🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С невиждани темпове: Печалбата на банките към октомври надхвърли 3 млрд. лв.

Основен фактор за ръста от почти 75% продължава да е увеличаващият се нетен лихвен доход

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Печалбата на банковата система продължава да расте с невиждани темпове и към края на октомври 2023 г. вече надхвърля 3 млрд. лв., като само за месец набъбва с 306 млн. лв. Постигнатият нов рекордно висок резултат е със 75% по-добър спрямо отчетеното преди година, показват данните от обобщената статистика за представянето на банковата система, която БНБ публикува на месечна база (разбивка с резултатите на отделните банки се публикува на тримесечна база). А сравнението дори и с цялата 2022 г. също е красноречиво - за 12-те ѝ месеца нетната печалба в сектора беше близо 2.1 млн. лв., т.е. разликата вече доближава 1 млрд. лв. А ако тези темпове се запазят, каквито са и изгледите, към края на настоящата година общият плюс на системата спокойно може да е от порядъка на 3.5 млрд. лв.

Бумтящият лихвен двигател

В основата на рекордно силното представяне на местните финансови институции през годината продължава да бъде разширяващият се нетен лихвен доход. Към края на октомври той вече е над 4 млрд. лв., което е с 56%, или 1.4 млрд. лв., над нивото за десетте месеца на 2022 г. За разтварящата се ножица съществен принос има затягането на паричната политика от страна на ЕЦБ, започнало в средата на миналата година. На местна почва то се пренася сравнително бавно, като засега ефектите се наблюдават основно при кредитирането за бизнеса, докато свръхликвидността на тукашните банки им дава възможност да задържат по-ниски лихвите по депозитите.

Сумарно лихвените приходи на банките растат от 2.5 млрд. лв. преди година, до 4.3 млрд. лв. към края на десетмесечието на 2023 г. Съществена част от тази допълнителна сума обаче - почти 700 млн. лв. (до общо над 1.7 млрд. лв.), идват от финансирането за бизнеса. От портфейлите за домакинствата от друга страна, постъпленията за месеца са близо три пъти по-ниски - под 238 млн. лв., което е нарастване до 1.6 млрд. лв. При това все пак следва да се има предвид, че тези ръстове не се дължат само на увеличаване на лихвените проценти, а отразяват и все още силната кредитна активност на банките, която, логично, води и до повече приходи. Всъщност, най-съществен принос за по-високия лихвен доход идва по линия на кредитите към други банки (760 млн. лв.), които в основната си част са свободен ресурс, който финансовите институции пласират на междубанковия пазар и при своите банки майки в търсене на по-висока доходност за ликвидността си.

Същевременно, темповете на нарастване на нетния доход от такси и комисиони остават доста по-умерени. Към октомври увеличението спрямо година по-рано е с 3.1% (при ръст от 3.3% за септември) до 1.2 млрд. лв. Положителен ефект за финансовите резултати на банките идва и по линия на по-малкото начислени обезценки - към октомври сумата им вече е под 300 млн. лв., като намалява с близо 62 млн. лв., или 17%, спрямо година по-рано.

Така, и към края на десетмесечието единствената по-сериозна тежест за представянето на банките са растящите административни разходи (в т.ч. за персонал). От началото на годината те достигат 1.8 млрд. лв., като се увеличават с 11.5%, или 183 млн. лв., спрямо година по-рано, което като цяло остава съизмеримо с общото почакване на заплатите в страната.

Кредитирането продължава да расте, но със сигнали за забавяне

Активите на банките през октомври растат с 8.7% на годишна база до 164 млрд. лв. Все пак данните показват и известно успокояване - през септември годишният ръст леко се забави спрямо предходните тримесечия до под 11%, а сега числото вече е и едноцифрено. На месечна база балансовото число на системата дори се свива с 0.6%.

И към края на първите десет месеца статистиката показва ръст във всички сегменти на кредитирането. Ускорението е най-осезаемо при ипотечното кредитиране - с 18.1% на годишна база до 21.1 млрд. лв. При потребителските заеми нарастването за периода е с 10.3% до 17.8 млрд. лв., а при финансирането за бизнеса обемът на отпуснатите заеми се е увеличил с 8.3% до 47.6 млрд. лв., показват надзорните данни на БНБ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 2

    И какво правят институциите по този въпрос? БНБ, КЗП, омбудсмана? Спукаха ни от такси, качват ги от години със стотици проценти, а накрая печалбата се изнася като дивидент в чужбина

    Нередност?
  • 3
    mikaela72 avatar :-|
    Една Другарка

    Полза за държавата и обществото - НИКАКВА!

    Единствено задграничните акционери и техните мениджъри си бият гъза в тавана от кеф, че са намерили територия с баламурници, от която да смучат колкото си искат.

    Нередност?
  • 4
    uprsport avatar :-?
    Uprsport

    До коментар [#3] от "Една Другарка":

    Докато има шарани, ще има и рибари.
    Първи в Европа по баламурници.

    Нередност?
Нов коментар