Бизнес лидери искат реформи, които отново да направят Лондон водещ финансов хъб

Правителството разглежда промени в законодателството, откакто Arm избра Ню Йорк за IPO

Правителството вече представи пакет от реформи в края на миналата година, но според бизнеса те няма да са достатъчни
Правителството вече представи пакет от реформи в края на миналата година, но според бизнеса те няма да са достатъчни
Правителството вече представи пакет от реформи в края на миналата година, но според бизнеса те няма да са достатъчни    ©  Pexels.com
Правителството вече представи пакет от реформи в края на миналата година, но според бизнеса те няма да са достатъчни    ©  Pexels.com

Бизнес лидери от различни индустрии във Великобритания са в разговори с правителството, които целят постигане на промени в законодателството във финансовия сектор. Според тях Лондон е изгубил статута си на глобален финансов хъб, което се потвърждава и от пост-Brexit тенденцията все повече компании да избират Амстердам, Франкфурт, Париж или Ню Йорк за първоначалните си публични предлагания (IPO), пише Reuters.

Макар разговорите да продължават и в момента, властите в Лондон отдавна са наясно с проблема. Още миналата година правителството представи Единбургските реформи, които целяха стимулира растежа и конкурентоспособността в сектора на финансовите услуги. Според представителите на бизнеса обаче те няма да бъдат достатъчни и са нужни още действия в тази посока.

Напрежението върху Даунинг стрийт 10 е допълнително увеличено и от Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на САЩ и еквивалента на Европейския съюз (ЕС), които целят привличането и на чуждестранни компании на местния пазар. За момента Великобритания не е дала признаци за работа по тази линия, което прави възможността от изоставане от Вашингтон и Брюксел значително по-голяма.

Главна тема на заседанията е промяна на правилата за публично предлагане на борсата в Лондон. Искането на бизнеса е те да бъдат значително опростени, което би накарало редица мултинационални компании да изберат английската столица за листванията си. Тези искания включват финансови стимули за учредяване и базиране на централи във Великобритания. Освен това се обсъждат и данъчни облекчения върху възвращаемостта на инвестициите и приходите от дивиденти, което би помогнало за това повече инвеститори да подкрепят компании, регистрирани в Обединеното кралство.

"Тук няма магически куршум", казва пред Reuters Майлс Селик, изпълнителен директор на лобистката група TheCityUK. "Има различни фактори, които поддържат някое място привлекателно от гледна точка на инвестиции, листване и международен финансов център", добави той.

Британският финансов регулатор пък започна втора фаза на консултация относно реформите на правилата за листване миналата седмица, докато правителството във вторник призова за обратна връзка относно начините за измерване на ефективността на регулаторите. Великобритания вече се консултира по десетки предложения за реформи, много от които са част от законопроекта за финансовите услуги, който се финализира в парламента.

Говорител на британското министерство на финансите заяви, че правителството въвежда редица промени, включително чрез своите Единбургски реформи и законопроекта за финансовите услуги. "Искаме Обединеното кралство да бъде най-иновативният и конкурентен глобален финансов център в света", добави говорителят пред новинарската агенция.

Министерството на финансите и финансовият сектор също работят за справяне с недостатъчното разпределение към акции сред инвеститорите на дребно и институционалните инвеститори. Лондонският фондов пазар управлява малка част от нивото на малки инвестиции в сравнение със Съединените щати и Хонконг.

Бизнес лидерите очакват правителството да предложи реформи за отключване на пенсионните инвестиции през следващите месеци. Въпреки това някои шефове на пенсионни фондове изразяват опасения относно опитите да бъдат принудени да инвестират в по-рискови новоизлюпени британски бизнеси. Висши финансови служители също ще публикуват "всеобхватна визия" за развитието на столицата през септември, когато са и годишните партийни конференции.

По-нататъшни големи регулаторни промени, които изискват законодателство, може да се окажат трудни за бързо прилагане, като се има предвид, че Великобритания вероятно ще проведе общи избори през следващата година. Опозиционната в момента Лейбъристка партия е смятана за фаворит от социологическите проучвания, което допълнително може да промени пейзажа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар