🤷🏻‍♂️.

    Нередност?
  • 3
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova

    Ами как няма да се обединят ,като собственика един- банка КСБ собственост на руския олигарх от исландски произход Тор Бьорголфсон , един от най близките олигарси на Путин. Така от една страна се перат мръсни руски пари у нас, от друга страна Путин упорито завзема банковия сектор на България. Считайте ,че собствеността на Тор Бьорголфсон е собственост на Путин, тъй като Путин си крие крадените богатства зад поставени лица.
    КСБ се развява под белгийски флаг, защото главната и кантора е в Белгия.
    Тор Бьорголфсон навлезе в България още 2000-2004 година при правителството на НДСВ на когото НДСВ продаде БТК. В 2007 година Цветелина Бориславова( поставено лице на ББорисов) му продаде 75% от акциите на СиБанка и пак с 25 % Цветелина остана да оглавява бордния съвет на СиБанка.
    През СиБанка минаха най важните приватизационни сделки не само при правителството на НДСВ, но и при управлението на Борисов.
    Преди 2 години Си Банка купи ОББ и се скри зад нейното име. По този начин Тор Бьорголфсон ( т.е Путин) завладя освен най важните сектори на икономиката ни, но и банковото дело на България и за това вратите на държава България му бяха отворени от Бойко Борисов.

    Нередност?
Нов коментар