🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът за капиталови инвестиции на ББР влага 1.2 млн. евро в URBO Studio

Това е осма инвестиция на основания през 2018 г. ФКИ, който през 2022 г. направи първия си екзит

Екатерина Борисова и Андрей Лилов основават URBO през 2015 г.
Екатерина Борисова и Андрей Лилов основават URBO през 2015 г.
Екатерина Борисова и Андрей Лилов основават URBO през 2015 г.    ©  URBO Studio
Екатерина Борисова и Андрей Лилов основават URBO през 2015 г.    ©  URBO Studio
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) на Българската банка за развитие влага 2.34 млн. лв. в българската софтуерна компания URBO. Това е осма инвестиция на ФКИ, който е основан през 2018 г. с капитал за вложения в размер на 65 млн. лв. и по изчисления на "Капитал" разполага с оставащи над 36 млн. лв. за бъдещи инвестиции.

URBO Studio разработва SaaS софтуерно решение, което позволява на бизнес собственици да контролират онлайн продажбите си в различни канали през една обща платформа. Срещу месечна абонаментна такса B2B решението позволява на клиентите си да реализират и координират продажби през техни собствени офлайн и онлайн канали, профилите си в социалните мрежи, а и през търговските мрежи и платформите на трети дистрибутори и доставчици.

Основни клиенти на услугата са организатори на развлекателни и културни събития, които отвъд продажбите си могат и в реално време да проследяват посещаемостта им. Функционалностите включват възможността за изпращане на съобщения до потребители през Viber и социални мрежи, контрол на всички продажби, статистики на крайни клиенти и др.

Това е първа институционална инвестиция в URBO от основаването й през 2015 г. Основателите на компанията Екатерина Борисова и Андрей Лилов твърдят, че за последните 8 години в проекта са вложени над 1.3 млн. лв. лични средства, с които към днешна дата всяка разработка на софтуерната фирма е вътрешна. Kомпанията ще използва финансовата инжекция от ФКИ за експанзията на дейността си в България и Централна и Източна Европа, както и разширяването на екипа на "Юпасс", както се казва дружеството зад URBO. По данни от "Апис" към средата на 2023 г. тя има 8 служители, за 2021 г. приходите ѝ растат от 354 хил. на 453 хил. лв. и за пръв път излиза на печалба от 23 хил. лв.

Софтуер за общини

Друго звено на продажби е работата с български общини. "Работим с над 22 общини, които управляват културни и исторически обекти чрез системата на URBO," разказва Лилов. Клиенти на фирмата "Юпасс" включват общините София, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Казанлък, Кърджали и курортите "Албена" и "Слънчев бряг".

"Изграждаме система във всички обекти, които са свързани с портала на общината. Така влизате в сайта на дадена община и виждате живота на града, всички събития, атракции и културни паметници," добавя той. Пример за туристически портал е сайта на Бургас - gotoburgas, където посетители и местни имат достъп до информация за всички предстоящи събития в града.

За ФКИ

Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) е дъщерно дружество на Българска банка за развитие, което осигурява дялов капитал за растеж. Създадено е в края на 2018 г. с капитал от 65 млн. лв. и до момента е инвестирало в 8 компании, сред които е реализирало и първия си екзит. Влага в малки и средни предприятия, регистрирани и опериращи в България, които имат реализиран продукт с пазарно приложение в сферата на науката, медицината, екологията, производството, електронните технологии и други. Има мандат за инвестиции в размер до 5 млн. лв. в едно дружество, срещу които традиционно придобива миноритарен дял до 34% от компанията.

Портфолиото на фонда

"М2Пром": проектиране, дизайн и производство на мебели и обзавеждане за хотели и търговски обекти, сред които Dior, Swatch и Tissot

Сума: 2.65 млн. лв.

През 2022 г., две години след инвестицията в компанията, ФКИ завършва първия си екзит, след като френският гигант в оборудването на търговски пространства "Линдера груп" придобива 100% от "М2Пром".

"Колев и Колев": производител на детски обувки

Сума: 1.5 млн. лв.

IPS: производител на решения в областта на възобновяеми енергийни източници, електрификация на отдалечени райони, телекомуникации, енергоснабдяване

Сума: 6.5 млн. лв.

Decibel: производител на шумоизолационни и акустични решения

Сума: 1.95 млн. лв.

Econic One: производител на smart електрически велосипеди

Сума: 4.89 млн. лв.

Barin Sports: разработчик на преносим индикатор за физическото състояние на спортистите в реално време

Сума: 3.9 млн. лв.

Evrotrust: финтех решение за електронна идентификация

Сума: 4.89 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар