🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски регулатори проверяват за манипулации срещу банковите акции

Инвеститори са спечелили над 1.5 млрд. долара от залози на късо срещу регионални банки само през първите дни на май

В четвъртък акциите на PacWest Bancorp се сринаха с над 50%, след като компанията потвърди, че проучва "стратегически възможности", пораждайки опасения, че тя може да е следващата от поредицата фалити
В четвъртък акциите на PacWest Bancorp се сринаха с над 50%, след като компанията потвърди, че проучва "стратегически възможности", пораждайки опасения, че тя може да е следващата от поредицата фалити
В четвъртък акциите на PacWest Bancorp се сринаха с над 50%, след като компанията потвърди, че проучва "стратегически възможности", пораждайки опасения, че тя може да е следващата от поредицата фалити    ©  Reuters
В четвъртък акциите на PacWest Bancorp се сринаха с над 50%, след като компанията потвърди, че проучва "стратегически възможности", пораждайки опасения, че тя може да е следващата от поредицата фалити    ©  Reuters

Американски федерални и щатски служители проверяват дали е имало "манипулации на пазара", които да са причинили сътресенията на банковите акции от последните седмици, съобщава Reuters, позовавайки са информация от свои източници. Акциите на регионалните банки отново тръгнаха надолу миналата седмица след колапса на First Republic Bank, третият подобен случай за последните два месеца. От Белия дом заявиха, че следят отблизо "натиска на продажбите на късо върху здравите банки".

Трейдъри, залагащи на късо (това означава, че цените на акциите ще се понижат - бел. ред.) срещу определени регионални банки, само в четвъртък са спечелили 378.9 млн. долара по данни на анализаторската фирма Ortex, а през първите два дни на май сумата е около 1.2 млрд. долара. Повишената активност при късите продажби и нестабилността на акциите са привлекли вниманието на федералните и щатските регулатори предвид "силните основи на сектора и достатъчните нива на капитал", посочва източникът.

Възможни мерки срещу евентуални манипулации на пазара биха дошли от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). В четвъртък Американската банкова асоциация призова регулатора да разследва големите обеми къси продажби на банкови акции и "да предприеме мерки за намаляване на възможностите за злоупотреби с търговски практики и за възстановяване на доверието на инвеститорите". Според Линдзи Джонсън, президент на Асоциацията на потребителските банкери, банковата система е устойчива и добре капитализирана. Той обвини определени инвеститори, че се възползват от нестабилността на пазара. SEC заяви, че ще разследва всяка форма на неправомерно поведение, застрашаваща инвеститорите и пазарите.

В четвъртък акциите на PacWest Bancorp се сринаха с над 50%, след като компанията потвърди, че проучва "стратегически възможности", пораждайки опасения, че тя може да е следващата от поредицата фалити.

Продажбите на късо не са незаконни

Продажбите на късо представляват продажба на взети назаем ценни книжа, при които инвеститорите се опитват да ги изкупят обратно на по-ниска цена и да спечелят от разликата. Тази практика не е незаконна в САЩ и се счита за нормална част от пазара. Това, което може да попадне под удара на регулаторите, е манипулация на пазара, което се определя като "умишлено поведение, целящо да подведе или измами инвеститорите чрез контролиране или изкуствено повлияване на цените на акциите".

Предпоставка за срива на First Republic е поредицата увеличения на лихвите на Фед, които са обезценили част от активите на банките и са накарали вложителите да търсят по-добра възвръщаемост другаде. В края на април First Republic разкри в отчетите си, че е претърпяла изтичане на депозити, като те са намалели с 41% през първото тримесечие. Акциите ѝ се сринаха с близо 95% в сравнение с нивото от началото на март, след като вече бяха надолу след провалите на други две средни по размер банки. Подобна беше съдбата на SVB месец по-рано. Пълният с негарантирани депозити кредитор, изглежда, не се е справил с управлението на риска в условията на покачващи се лихви. Впоследствие бяха отчетени и пропуски в надзора, позволили да се стигне до фалита.