🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ искат да съдят Binance за измама, но се страхуват от срив на борсата

Ако бъдат повдигнати обвинения във финансова измама, Binance рискува да тръгне по пътя на FTX

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Съдбата на Binance и висящите над нея обвинения създава значителни размисли относно най-голямата крипто борса в света и нейното бъдеще. Според източници на изданието Semafor властите са на път да обвинят Binance в измама, но се безпокоят за възможните последици за потребителите. Информацията бе отразена сред най-големите криптомедии като CoinDesk и веднага доведе до спад в цените на Bitcoin (BTC) и токена на Binance (BNB).

Правосъдните органи в САЩ обръщат особено внимание на Binance, особено след краха на FTX. По-рано през годината Комисията за търговия с фючърси (CFTC) подаде съдебен иск срещу компанията и нейния основател и изпълнителен директор Чанпън Джао (CZ) за избягване на американските закони. Мнозина коментират, че макар CZ да спечели битката с основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд, именно той и неговото влияние продължават войната на криптофронта. Крахът на FTX изтри милиарди долари от криптопазарите, замърси образа на индустрията и доведе до банкрут на няколко бизнеси, свързани с нея.

Федералните прокурори се тревожат, че ако обвинят Binance, това може да доведе до масово теглене на пари и последващ фалит, както се случи и с FTX. Така потребителите ще загубят своите пари и ще възникне допълнителна паника на криптопазарите, коментират източниците на Semafor. Прокурорите разглеждат и други варианти като глоби, според същите източници. Тази алтернатива би била компромис, защото Binance би била разглеждана като отговорна за обвиненията в престъпно поведение, но с намален вреден ефект върху потребителите.

Как да ви регулираме, епизод пореден

Този спор откроява сложния и бързо променящ се характер на регулирането и "преследването" на криптовалути в САЩ, където фирмите оперират в правна сива зона и потребителите не се ползват със защитата, която предлага традиционната банкова система. Binance и нейният основател вече са обект на обвинения, внесени от Комисията за ценни книжа и борси (SEC), както и от Комисията за търговия с фючърси. Съдебното дело на SEC обвинява CZ и неговата фирма, че оперират нерегистрирана борса в САЩ и съзнателно позволяват на граждани да участват в чуждестранната борса на Binance.

SEC също така твърди, че Binance въвежда в заблуждение клиентите и инвеститорите си, като използвала тайнствена фирма за търговия, наречена Sigma Chain, за да манипулира сделките на американската платформа на Binance. Правните експерти твърдят, че делото на SEC наподобява наказателно обвинение поради сериозността на обвиненията.

Властите в САЩ също имат отговорност за това, като създават неясна и нестабилна регулаторна среда за криптокомпаниите, които работят в техните граници. Това накара много представители на криптоиндустрията да потърсят убежище в други държави. SEC води и още един съдебен иск срещу криптоборсата Coinbase, която е и листната на фондовия пазар.

Все още няма коментари
Нов коментар