🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще се използва Портфейлът за дигитална идентичност

Проф. д-р Георги Димитров, председател на борда на директорите, Evrotrust

Проф. д-р Георги Димитров, председател на борда на директорите, Evrotrust
Проф. д-р Георги Димитров, председател на борда на директорите, Evrotrust
Проф. д-р Георги Димитров, председател на борда на директорите, Evrotrust
Проф. д-р Георги Димитров, председател на борда на директорите, Evrotrust
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проф. д-р Георги Димитров е председател на борда на директорите на Evrotrust. Той ще бъде лектор на годишната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Повече за конференцията, програмата и регистрацията може да видите тук.

Какви данни ще включва Портфейлът за дигитална идентичност на ЕС? Ще замести ли или ще допълва информацията от личната ни карта?

Базовите данни за граждани на ЕС, включени в Портфейла за дигитална идентичност, ще са имена, дата на раждане, национален идентификатор, ако има такъв (в България ЕГН/ЛНЧ). По желание на гражданина портфейлът може да включва и всякакви други лични данни като място на раждане, адрес, пол и други. В допълнение той може да съдържа и атрибути като право за управление на МПС, образование, кръвна група, професионална идентичност и др., които да позволяват на съответното лице да удостоверява и други факти за себе си пред трети лица.

Влизайки в банков клон или в онлайн системата за банкиране на банковите институции, какви възможности ще предоставя Портфейлът за дигитална идентичност на ЕС?

- Портфейлът за дигитална идентичност ще позволява на гражданите както онлайн, така и офлайн - в банков офис, да удостоверяват факти за себе си вместо използването на лична карта. Така с един клик всички необходими данни за използването на банкова услуга ще могат да бъдат предоставени по оперативно съвместим начин на банката, разбира се, по желание на клиента.

Ще бъде ли задължително приемането му в банковия сектор?

- Този въпрос все още се обсъжда на европейско ниво, но очакванията са европейският законодател да задължи приемането на портфейла от всички организации, предоставящи услуги от публичен интерес. Такива са банкови и небанкови услуги, телекомуникационни, образователни, здравни, комунални и др.

Как ще се гарантира сигурността на данните ни?

- Сигурността на данните се гарантира чрез редица технологични стандарти и такива за киберсигурност, които се установяват на европейско ниво. Портфейлът може да се използва само след като премине сертифициране от независими проверяващи лица, които да потвърдят неговото съответствие с гореспоменатите стандарти. Извън това контролът по спазването на стандартите ще лежи върху националните органи на всяка държава, членка на ЕС.

На какъв етап в ЕС е законодателството за Портфейла за дигитална идентичност и какви са настроенията в държавите членки за него?

- До момента страните членки имат изцяло положително отношение към създаването на универсален инструмент за дигитална идентичност, вследствие на което очакванията са, че потфейлът ще бъде подкрепен политически без изключение. След последните консултации и преговори между европейските институции основните различия във виждането за бъдещата регулация са преодолени и се очаква изменението в основния европейски акт - Регламент (ЕС) 910/2014, да бъде факт към края на месец януари 2024 г.