Да поговорим с децата за пари: защо, кога и как

Рени Миткова, управител на "ЕОС Матрикс"

Рени Миткова, управител на "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова, управител на "ЕОС Матрикс"
Рени Миткова, управител на "ЕОС Матрикс"    ©  Юлиян Донов
Рени Миткова, управител на "ЕОС Матрикс"    ©  Юлиян Донов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рени Миткова е управител на "ЕОС Матрикс" - водеща компания за управление на вземания в България, част от германската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза "Млад мениджър" на фондация "Еврика", а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса "Мениджър на годината". Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми. В блога си www.renymitkova.com публикува статии от опита си като мениджър, финансов експерт и майка на три деца.

Всеки родител иска децата му да станат отговорни, щастливи и успешни, а добрите умения да управляват парите си са една от най-важните предпоставки да разгърнат пълния си потенциал и да постигнат мечтите си. Защо вярвам в това? Като управител на компания за събиране на вземания през последните 20 години всекидневно се сблъсквам с хора, изпаднали в трудна финансова ситуация не защото печелят малко или не разполагат със средства, а защото не умеят да боравят разумно с тях. Не са наясно с приходите и разходите си, нито с различните финансови продукти и как да се възползват умно от тях. И последствията са неприятни. Всичко това може да бъде спестено, ако децата се научат как да управляват парите си в сигурната семейна среда, когато грешките са най-безопасни.

Да, темата за парите е неудобна, и то не само в нашата култура, но колкото по-рано започнем да обсъждаме свободно с децата семейните финанси и да ги въвличаме в решенията си, толкова по-здравословно отношение към парите ще развият. Може би това няма да спести дебата за нуждата от нови маркови маратонки, но ще помогне да разберат защо точно сега не е моментът за тях.

Цял живот работим, за да печелим пари, но никой не ни учи точно на това. Ето защо е добре да покажем на децата си, че първо даваш, а после получаваш, и колко сладко е сам да печелиш.

Един от подходите са платените домакински задължения. И преди да възразите "На мен никой не ми плаща да готвя, как така ще плащам на децата", нека споделя как това работи в нашето семейство, а и в много други. И аз не искам децата ми да очакват възнаграждение, за да си оправят леглото или да разчистят масата след вечеря, но искам да ги науча да печелят сами с труда си. Затова разговаряме с тях каква е целта - да ги научим да печелят, и разпределяме прозрачно задълженията у дома. Има такива, които всеки от тях върши - като това да си подрежда стаята, да се подготви за училище, да сложи масата за вечеря. Заплащаме на децата, когато ни помогнат да свършим някое от "родителските" задължения - да помогнат с домашното на по-малкия си брат вместо мен или да изчистят снега в двора вместо баща си. Постоянството е ключово - те имат от 1 до 3 задължения всяка седмица, съобразени с възрастта им, за които получават дадена сума. Предимствата са много - от това да имаш мотивирани помощници до това да видиш гордостта в очите им, че сами са изкарали пари за новата си игра.

Да научим децата да планират и да управляват парите е следващата стъпка. Отличен инструмент за това са джобните пари - фиксирана сума на месец/седмица/ден за определена цел, която получават редовно. Подчертавам редовно, а не при поискване. Освен ако не вярвате, че като възрастни някой винаги ще им плаща при поискване. Джобните са детският бюджет, който те се учат да управляват. Каква сума ще отделите зависи от семейния бюджет, от възрастта на детето и от целта, за която ще давате джобни. Колкото по-рано започнете, толкова по-подготвено ще е то за самостоятелния си живот, защото вече ще е успяло много пъти да сбърка. Оставете го да понесе последиците за това, докато е още в семейството, за да не спасявате после 30-годишното си дете от неразумни финансови решения. И най-важното: бъдете самите вие пример за отговорно отношение към парите. Това е добра предпоставка да отгледате отговорни и успешни личности, които са финансово стабилни, а защо не и финансово свободни.