НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Големите банки в САЩ отчитат известен подем през първото тримесечие

Сезонът на отчетите в САЩ е открит, като резултатите на големите финансови институции изглеждат добри на пръв поглед

Акциите на банката поскъпнаха с близо 10% за последните 5 дни
Акциите на банката поскъпнаха с близо 10% за последните 5 дни
Акциите на банката поскъпнаха с близо 10% за последните 5 дни    ©  Shutterstock
Акциите на банката поскъпнаха с близо 10% за последните 5 дни    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Американските банки обявиха ръстове в печалбите за първото тримесечие на 2023 г.
  • Лидерите на институциите предупреждават за рецесия и рискове на имотния пазар.
  • Банковата система в САЩ остава в добро състояние, смятат банкерите, но ще има затягане.

Корпоративна Америка отново навлиза в сезона на отчетите. През следващите няколко седмици щатските компании ще оповестят финансовите си резултати за първото тримесечие на 2023 г. Както обикновено, първи са банките - данните на най-големите от тях показаха по-добри резултати от очакванията, а отливът на депозити се оказва по-малък. По-малките банки обаче ще имат чувствително по-сериозни проблеми, а отчетите им показаха сериозно изтегляне на средства. Например State Street, M&T Bank и Charles Schwab са се простили с депозити за почти 60 млрд. долара през първото тримесечие.

Най-голямата по капитализация частна банка в света - JP Morgan, обяви годишен ръст от над 50% в нетната печалба до над 12.6 млрд. долара. "Очакваме второто тримесечие и останалата част от годината да останат предизвикателни", предупреди инвеститорите Джейми Даймън, изпълнителен директор на банката, след публикуването на данните. Въпреки думите му акциите на банката скочиха с над 5% за ден и продължават да поскъпват - близо 10% за последните 5 дни. Всичкото това на фона на три фалирали американски банки от началото на годината.

Какво (ще) се случва

Освен ръст в печалбата, JP Morgan обяви и покачване с повече от четвърт и в приходите: над 38.3 млрд. долара. "Вижте, надяваме се всички просто да си поемат дълбоко дъх и да гледат какво се е случило, както и широчината и дълбочината на вече въведените регулации", посочва Даймън относно състоянието на американските банки след епизода със Silicon Valley Bank. "Очевидно, когато се случи нещо подобно, трябва да се приспособиш, да помислиш за това", допълва изпълнителният директор на банката, която управлява активи за над 3 трлн. долара.

"Контролът върху някои банки "с определен тип размер" може да се затегне, по-малко облигации може да се държат до падеж, регулаторните изисквания може да се затегнат, но "не е задължително това да е рестарт на цялата система", обява Джейми Даймън. "Това е просто повторно калибриране на нещата по правилния начин и мисля, че трябва да се направи, като знаете какъв искате да бъде резултатът: силен банков сектор и регионални банки." Някои драстични мерки и прибързани действия може обаче да ги направи по-слаби, предупреждава шефът на банката.

Ръст в системата

Освен JP Morgan, резултатите си обявиха Citigroup и Wells Fargo, чиито акции също поскъпнаха през последните няколко дни. "Активността на клиентите (на банката) все още е сравнително силна и просрочията остават ниски, въпреки че се увеличават", посочи пред инвеститорите Чарли Шарф, изпълнителен директор на Wells Fargo, която обяви печалба от близо 5 млрд. долара, което е с една трета повече от предходната година. Това е върху приход от 20 млрд. през първите три месеца на годината. Според Шарф обаче има рискове, които той свързва с търговските недвижими имоти - офисите, които според него ще засегнат "институциите по различен начин".

Джейн Фрейзър, изпълнителен директор на Citigroup, също се постара да успокои инвеститорите, след като отчете 7% ръст в печалбата до 4.6 млрд. долара през първото тримесечие. "По отношение на активите, нашите заеми са с високо качество и кратка продължителност", обясни Фрейзър, посочвайки, че порфтолиото на Citigroup е съставено от високо ликвидни инвестиционни ценни книжа, като банката е заделила и значителна сума в брой. "Въпреки че малка част от институциите все още имат предизвикателства за преодоляване, финансовата система на САЩ остава несравнима в световен мащаб" заключва шефът на Citigroup.

Нова порция

Във вторник, на 18 април, други две големи банки - Goldman Sachs и Bank of America, оповестиха резултатите си. Печалбата на Bank of America нараства до над 8.2 млрд. долара, с 15% повече от предходната година. Брайън Мойнихан, изпълнителен директор на кредитора, обаче предупреди, че анализаторите на банката все още предвиждат рецесия, която да настъпи през третото тримесечие. "Очакваме, че рецесията ще бъде мека, но ще видим какво ще стане", споделя Мойнихан пред анализаторите. Акциите на банката поскъпнаха с около 1.5% след отчета.

Goldman Sachs, за разлика от останалите големи банки, обяви спад в печалбата си в сравнение с предходната година. Нетният финансов резултат от 3.3 млрд. долара е с близо 18% по-нисък от близо 4 млрд. през първите три месеца на 2022 г. Според Дейвид Соломон, шеф на банката, причините са свързани със забавянето на инвестиционната дейност на Уолстрийт - почти никакви предлагания и волатилността на пазарите. "Можете да видите представянето (на пазарите) през това тримесечие. Със сигурност не бих го нарекъл топ тримесечие за инвестиционно банкиране, традиционни капиталови пазари, IPO и M&A дейност", посочва Соломон. Акциите на Goldman Sachs поевтиняха с около 1.5% след публикуването на резултатите.