Големите западни банки са имали слаба 2022 г. в Китай

Единствено JPMorgan и UBS отчитат ръст на печалбата на местния пазар

Deutsche Bank, Goldman Sachs и HSBC отчетоха загуби в своите базирани в Китай звена през 2022 г., докато печалбата на Goldman Sachs и Morgan Stanley е намаляла
Deutsche Bank, Goldman Sachs и HSBC отчетоха загуби в своите базирани в Китай звена през 2022 г., докато печалбата на Goldman Sachs и Morgan Stanley е намаляла
Deutsche Bank, Goldman Sachs и HSBC отчетоха загуби в своите базирани в Китай звена през 2022 г., докато печалбата на Goldman Sachs и Morgan Stanley е намаляла    ©  Reuters
Deutsche Bank, Goldman Sachs и HSBC отчетоха загуби в своите базирани в Китай звена през 2022 г., докато печалбата на Goldman Sachs и Morgan Stanley е намаляла    ©  Reuters

Миналата година е била слаба за най-големите западни банки в Китай, показват документи, видени от Financial Times. Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs и HSBC отчетоха загуби в своите базирани в Китай звена през 2022 г., докато печалбата на Goldman Sachs и Morgan Stanley е намаляла.

Единствено JPMorgan и UBS имат ръст на печалбата. Общите приходи на седемте банки са само 0.1% от постъпленията от 56 млрд. долара, направени от общо 140 инвестиционни банки в Китай миналата година. Трябва да се има предвид, че отчетените приходи може и да не са всички, които банките печелят на местния пазар, тъй като печалбите от някои бизнес направления често се осчетоводяват на дружества извън страната.

Слабото представяне бележи обрат спрямо 2021 г., която беше рекордна година за инвестиционните банки в световен мащаб. Тогава шест от седемте реализираха печалба в своите операции в континенталната част на Китай, след като Пекин им позволи да станат изцяло собственици на смесените си досега поделения след търговска сделка със САЩ.

Причините за незадоволителните резултати според банките са напрежението между САЩ и Китай, ограниченията около коронавируса, имотната криза в Китай и намалената борсова търговия. Разходите за преструктуриране, ожесточената конкуренция и ниската възвръщаемост също са имали негативен ефект върху представянето им, показват корпоративни документи.

Застоят идва в момент, когато глобалните банки оценяват колко силно могат да бъдат засегнати бизнесите им в Китай от санкциите на САЩ и като цяло по-строгия контрол. Банките също така са получили искания от китайските регулатори да ограничат заплатите на изпълнителните директори и да отложат бонусите в съответствие със стремежа на президента Си Цзинпин за "общ просперитет".

Някои от финансовите институции започнаха да се въздържат от работа, която иначе можеше да се окаже доходоносна, за да избегнат налагането на американски санкции. "Изкуственият интелект е следващото голямо нещо и преди пет години щяхме да прекараме много време в покриване на китайски компании с изкуствен интелект", заяви изпълнителен директор на западна инвестиционна банка в Хонконг. "Но сега не. Може да се окажат в списък на юридически лица в САЩ", добави той.

Глобалните банки не спечелиха значително количество бизнес на процъфтяващия пазар за първични публични предлагания (IPO) на континенталните борси през първата половина на миналата година. Офертите там скочиха, въпреки че борсите в Ню Йорк, Лондон и Хонконг се бореха със спад в IPO-тата.

Ръководителите на две от банките твърдят, че техните институции се колебаят да участват, тъй като стандартите за подписване понякога са по-ниски, отколкото на други пазари. В бързоразвиващия се сегмент Star на Shanghai Stock Exchange банките са длъжни да инвестират собствените си пари в публичните предлагания, за които консултират. Листванията на китайски компании в Ню Йорк, някога доходоносен източник на такси, които западните банки държаха като оправдание за тяхното губещо присъствие на континента, намаляха след регулаторни мерки от Пекин и по-строги одиторски проверки от страна на американските регулатори.

Въпреки това глобалните банки все още доминират на пазара за листвания в Хонконг, но китайските конкуренти започват да оспорват тази позиция. Местните финансови институции все повече се "опитват да се натъпчат", като казват на клиентите, че трябва да наемат континентална банка, както и международна за IPO в Хонконг, твърди източник на изданието.

Загубите или малките печалби обаче няма да откажат банките от присъствието им на китайския пазар. Това е породено от малкия размер на местните им операции, като по този начин слабите резултати реално имат силно ограничено влияние върху цялостните им показатели. Подразделението на JPMorgan China Securities реализира печалба от 38 млн. долара в сравнение с общата печалба на банката от 38 млрд. долара миналата година. Нетната загуба на Goldman в Китай от 58 млн. долара е реализирана на фона на 11.3 млрд. долара печалба в световен мащаб.

Все още няма коментари
Нов коментар