🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Жертвите на трафик имат право на обезщетение за приходите от експлоатацията им; Без промени за заведенията и авторските договори в данъчните закони

По време на втория дебат за промените в конституцията представителите на съдебната власт се обединиха около идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две, но със запазване на някакво общо звено за взаимодействие между двата съвета по въпроси като бюджета на съдебната власт, нейните имоти, обучението на магистратите и др. под.
По време на втория дебат за промените в конституцията представителите на съдебната власт се обединиха около идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две, но със запазване на някакво общо звено за взаимодействие между двата съвета по въпроси като бюджета на съдебната власт, нейните имоти, обучението на магистратите и др. под.
По време на втория дебат за промените в конституцията представителите на съдебната власт се обединиха около идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две, но със запазване на някакво общо звено за взаимодействие между двата съвета по въпроси като бюджета на съдебната власт, нейните имоти, обучението на магистратите и др. под.    ©  Георги Кожухаров
По време на втория дебат за промените в конституцията представителите на съдебната власт се обединиха около идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две, но със запазване на някакво общо звено за взаимодействие между двата съвета по въпроси като бюджета на съдебната власт, нейните имоти, обучението на магистратите и др. под.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Интензивна работа на парламента по данъчните и бюджетните закони и няколко любопитни съдебни решения - това е най-кратката визитка на изминалата седмица.

Мащабни промени в Закона за авторското право и сродните му права бяха обнародвани в петък в Държавен вестник. С тях се въвеждат в българското право две директиви на ЕС, макар и със закъснение, което стана причина за наказателна процедура срещу България. "Дневник" предлага кратък коментар за най-важните новости в закона от адв. Ана Лазарова, главен асистент в катедра "Европеистика" на СУ "Св. Климент Охридски".

Върховният административен съд отмени Наредба №30 от 11 август 2008 г. на министъра на земеделието за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Разнообразяване към неземеделски дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г., с мотив за нарушения на процедурата за приемането й (решението вижте тук). Делото е образувано по жалби на Сдружение "Работещи къщи за гости" и няколко еднолични търговци, а ефектът върху висящите дела за доплащанията тепърва ще се коментира.

Появиха се и първите решения за отмяна на резултати от изборите за кмет. За едно такова решение се разказва в публикацията "Един чувал с бюлетини може да прати Панагюрище на нови избори", след като Административният съд - Пазарджик, обяви за недействителен избора на Желязко Гагов за кмет на Панагюрище. Решението подлежи на обжалване.

А пък Софийският районен съд е осъден да плати 1000 лв. обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) на мъж, за когото е публикувана невярна информация за влязла в сила присъда в електронното деловодство на съда, се съобщава в публикация на "Сега".

Кьовеши може да поеме и спазването на санкциите на ЕС, съобщава "Дневник", като се позовава на изказване на представителя на европрокуратурата Фредерик Баб, според който "би било прекрасна идея Европейската прокуратура да разследва нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС". По неговите думи заобикалянето на санкциите съвсем скоро ще бъде определено за престъпление в ЕС, а това ще доведе до еднакви наказания.

Топ 3

ЕСПЧ по българско дело: Жертвите на трафик имат право на обезщетение за приходите, които трафикантът е получил от експлоатацията им

Жертвата на трафик има право да търси обезщетение за вреди от трафиканта, включително и за приходите, които той е получил от експлоатацията ѝ. Това приема Европейския съд по правата на човека по българско дело - "Крачунова срещу България", като това е първото решение на съда в този смисъл. Българските съдилища са отказали на жертвата на трафик да й присъдят обезщетение за приходите от сексуалните услуги, които нейният трафикант е получил, с мотив, че връщането на приходи от проституция противоречи на добрите нрави. Според ЕСПЧ това нарушава забраната на робството и принудителния труд по чл.4 от конвенцията за правата на човека. (Още по темата тук.)

Данъчни закони: Без промени за заведенията и авторските договори

Почти всички спорни предложения на Министерството на финансите за промени в данъчните закони за догодина най-вероятно няма да бъдат приети, ако се съди по гласуването на второ четене в бюджетната комисия. Засега отпадат спорните идеи авторските договори да могат да се приравняват на трудови от НАП, да се въведе бонус "донос", както и да се облагат бакшишите. Депутатите решиха да оставят за следващата седмица гласуването на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за ДДС и в този за местните данъци и такси, но засега изглежда, че преференциалните ставки по ДДС може да останат не само за заведенията, но и за фитнесите и големите компании с приходи от над 750 млн. евро. Кешовите плащания остават до 10 хил. лв., предлагат се и 10% нормативно признати разходи за доходите от криптовалути. (Още по темата тук.)

Тълкувателно решение на ВКС: Обезщетението по ЗОДОВ за неимуществени вреди от незаконно обвинение и от бавно правосъдие се определя глобално

Гражданската колегия на ВКС постанови Тълкувателно решение №1/2022 г. по повод спорна съдебна практика за определяне на обезщетение за вреди от незаконно обвинение и от нарушение на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. С него се приема, че обезщетението за неимуществени вреди, претендирани по чл. 2, ал. 1, т. 3 (незаконно обвинение) и по чл. 2б ЗОДОВ (неразглеждане на делото в разумен срок), се определя глобално, като в мотивите съдът следва изрично да посочи каква част от това общо определено обезщетение се отнася за нарушаване на правото на решаване на делото в разумен срок, както и критериите за това. На следващо място съдът, сезиран с иск по чл. 2б ЗОДОВ (нарушаване на правото за разумен срок на делото), не е обвързан от решението на министъра на правосъдието в административната процедура по чл. 60е, ал. 2 от Закона за съдебната власт за дължимото обезщетение и може да присъди по-нисък размер от предложения от министъра.

