🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Броят на европейските IPO спада до най-ниско ниво от 2009 г.

През първата половина на годината листнатите на борсите компании са едва 34

Европейските капиталови пазари се борят да привлекат компании, които да се листват тази година, тъй като повишаването на лихвите и рекордно високата инфлация принуждават много дружества да отложат плановете си за излизане на борсата.
Европейските капиталови пазари се борят да привлекат компании, които да се листват тази година, тъй като повишаването на лихвите и рекордно високата инфлация принуждават много дружества да отложат плановете си за излизане на борсата.
Европейските капиталови пазари се борят да привлекат компании, които да се листват тази година, тъй като повишаването на лихвите и рекордно високата инфлация принуждават много дружества да отложат плановете си за излизане на борсата.    ©  Reuters
Европейските капиталови пазари се борят да привлекат компании, които да се листват тази година, тъй като повишаването на лихвите и рекордно високата инфлация принуждават много дружества да отложат плановете си за излизане на борсата.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на компаниите, листнали се на европейските борси през тази година, е спаднал до най-ниската стойност от края на световната финансова криза. През първата половина на годината в Европа на борсата са излезли само 34 компании, което е най-малкият брой от 2009 г. насам, когато финансовата криза доведе до сътресения на пазарите. По данни на Association for Financial Markets in Europe (AFME), цитирани от Financial Times, компаниите са набрали едва 2.4 млрд. долара през първата половина на годината - най-ниската набрана сума от 14 години и спад от 42% в сравнение със същия период на миналата година.

Предпочитания към САЩ

Спадът в броя на първичните публични предлагания (IPO) се случва в период, в който европейските капиталови пазари се борят да задържат бързоразвиващи се компании. Много дружества предпочитат да се листнат на американските борси, привлечени от по-големия капитал и инвеститори, които са по-склонни да поемат рискове и да финансират нови предприятия, добавя изданието. През април британският дизайнер на чипове Arm подаде заявление до американските регулатори за листване в САЩ по-късно тази година, като според трима източници, цитирани от агенция Reuters, компанията планира да пусне за търговия акциите си на Nasdaq, като се стреми да набере между 8 и 10 млрд. долара.

Компании, които вече се търгуват на европейски фондови борси, също обмислят да се насочат към американските. Компанията за добив на злато AngloGold Ashanti и фирмата за строителни материали CRH планират да сменят местата си за търговия, докато енергийните групи Shell и Total изразиха опасения относно европейските си листвания по-рано тази година.

Най-голямото листване е на румънската енергийна компания Hidroelectrica, която набра 1.6 млрд. евро на фондовата борса в Букурещ през юли.

През тази година броят листванията в САЩ е намалял по-слабо, като през първото полугодие на борсата са излезли 75 компании, набрали 11.5 млрд. долара - най-ниските брой и стойност от 2015 г. насам, показват данни на Dealogic.

"Има повтаряща се тенденция някои европейски компании да предпочитат да се листват в чужбина, тъй като в САЩ има по-добра ликвидност", казва Хулио Суарес, директор по проучванията в AFME. "В структурно отношение американските капиталови пазари са по-привлекателни за рисковия капитал", заяви той, добавяйки, че Европа се бори със "структурна липса на конкурентоспособност".

Най-голямото листване - в Букурещ

Най-голямото листване на европейските борси през тази година е било на румънската енергийна компания Hidroelectrica, която набра 1.6 млрд. евро на фондовата борса в Букурещ през юли. Най-голямото IPO в Лондон е било на финтеха CAB Payments, който миналия месец набра 300 млн. паунда.

Според Ричард Спилсбъри от PwC представянето на цените на акциите на наскоро листнатите компании е било "доста слабо като цяло", което е възпряло някои управители на фондове да участват в новите емисии. Акциите на регистрираната в Лондон CAB Payments са спаднали с 10% през първия си ден на търговия, пояснява Financial Times.

В резултат от състоянието на европейския пазар на ценни книжа Великобритания планира серия от реформи, като например да стимулира пенсионния сектор да насочи средства към бързоразвиващи се компании, за да спре намаляването на броя на компаниите, листващи се на Лондонската фондова борса. Длъжностни лица от ЕС също така се опитват да опростят процеса на листване в съюза, както и да подобрят инвестиционните проучвания, така че малките и средните фирми да бъдат по-видими за потенциалните инвеститори.

Все още няма коментари
Нов коментар