🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Винсент ван Стийнсел: Подкрепяме бизнес и граждани с гаранции по 2 млрд. евро заеми

В ход е избор на мениджъри на фондове, които ще разпределят 180 млн. евро, казва мениджърът в ЕИФ

Винсент ван Стийнсел
Винсент ван Стийнсел
Винсент ван Стийнсел    ©  Цветелина Белутова
Винсент ван Стийнсел    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Винсент ван Стийнсел e директор "Финансови програми" в Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). В края на януари той беше в България, за да подпише от името на фонда гаранционни споразумения с четири местни финансови институции - ОББ, Уникредит Булбанк, Пощенска банка и Прокредит банк. Общата стойност на гаранциите на фонда по четирите споразумения е 150 млн. евро, които ще позволят на банките да отпуснат кредити за до 2 млрд. евро при преференциални условия. Средствата ще се предоставят в две направления - за подкрепа на конкурентоспособността на малките и средните предприятия на фона на икономическата несигурност, както и за устойчиви и зелени инвестиции на малки и средни компании, физически лица и жилищни асоциации в подкрепа на икономическия ръст и прехода към зелена икономика.

Разкажете накратко каква беше дейността на ЕИФ в България през 2023 г.?

На този етап не мога да оповестя конкретни числа, но мога да кажа, че през 2023 г. наблюдавахме своеобразно нормализиране на дейността си в страната. Какво имам предвид - през 2022 г. започна изпълнението на програмата InvestEU, но имаше известни забавяния, вследствие на което новото ни поколение продукти бяха налични едва в края на годината. Така, ако погледнете обема на средствата, които сме раздали, има намаление. И от тази гледна точка през 2023 г. говорим за нормализиране, като се върнахме на нивата от 2021 г. - защото продуктите по InvestEU вече бяха налични и свършихме добра работа в рамките на програмата.

Същевременно продължихме и да разнообразяваме типа продукти, които предлагаме - като част от групата на ЕИБ извършихме и две големи транзакции за секюритизация на портфейли от малки бизнес кредити на български банки. По отношение на инвестициите в дялов капитал стартирахме през миналата година нова инициатива за 180 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост в България.

Обявените в края на януари 2024 г. гаранционни споразумения с четири банки също реално бяха подписани през 2023 г. - а причината да бъдат оповестени едва през 2024 г. е, че банките се нуждаят от малко време, докато продуктите бъдат налични в клоновата мрежа. Сега вече това е факт, така че малките и средните предприятия (МСП) и физическите лица, които имат нужда от подкрепа, могат да се свържат с банките и да се възползват от кредитите с гаранцията на ЕИФ.

Имаме и доста интересен план за дейности през 2024 г.

Да обобщим, първото споразумение по програмата InvestEU в България беше подписано през декември 2022 г., колко други подписахте през 2023 г.?

Две, плюс въпросните четири, които обявихме през януари 2024 г.

В контекста на InvestEU е важно да направим едно уточнение. Програмата е структурирана по такъв начин, че дава възможност на държавите членки да допринесат към продуктите на ЕИФ. Българските власти бяха едни от първите, които решиха да направят това, така че да имаме допълнителна подкрепа при подпомагането на малките и средните предприятия - както на тези, които са засегнати от несигурната икономическа среда, т.е. по линия на т.нар. гаранция за конкурентоспособност, така и по линия на т.нар. гаранция за устойчивост, която подкрепя малкия бизнес, поели по пътя на зеления преход. Тези средства се насочват през т.нар. раздели на държавите членки в рамките на InvestEU - те допълват европейските средства по програмата, като се използват само за собствените им икономики.

Двете гаранции са за общо 150 млн. евро, с които се очаква да бъде отключено финансиране за около 2 млрд. евро?

Да, преди добавянето на допълнителните средства от страната, бяхме подписали гаранции за около 85 млн. евро. Причината българските власти да решат да допринесат към гаранциите на ЕИФ е и историята на местните банки при усвояването на този тип продукти благодарение и на опита още от времето на програмата JEREMIE. Обикновено при подписването на подобни гаранционни споразумения банките разполагат с двегодишен период за изграждането на кредитния портфейл, като след две години оценяваме свършеното. И тъй като в миналото степента на усвояемост в България беше изключително висока, това дава комфорт на властите да знаят, че ако отделят дадена сума, която да насочат през продуктите на ЕИФ, ще имат възвръщаемост в много кратък период от време в икономиката чрез подкрепата за малкия бизнес.

В този случай също ли е двугодишен периодът?