След втория дебат за промените в конституцията остана неясно как ще изглежда Висшият съдебен съвет



Остават въпросите за разделянето на съвета, запазването на пленума и съотношението на членовете от различните квоти, както и за правомощието на обикновено Народно събрание да направи тази реформа. Видео от дебата вижте тук.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Нови законови промени за агроволтаиците. По-малко от два месеца след последните законови промени, с които бяха разписани правила за изграждането на солари върху земеделска земя, председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев предлага нови корекции. Предложенията за промени в законите за опазване на земеделските земи и за енергията от възобновяеми източници са направени през преходните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, а очевидната причина за този ход е делото, образувано пред Конституционния съд по искане на президента Румен Радев, според когото премахването на почти всички ограничения пред поставянето на ВЕИ върху обработваема земя създава риск за земеделските площи. Промените в закона ще са основание за КС да прекрати делото - изцяло или частично.

Между Сцила и Харибда: Съдебната власт във фокуса на конституционната ревизия. Два вида предизвикателства стоят пред депутатите - от една страна процедурните спорове за необходимото мнозинство за приемане на промените, който въпрос е поставен и пред КС, а от друга - същностните промени за правомощията на прокуратурата, разделянето на ВСС, което няма как да се определи като правомощие на обикновено Народно събрание, незащитимата практика за ненужна конституционна уредба на Инспектората на съдебната власт, чието разширение се предлага и т.н. Коментар на доц. д-р Наталия Киселова.

Започва дисциплинарна проверка срещу магистрати заради подслушвани разговори с Радев. Прокурорската колегия на ВСС реши да започне дисциплинарни производства срещу полк. Антон Михов Радойнов - прокурор във Военноокръжна прокуратура в София, и срещу полк. Добрин Маринов - военен следовател от Велико Търново, заради разпространените записи на разговори, събрани със специални разузнавателни средства, между командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев. Записите бяха оповестени през януари 2020 г. по времето на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Избрано от други медии

"Съдия на годината" вдигна жилищна сграда в Гърция за 65 000 лв. от заплата. Вижте я. Съдията от ВАС Марио Димитров е станал ортак с ЧСИ и бивш депутат от ГЕРБ, за да купят заедно терен в Гърция. От имотната му декларация се разбира, че той е сключил договор за строителство на жилищна сграда в курортното село Неа Флогита в Халкидики за сумата от 65 000 лв. Впоследствие тази декларация изчезва от сайта на ИВСС и на нейно място се появява друга, в която дворното място отсъства. Съдия Димитров е председател на отделение във ВАС, беше и зам.-председател на съда. Името му отново нашумя заради решение, обслужващо Георги Гергов в стремежа му да овладее Пловдивския панаир. (BIRD)

Стандартът абсолютна необходимост при употреба на оръжие, сила и помощни средства от полицейски органи. Проблемът с полицейското насилие няма да се реши с поредни промени в закона, защото и в момента правната уредба е безупречна с оглед стандартите на Съвета на Европа и ЕСПЧ. Усилията трябва да се насочат към обучение на полицаите и строг контрол на полицейските операции, но и друго отношение от властите и институциите. Коментар на проф. д-р Веселин Вучков, бивш министър и зам.-министър на вътрешните работи с изключителен принос за създаване през 2012 г. на сегашната нормативна уредба за стандарта "абсолютна необходимост" при употреба на огнестрелно оръжие, физическа сила и помощни средства от полицаите - една важна реформа, проведена след широка обществена дискусия. (Лекс)

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Хайде да вземем да мислим!
    Хубавото момиче Пенка от с. N е подлъгано от някакъв местен Гошо, че ще я направи фея в Мюнхен. И момичето си зарязва дискотеката в близкия град У и трърва да става фея у Мюнхен.
    Дотук с менталните квалификации
    Гошо прави в Мюнхен Пенка нелегарна проститутка и й обира заработката и я храни колкото да не ѝ увиснат...

    В един момент Пенка се осъферва. И в розовия ЕСПЧ съди (и осъжда!) родината ми, че е тръгнала по гайдата на Гошо да става фея в Мюнхен, а той я е направил своя сексуална робиня.

    И с какво е виновна родинатами (и аз, и децата ми) да плащаме обезщетение на Пенка, присъдено от розовия ЕСПЧ, чиито мозък е колкото на пиле?
    Пенка не е ли била наясно, че върши нещо незаконно?
    Пенка не е ли била наясно, че може да потърси помощ при първия срещнат полицай или в първата държавна институция?
    Или Пенка е продължавала да смята, че Гошо ще я направи фея?

    Всъщност не сводникът ѝ, а розовият ЕСПЧ я направи фея...
    И отсега всички проститутки, наркотрафиканти, каналджии и пр. кримибоклук ще дават по 300 лв на адвокати да завеждат дела в розовия ЕСПЧ, че държавати ги била еба...а.

    Честито на не идиотите!

    Нередност?
Нов коментар