🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ глобяват девет финансови компании за общо 555 млн. долара

Причината е, че не са пазили архиви, а техни служители са използвали чат клиенти за професионална комуникация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Девет финансови институции от Уолстрийт се съгласиха да платят глоба на обща стойност от 555 млн. долара на американската Комисия по ценни книжа (SEC) и Комисията по търговия с фючърси (CFTC) за нарушаване на правила за водене на документация на вътрешната си комуникация.

Във вторник SEC обвини компаниите, сред които Wells Fargo и BNP Paribas, в "широко разпространени и дългогодишни пропуски от фирмите и техните служители да поддържат и съхраняват електронната комуникация" и добави, че те са се съгласили да платят обща глоба на стойност 289 млн. долара.

В прессъобщение на SEC се съобщава, че нейното разследване е разкрило широко разпространени и дългогодишни комуникации "по външни канали" във всичките компании, като фирмите са признали, че "поне от 2019 г. насам" техни служители често са комуникирали чрез платформи като iMessage, WhatsApp и Signal относно дейността на фирмите, като компании не са поддържали или съхранявали "значителна част от тези външни комуникации".

Отделно същия ден CFTC глоби пет от същите девет институции - BNP Paribas, Société Générale, Wells Fargo, Bank of Montreal and Wedbush Securities - за общо 266 млн. долара по обвинение, че "не поддържат, съхраняват или предоставят документация, изисквана съгласно изискванията на CFTC за водене на документация, и липса на усърден надзор по въпроси, свързани с дейността им като регистранти на CFTC".

Шамар за Wells Fargo

Wells Fargo ще заплати най-високата обща глоба, възлизаща на 200 млн. долара, а глобите на BNP Paribas и Société Générale са съответно по 110 млн. долара. Другите фирми, посочени в регулаторните заповеди - Bank of Montreal, Mizuho Securities, Houlihan Lokey Capital, Moelis & Company, Wedbush Securities и SMBC Nikko Securities America - ще заплатят глоби вариращи по размер от 9 млн. до 60 млн. долара.

Wells Fargo заяви, че е "доволна от разрешаването на този въпрос", докато BNP Paribas и Société Générale са отказали коментар, съобщава Financial Times. Bank of Montreal заяви, че е "доволна, че този въпрос вече е зад гърба ѝ", добавяйки, че през последните години е "направила значителни подобрения" в процедурите за спазване на законодателството. Moelis, Houlihan Lokey, Mizuho и SMBC също са отказали коментар, а Wedbush не е отговорила веднага на запитването на британското издание.

Според Гурбир Гревал, директор по правоприлагането на SEC, до момента SEC е предявила 30 иска и е наложила глоби за над 1.5 млрд. долара поради пропуски при воденето на документация. Иън Макгинли, заемащ същата позиция в SFTC, на свой ред заяви, че CFTC е предявила искове срещу 18 дружества и е наложила глоби за над 1 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар