🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-дигитална София: как работи електронната система за смяна на адреса

Тя стартира преди три седмици в район "Студентски", където са регистрирани повече заявки, отколкото през последните шест години

Столична община, Bulgaria on Air
Столична община, Bulgaria on Air
Столична община, Bulgaria on Air    ©  Димитър Кьосемарлиев
Столична община, Bulgaria on Air    ©  Димитър Кьосемарлиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илиана се мести да учи в София. Родом тя е от Кюстендил и си наема квартира близо до университета. Първата ѝ работа след пристигането, естествено, е да смени адресната си регистрация. За целта обаче разбира, че трябва да се свърже със собственика на имота на жилището, което наема, да го заведе до районната община и там той да даде своето съгласие, че може да се регистрира в неговото жилище. Оказва се, че той вече не живее в столицата и трябва да дойде специално за тази "малка" административна процедура. Така времето, в което Илияна се опитва да смени адреса си, отнема повече от седмица. Понякога - и повече.

Ето защо новината, че Столичната община пуска иновативна система за електронна смяна на адреса, всъщност се оказва "game-changer" за много хора. Целта е всеки да може само за няколко минути да смени регистрацията си през мобилно устройство. Първо услугата стартира тестово само в район "Студентски" заради очакването, че там най-много хора имат нужда от нея. До края на годината се очаква да бъде достъпна и за районите "Слатина", "Средец" и "Витоша", а от 2022 г. - за цяла София, обяви в петък зам.-кметът по дигитализацията на Столичната община Генчо Керезов, който лично я демонстрира.

Идеята е по време на тестовия режим да се събере обратна връзка от хората, които са ползвали услугата, за да може при нужда системата да се оптимизира, преди да бъде пусната за всички райони.

Силен интерес

Интересен факт е, че системата работи едва от две седмици и само за район "Студентски", а в нея са направени повече електронни заявки, отколкото в цялата община от 2015 г. досега. Това значи, че за 6 години направените заявки са по-малко, отколкото тези през последните 20 дни - което ясно показва колко голяма е била нуждата услугата да се дигитализира.

"Системата работи в тестов режим от 1 септември. Имаме близо 5 пункта на пълна удовлетвореност на хората, които са попълнили тази анкета, докато сменят адресната си регистрация", коментира Керезов.

Стъпки за електронна смяна на адреса

За промяна на адреса се влиза в сайта на общината за е-услуги и после се изисква вход през профил в приложението Evrotrust (което може да бъде изтеглено през Google Play или App Store). Въвежда се мобилен телефон, свързан с профила в приложението, и следва одобрение чрез 6-цифрен код, който се въвежда в Evrotrust. Прави се идентификация чрез сканирането на личната карта от камерата на мобилното устройство. После в сайта се въвеждат данни в зависимост от искането за промяната на настоящ и постоянен адрес, като се посочва примерно, че лицето живее в общежитие или пък под наем.

Следва прикачването на сканирано копие на настанителна заповед или договор за наем. Изискват се и данни за целта на пребиваване и периода. После се избира столичният район и се въвежда адресът, на който потребителят иска да бъде регистриран. Следва проверка на данните и разписване с електронен подпис. Подписването отново се случва в мобилното приложение Evrotrust. След това смяната на адреса би трябвало да бъде финализирана.

В същото време собственикът на жилището получава имейл и трябва да потвърди (отново чрез сайта и приложението) съгласието си. Той отново се идентифицира и потвърждава, че е собственик на имота, като трябва да прикачи приложено сканиран нотариален акт. Отново се изисква електронен подпис и процедурата е завършена

(виж клипчето).

След това до 2 работни дни се получава електронното удостоверение за нов адрес.

За по-амбициозни цели: законодателни промени

Според Керезов процесът може да бъде още по-лесен и да отпаднат повече изисквания към него, като например нотариален акт за имота. Администрацията има ръчен достъп до нужните регистри и може сама да направи проверки по ЕГН. В закона обаче изрично е записано, че служителят е длъжен да изиска нотариалния акт. Затова са нужни редица промени в различни закони, за да може администрацията да навакса с техническите новости.

По този повод зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов подготвя промени в законодателството, които да инициира при следващия редовен парламент. Той вече имаше предложения в тази посока - за автоматизиран достъп на общинските администрации до държавни регистри. Целта е повечето административни процеси да се случват дори без намесата на служител от общината, а по този начин всякакви физически листовки биха се оказали напълно ненужни. До резултат обаче не се стигна заради "краткия живот" на парламентарната комисия по дигитализация.

.

С помощ от Bloomberg и защитени данни

Столичната община всъщност работи по проекта за електронната смяна на адресната регистрация с подкрепата на фондацията на Майкъл Блумбърг Bloomberg Philanthropies, която има за цел да ускори дигиталните иновации. По програмата общината получава експертна техническа помощ от британските консултанти FutureGov, които са партньори.

Освен това в програмата са включени и други градове като Дъблин, Прага, Талин, Братислава, Будапеща и Хелзинки, които получават експертна техническа помощ заедно със София. Програмата е с продължителност две години и цели по-бързо подобряване на ключови цифрови услуги.

Тъй като самата разработка е на компанията Evrotrust, доставчик на услуги за електронна идентификация в Европа, въведените в системата лични данни са защитени съобразно GDPR. Технологията е сертифицирана като надеждна и от Комисията за регулиране на съобщенията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Angello avatar :-|
    Angello
    • - 1
    • + 2

    Златен шанс да се осветлят сделките с отдаване под наем на жилища, които са 100% недекларирани в момента. Но от много напъване да се 'улеснят' нещата това едва ли ще стане. Нещо подобно ще се случи и с местата за паркиране на софиянци.

    Нередност?
  • 2
    crn1506472378533495 avatar :-|
    Ivelin Tenev
    • + 3

    Нагледен пример как с малко усилие може да се подобри живота на редовия гражданин.

    Нередност?
  • 3
    lob18635382 avatar :-@
    пРезидента!
    • + 4

    Това да се искат нотариални актове за щяло и нещяло е една уникална мега простотия, за която някой трябва да отиде на съд!

    Типичната мърляшка работа на държавените служители и типичната липса на нормални закони, за адресна регистрация.

    Заради калпавия закон се създават огромни проблеми при много процедури, като например връчване на накзателно постановление.

    Има толкова много хора, на чийто адрес се водят напълно непознати лица за тях, които никога не са живели там.

    Така и не се оправи този цирк!

    Нередност?
  • 4
    lob18635382 avatar :-@
    пРезидента!
    • + 1

    И сега за "радост" на всички, даже го автоматизираха ...

    Нередност?
Нов коментар