🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът ни се утвърди като индустрия - гарант за финансовата стабилност на страната

Рени Миткова - управител на "ЕОС Матрикс"

Рени Миткова - управител на "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова - управител на "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова - управител на "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова - управител на "ЕОС Матрикс"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Рени Миткова е управител на "ЕОС Матрикс" - водеща компания за управление на вземания в България, част от германската "EOS груп". Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб.

Компанията

Двадесет и една години на пазара, постоянен ръст и лидерска позиция в сферата на изкупуване на вземания - EOS в България управлява портфейл от вземания за над 4 млрд. лв. Компанията се ангажира с редица общественополезни каузи, разработва свои иновативни технологични решения и инвестира в ангажиран и амбициозен екип.

Г-жо Миткова, EOS в България отбеляза 21 години на пазара за управление на вземания - какво се промени в бизнеса за тези години?

Бих обобщила, че бизнесът ни се утвърди като индустрия, която е гарант за финансовата стабилност на страната. Преди 20 години това, с което се занимавахме, беше в голямата си част неразбираемо за широката публика, налице беше и чисто имиджов проблем поради факта, че нямаше ясна регулация и споделени от бранша етични правила. За изминалото време извървяхме дълъг и ползотворен път - инициирахме създаването на Асоциация за управление на вземания с цел да дадем представителност, да покажем човешкото лице на голяма част от сектора. Разработихме и приехме етичен кодекс, с който да гарантираме следване на най-високи стандарти на работа и прилагането на добри практики от всички наши членове. EOS в България се доказа като доверен партньор - показателно за това позитивно развитие е, че по-голямата част от нашите клиенти ни продават повече от един свой портфейл и днес ние успешно управляваме придобити портфейли от дългове с обща номинална стойност над 4 млрд. лв. Заедно с това нашите партньори, финансови институции, се ориентират към модел на регулярни продажби на дълг на месечна база, което за нас като пионер, който е предложил този подход на пазара, е поредното доказателство за високата добавена стойност на услугите ни.

Каква беше тази година за EOS в България?

- На групово ниво финансовата 2022/2023 г. отбеляза сериозен растеж, като основен фактор за този успех е значителното увеличение на обема на инвестициите - от 668.6 млн. евро през предходната година до 1.2 милиарда евро, на EOS както в обезпечени, така и в необезпечени вземания. Постигнатата EBITDA е от почти 445.9 милиона евро и с дял от 42% Източна Европа остава най-силно представящият се регион в "EOS груп". Източноевропейските регионални дружества успяха да увеличат оборота си с почти 50% - впечатляващи резултати на фона на прогнозите, свързани с международната политическа и макроикономическа ситуация в началото на финансовата година, и поредното свидетелство за ангажираността и устойчивостта на компанията.

За първи път "EOS Груп" публикува комбиниран годишен доклад и доклад за устойчивото развитие. Той се основава на стандартите на Глобалната инициатива по отчетност (GRI) и показва как EOS подкрепя целите за устойчивост на ООН.

Какъв е в момента пазарът на изкупуване на вземания и как виждате ролята на EOS в България в този контекст?

- Пазарът е динамичен - по наши данни в последните две години след пандемията обемът на предложения за изкупуване дълг надхвърля половин милиард лева - и наблюдаваме, че портфейлите стават по-балансирани като съотношение между обезпечена и необезпечена част, т.е. разви се една тенденция, започнала от 2016 г. насам. Продължава да расте интересът и към регулярни сделки на стандартизирани пакети, обикновено на месечна база, като финансовите институции продават своите портфейли с просрочени кредити на все по-ранен етап.

Въпреки прогнозите в началото на годината, геополитическата нестабилност и инфлационните процеси сме свидетели на истински бум в кредитирането - според последните данни на БНБ за 10 месеца новите ипотечни и потребителски заеми са общо малко над 4 млрд. лв. Това се дължи на свръхликвидността на банките в България и все още доста ниските лихвени проценти в сравнение с Европа и САЩ, като и в краткосрочен план не се очаква значително оскъпяване на заемите и влошаване на качеството на кредитните портфейли.

Увеличават се сериозно и новите заеми за бизнеса, като, отново по данни на БНБ, за месец тези до 1 млн. евро са се увеличили с 18.7%, или 65.8 млн. лв. ЕOS в България е активен участник в този процес, а заедно с това своята ефективност доказват и сравнително нови бизнес ниши като мостовото финансиране - краткосрочно финансиране, позволяващо бърз достъп до ликвидни средства за покупка на имот или друг проект както за физически лица, така и за компании. По същество това е краткосрочен заем, като за обезпечение се приема недвижим имот, а предимствата са, че се спестяват дълги бюрократични процедури и може да се получи финансиране, което често други кредитори нямат възможност да обезпечат. Като лидер на пазара ние можем да предложим и консолидиране на задълженията на клиентите при наличие на недвижим имот, който да обезпечи увеличаване на заемните средства. Това директно стимулира предприемачеството и кръговата икономика в региона.

Кое определя лидерската позиция на компания като EOS на пазара?

- Всеки добър анализатор би се съгласил, че отговорът е комплексен. От една страна, имаме финансовите резултати - приходи, активи и печалба, които, взети заедно, са показатели за цялостната конкурентоспособност и стабилност на една компания. В нашия сектор не би било коректно да се приеме само един показател, например размерът на активите, като водещ критерий, тъй като изкупуването на вземания е свързано с оценка на риска по отношение на възможността тези активи да генерират възвращаемост и печалбата показва ясно доколко съответната организация е ефективна, как управлява вземанията и колко пари в крайна сметка връща в икономиката. Ако дадена компания не е направила добра оценка на портфейл или е неефективна при събирането на задълженията от него, това е видно в крайния резултат - печалбата от дейността ѝ.

След това идват наред и т.нар. меки фактори - добавената стойност, която компанията носи за своите клиенти, партньори и икономиката като цяло. Тук работата ни с Асоциацията за управление на вземания и обстоятелството, че сме част от международна група, ни помагат да задаваме най-високи професионални и етични стандарти в сектора и да имаме нужните ресурси за мащабни инвестиции и иновации. Това изгражда доверие, връща пари в икономическия цикъл и в крайна сметка е гаранция за устойчивост и стабилност.

Има и един друг важен показател за добро управление и лидерство - грижата за квалификацията, реализацията и ангажираността на служителите. В EOS това е важен фокус и споделените корпоративни ценности не са просто добре звучащи заявки, а осмислена позиция. Уважение, отговорност и желание за развитие са качества, без които един човек не би се вписал в екипа ни.

Акцент е и дейността ни за повишаване на финансовата грамотност. Това е кауза, за която работим от години - като компания и на браншово ниво. Проучванията ни показват, че недостатъчните финансови умения са основна причина за задлъжняването. Като успешна и отговорна компания EOS се ангажира активно с темата. Групата има Фондация за финансова грамотност, която развива дейности за ученици в цяла Европа, и с образователната инициатива ManoMoneta вече успя да подобри финансовите умения на над 100 000 деца в около 1400 училища. В България също реализираме много начинания, които да помогнат на младите хора да овладеят умението да боравят разумно с парите. Това е и моя лична кауза, която популяризирам с подкаста "Джобните", тематични медийни рубрики, лекции и участия.