🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как лесно да се инвестира във финтех сектора

Борсово търгувани фондове, акции и косвени инвестиции са сред вариантите

Финтех компаниите предлагат на инвеститорите възможност да се възползват от бързо развиваща се индустрия.
Финтех компаниите предлагат на инвеститорите възможност да се възползват от бързо развиваща се индустрия.
Финтех компаниите предлагат на инвеститорите възможност да се възползват от бързо развиваща се индустрия.    ©  Shutterstock
Финтех компаниите предлагат на инвеститорите възможност да се възползват от бързо развиваща се индустрия.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Финтех секторът е сред най-силно засегнатите от спада на пазарите през последните месеци.
  • Инвеститорите изискват по-добро управление и устойчивост от финтех компаниите.
  • В България достъпът до сектора за малките инвеститори е сравнително ограничен.

Сривът на финансовите пазари удари оценките на публичните и непубличните компании в сектора на технологиите. През последните няколко години обаче вървеше един паралелен процес - увеличаване на броя на финтех компаниите и на начините, по които може да се инвестира в тях. Преди 5 и повече години това беше територия само на големите венчър фондове, но днес достъп до млади финтех компании пряко или косвено имат и индивидуалните и малки инвеститори. На голямата сцена има и фирми с български създатели и почерк - борсовата платформа Robinhood, която е листвана на американска борса и това дава възможност за директна покупка на нейни акции. Или пък първият български еднорог Payhawk - макар и да е все още частна компания, в нея имат инвестиции фондове, чиито акции са публични и могат да се купят от борсата. Единият от тях е MFG Invest на BEAM.

За осем години финтехът действително се промени драстично. През 2022 г. инвестициите във финтех са около 164 млрд. долара според данни на Statista, с около една трета по-малко отколкото предходната (2021 г.), но все пак близо три пъти повече в сравнение с 2015 г. Индустрията на финансовите технологии продължава да се разраства бързо през последните години въпреки признаците за забавяне в целия технологичен сектор от последните месеци. Финтех компаниите обаче не успяха да се предпазят от всеобщия технологичен спад. Причините за спада в сектора са няколко: от по-високи лихви, което означава по-трудно финансиране за много стартиращи компании в сектора, до нарастваща конкуренция. Спад в цените обаче може да бъде и добра новина за онези, които планират инвестиции - ниските оценки в момента може и да носят потенциал за печалби в бъдеще.

Има обаче и рискове. Фалитът на SVB от последните няколко седмици може да налее допълнително масло в огъня. Навлизането на технологичните гиганти в сектора с разплащания също е сериозна причина за притеснение на финтех лидерите. На 6 февруари aнализаторът на Raymond James Джон Дейвис понижи оценката си за акциите на PayPal, цитирайки именно загубен дял в разплащанията за сметката на Apple Pay.

Борсово търгувани фондове и акции

Вариантите за инвестиции в стартъп и финтех компании са няколко. Добре познатите борсово търгувани фондове и акции. През август 2022 г. Blackrock, инвестиционна компания, стартира борсово търгуван фонд с фокус върху финтех компаниите, като фондът досега е загубил над 20% от стойността си. Може да бъде и по-зле - капитализацията на PayPal се стопи с над 75% от юли 2021 г. насам. Освен сектора с разплащания финансовите услуги засегнаха и търговията с ценни книжа, където най-изразеният представител е основаната от американец с български корени Robinhood - от листването му досега акциите са загубили 74%. Звеното на Alibaba - Ant Group, отмени през ноември 2020 г. в последната минута IPO за 37 млрд. долара, което можеше да се превърне в най-голямото в историята, поради натиск от китайското правителство.

В третия етап на финтеха

Финтех е общо определение за полето, където технологиите и финансите се срещат. Според проучване на Рос Бъкли, Дъглас Арнър и Янос Барберис развитието на сектора се дели на три периода. Първият започва с изобретяването на телеграфа и полагането на първия трансатлантически кабел през 1866 г., които осигуряват основната инфраструктура за началото на финансовата глобализация в края на XX век. Вторият стартира с инсталирането на първия банкомат от Barclays през 1967 г. и се характеризира с преминаването от аналог към цифровизация на финансите. Третият период, в които се намираме момента, стартира от финансовата криза през 2008 г. и е белязан от навлизането на мобилните телефони и отпускането на регулаторната рамка, която позволи на множество стартъпи да експериментират.

Наложи се компанията да се преструктурира, Джак Ма, основател на Alibaba, изгуби контрола си, а към януари 2023 г. все още не се планира публично предлагане по информация на Reuters. Великобритания има Revolut, която обяви годишна печалба (за 2022 г.) за пръв път през март, но инвестиции в нея са невъзможни. В бъдеще това е едно от най-очакваните публични предлагания, ако се стигне до такова. Според някои предприемачи шведската Spotify от музикалния сектор също може да се счита за финтех. Канадската Shopify, която предлага услуги за създаването на онлайн магазини, пък е представител на сектора в малко по-различен аспект.

Непреки инвестиции в акции

Друг вариант за инвестиции е в акции на публични компании, които инвестират в непублични. Така при покупка инвеститорът косвено притежава техни книжа. Първият еднорог, стартъп с оценка над 1 млрд. долара, в България се появи именно от финтех сектора - Payhawk, компания за корпоративни дебитни карти. Успехът на Payhawk подчертава потенциала за финтех компаниите в България и нарастващото значение на сектора в икономиката на страната.

Проблемът е, че малко от финтех дружествата, особено тези с глобален бизнес, имат интерес от това да се листнат на българските борси. Въпреки това косвено може да се получи достъп до финтех компаниите чрез публични компании за частни инвестиции. Една такава е "МФГ инвест", която се появи на beam през декември 2022 г. и притежава миноритарни дялове в Payhawk, "Кънвиниънс", която стои зад онлайн супермаркета eBag, платформата за дигитално застраховане "Болерон" и др., както и дял в местния бизнес на влезлия през миналата година в България норвежки доставчик на мобилни разплащания Settle. Като финтех се определя и компанията за бързи кредити "Ай Ти Еф груп", която също се появи на beam пазара през декември, набирайки над 3 млн. лв. Тя използва технологии при оценките на риска в дейността си.

Финтех компаниите предлагат на инвеститорите възможност да се възползват от бързо развиваща се индустрия, която нарушава бизнесите на традиционните финансови, а вече и на нефинансовите компании. С възхода на дигиталното банкиране и мобилните плащания финтех компаниите са готови да завладеят все по-голям дял от пазара на финансови услуги. На фона на затягането на финансовите условия обаче достъпът до капитал за стартиращите компании става все по-труден. Инвеститорите вече искат да виждат печалба, но дори тя не е гаранция за успех.

Все още няма коментари
Нов коментар