Да. Като често се случва след година или след девет месеца дадена финансова институция да дойде при нас и да поиска увеличаване на размера на гаранцията. Така че се надяваме, че и в този случай сумата ще бъде разпределена по-бързо от очакваното. Което ще позволи да се ангажират и допълнително ресурси в този инструмент, които от своя страна да подпомогнат допълнително икономиката. И това също е сред причините българските власти да допринесат със средства в този т.нар. раздел на държавите членки - понеже видяха размера на програмата InvestEU, както и колко е голямо търсенето, и осъзнаха, че това може да не е достатъчно.

Споменахте, че от подкрепата по тези гаранционни инструменти могат да се възползват не само компании, но и физически лица?

Да. Гаранцията за конкурентоспособност е фокусирана върху малкия бизнес, но при гаранцията за устойчивост имаме определена част от бюджета, която е предназначена за физически лица или асоциации на етажната собственост, които искат да обновят домовете си или да намалят въздействието си върху околната среда. За първи път отваряме продуктите си и към физически лица. Реалистично очакваме в началото малките и средните предприятия да продължат да бъдат основните ни бенефициенти, а индивидуалните потребители, които искат да намалят климатичното си въздействие, да са минимална част от портфолиото, но идеята ни е да започнем да развиваме дейност и в тази посока - да задействаме машината и да видим как ще се развият нещата.

Готови ли са банките с такива продукти?

Някои вече имат разработени "зелени" оферти, други ще работят през стандартните си кредитни продукти. Но при всички положения ще трябва да отговорят на критериите ни за допустимост. Искаме да се уверим, че средствата ще бъдат насочени така, че действително да имат положителен ефект за околната среда, а не се използват просто за "зелено измиване на ръцете" (т.нар. greenwashing). Ето защо имаме редица критерии, с които да се гарантира, че действително се отпускат "зелени" заеми - например за нивото на постигната енергийна ефективност или пък за степента, с която трябва да се намалят въглеродните емисии и т.н. Имаме разработен онлайн инструмент, с който и банките, и кандидатстващите лица могат да оценят дали инвестиционните проекти отговарят на тези изисквания.

Това ли е посоката, в която се насочват ЕИФ и групата на ЕИБ като цяло - към разработването на подобни изисквания за всички проекти, които подкрепяте?

ЕИБ е климатична банка, така че това е един от основните приоритети. Ситуацията в Европа и в Украйна също показа значението на суверенитета, особено по отношение на енергетиката. Така че това е важен елемент, за да сме сигурни, че имаме плавен енергиен преход, който може да гарантира създаването на работни места и растеж в дългосрочен план. Но както видяхме, ситуацията доведе и до нови приоритети като отбрана, космическо пространство, киберсигурност - това са приоритети на Европейската комисия, които в определен момент групата на ЕИБ ще трябва да подкрепи и които вече подкрепя. Колкото до въпроса ви за посоката, зеленият елемент е вграден във всички наши продукти с клаузата за привеждане в съответствие с Парижкото споразумение.

Подготвяте ли специфични ESG критерии към проектите, които подкрепяте - включително и не само за екологични, а и за социални и управленски фактори?

Това е едно от направленията на дейността ни. Имаме дейност в сферата на микрофинансирането. Имаме продукт с критерии по линия на равенството между половете - при някои транзакции с дялов капитал имаме такива изисквания към рисковите фондове. Така че взимаме предвид не само екологичния, а и социалния и управленския елемент от ESG. Но екологичният е най-видим.

През декември 2022 г. беше обявено, че ЕИФ ще започне процедура за избор на фонд мениджъри за три типа фондове за дялови инвестиции на обща стойност 180 млн. евро от Плана за възстановяване и устойчивост на България, като очакванията бяха фондовете да бъдат готови да започнат да инвестират около средата на 2024 г. Докъде стигна тази процедура?

Имаше известни забавяния, но нещата са в ход. Започнахме официалния процес на подбор през октомври, като в момента тече вътрешна оценка, която отнема известно време. Все още не можем да кажем кога ще приключи, но очакваме всичко да заработи в следващите месеци, през 2024 г. Не е лесно да се избере фонд мениджър, но има интерес и се опитваме да приключим възможно по-скоро, без обаче да прибързваме - искаме да се уверим, че сме избрали правилния партньор.

А предстои ли подписването на гаранционни споразумения с още банки?

Имаме списък с планирани транзакции, които в момента оценяваме. За 2024 г. списъкът е добър, като говорим не само за гаранционни споразумения, а и за други продукти. Разбира се, годината е в началото си и всичко може да се случи, но предвид добрата ни история очаквам да продължим да подкрепяме българската икономика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар