🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EOS в България: Новите ни финансови услуги са отговор на реалните нужди на бизнеса

Рени Миткова - управител, Емил Кръстев - заместник-управител, "ЕОС Матрикс"

Рени Миткова - управител, Емил Кръстев - заместник-управител, "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова - управител, Емил Кръстев - заместник-управител, "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова - управител, Емил Кръстев - заместник-управител, "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова - управител, Емил Кръстев - заместник-управител, "ЕОС Матрикс"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Рени Миткова е управител на "ЕОС Матрикс" - водеща компания за управление на вземания в България, част от германската "EOS Груп". Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС, Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб, и специализация за висши мениджъри в London Business School.

Емил Кръстев е заместник-управител на "ЕОС Матрикс" с 20 години опит на ръководни позиции в сектора на финансовите услуги. Сред основните му умения и отговорности са успешното управление на портфейли и проекти, както и развитие на бизнес процеси в сферата на управление на вземания.

Компанията

Двадесет и една години на пазара, постоянен ръст и лидерска позиция в сферата на изкупуване на вземания - EOS в България управлява портфейл от вземания за над 4 млрд. лв. Компанията се ангажира с редица общественополезни каузи, разработва свои иновативни технологични решения, интегрира нови услуги и инвестира в ангажиран и амбициозен екип.

За над две десетилетия на пазара какво се промени във вашия бизнес и какво остава същото?

Рени Миткова: Когато започвахме, колекторският бизнес беше в голямата си част неразбираем за широката публика, с чисто имиджов проблем и доста неясноти от правна и дори етична гледна точка. Гордея се с факта, че EOS в България винаги сме били в авангарда за преодоляването на тези предизвикателства и установяването на сектора като гарант за финансовата стабилност на страната. От създаването на Асоциация за управление на вземания, през приемането на Етичен кодекс, с който да гарантираме следване на най-високи стандарти на работа и прилагането на добри практики от всички наши членове, до активна позиция за регулации и законодателство - с постоянство и ясна визия извървяхме дълъг и ползотворен път.

И в началото, и сега ключовото в нашата работа е партньорството: с институции, банки, колеги и клиенти, бизнеса. По този начин се градят репутация и доверие, имаме възможност да се развиваме, да въвеждаме нови услуги и да гарантираме стабилност и подкрепа в динамичната финансова среда. Показателно за това позитивно развитие е, че по-голямата част от нашите клиенти ни продават повече от един свой портфейл и днес ние успешно управляваме придобити портфейли от дългове с обща номинална стойност над 4 млрд. лв. Друг подобен пример е въвеждането на мостовото финансиране, чрез което помагаме на компании да реагират бързо и ефективно на възможности за инвестиции и развитие.

Какво по-точно представлява мостовото финансиране, предлагано от EOS в България?

Емил Кръстев: Накратко, това е краткосрочно финансиране, позволяващо бърз достъп до ликвидни средства за покупка на имот или друг проект за средни и големи компании. По същество става въпрос за краткосрочен заем с облекчена процедура, като за обезпечение се приема недвижим имот, а предимствата са, че се спестяват дълги бюрократични процедури и може да се получи финансиране, което често други кредитори нямат възможност да обезпечат. Като лидер на пазара ние можем да предложим и консолидиране на задълженията на клиентите при наличие на недвижим имот, който да обезпечи увеличаване на заемните средства. Това директно стимулира предприемачеството и кръговата икономика в региона.

С тази услуга буквално създаваме мост между клиента и банката или инвеститора, като предимствата са многобройни: при нас съотношението между кредит и обезпеченост е до 70%, предлагаме минимален размер на финансиране от 1 млн. евро и максимален до 10 млн. евро. За да дам пример какво означава това, по-голямата част от останалите компании в бранша отпускат финансиране между 1 млн. евро до 3 млн. евро. Можем да реагираме средно в рамките на месец от запитване до финализиране на процеса и от услугата могат да се възползват фирми с различна сфера на дейност.

Подобна услуга не ви ли прави конкуренция на банките?

Рени Миткова: Напротив - надгражда партньорските ни отношения и допълваме бизнеса им. През последните години на финансовия пазар текат консолидационни процеси и това, съчетано с изискванията на ЕЦБ за ликвидност, прави банките по-консервативни, когато става дума за подобни услуги, които са с по-висок риск и процесът по реализирането им изисква голям ресурс. С нашето мостово финансиране компаниите могат да рефинансират задълженията си към банките, да изведат бизнеса си на следващо ниво или да обезпечат оборотни средства - като анализът на риска, средствата и управлението на процеса се осигуряват изцяло от нас.

Бихте ли споделели конкретни примери от вашата практика за ползата от мостовото финансиране?

Емил Кръстев: Вече имаме реализирани сделки на стойност 15 милиона евро при постоянно растящ интерес. Съдействахме на локална строителна компания извън София, която се нуждаеше от 700 хил. лв. за 20 дена, за да завърши голяма сделка - в рамките на 9 месеца те рефинансираха заема. Авто-мото фирма, която се занимава с внос на части и сервиз на автомобили, искаше да закупи имот, с който да разшири бизнеса си, като ние осигурихме оборотните средства за това. Хотел в района на Благоевград със задължения към банка успя да ги рефинансира с нашата услуга и да реализира сделка за продажба на имот.

Примерите са много и от цялата страна - за довършване на сгради, за покупка или продажба на имоти, за инвестиционни възможности, за допълващо небанково финансиране. Да помагаме на бизнеса, когато е в затруднение, и то бързо и ефективно, е мисия за ЕОС.

В България обикновено нововъведенията пристигат със закъснение - такъв ли е случаят с мостовото финансиране?

Рени Миткова: Мостовото финансиране е пример за пионерския подход на EOS в България - какъвто беше и налагането на модел на регулярни продажби на дълг на месечна база от страна на банките в страната преди години. Започнахме да предлагаме мостово финансиране първи в групата, която има клонове в над 20 държави - последва ни Хърватия, а сега и Босна и Херцеговина. Структурирахме услугата на база опита ни и задълбочен анализ на пазара и икономическите процеси, като с години сме идентифицирали казуси, при които подобна услуга би била от сериозна полза. Същевременно имаме и ресурсите, и мащаба да я превърнем в добра практика, реализирана при най-високи професионални стандарти.

Оценката на риска например - преглед на заявките - за банкова институция отнема време, понякога месеци, докато при нас в един от случаите беше възможно да се случи за 18 работни дни. Когато времето е фактор, това може да е разликата между успеха или провала на една компания.

Какви са прогнозите ви за интереса и потенциала на мостовото финансиране?

Емил Кръстев: Вярваме, че ползите за пазара и икономиката са значителни и че в близко бъдеще от бутикова услуга мостовото финансиране ще се превърне в популярна опция. Предимството на гъвкавостта - че като кредитор приспособяваме условията, за да отговарят на уникалната ситуация на всеки бизнес; обстоятелството, че няма обвързване с дългосрочни задължения за финансиране; както и възможността пасивни активи, каквито са недвижимите имоти, да се превърнат в активен ресурс за една компания, правят тази услуга важен и полезен инструмент.