🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейски фонд за отбрана ще финансира и български компании

Defense Equity Facility, които е плод на съвместни усилия на еврокомисията и ЕИФ, може да привлече над 500 млн. евро за иновации и нови технологии в отбраната

Defence Equity Facility има за цел да стимулира развитието на екосистема от частни фондове, инвестиращи в иновации в отбраната.
Defence Equity Facility има за цел да стимулира развитието на екосистема от частни фондове, инвестиращи в иновации в отбраната.
Defence Equity Facility има за цел да стимулира развитието на екосистема от частни фондове, инвестиращи в иновации в отбраната.    ©  Надежда Чипева
Defence Equity Facility има за цел да стимулира развитието на екосистема от частни фондове, инвестиращи в иновации в отбраната.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • След началото на руската инвазия в Украйна ЕС значително увеличи инвестициите си не само в производство на оръжия, но и за разработка на нови технологии за отбрана
  • Тази година грантовото финансиране от Фонда за отбрана на ЕС ще е насочено към разработването на ключови технологии
  • За първи път се създава и фонд за рисково инвестиране, който ще оперира чрез по-малки регионални фондове на местно ниво

Целевото отделяне на евросредства за отбранителни технологии става все по-гореща тема в Европа. Още миналата година Европейският съюз (ЕС) предложи своя вариант за военна стратегия, наречен "Стратегически компас". В него, наред с другите поставени цели (като създаване на капацитет "за бързо развръщане" с поне 5000 военнослужещи), Европейската комисия заложи и на засилени инвестиции в отбраната.

Освен чрез директно финансиране от бюджета на държавите членки помощ идва и от Брюксел чрез Фонда за отбрана на ЕС. От него успешно вече се възползват и български компании. В края на миналата седмица бе обявена и нова възможност - Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), които обединиха усилията си чрез стартирането на нов инструмент за рисков капитал - Defense Equity Facility в отбраната.

През следващите четири години инициативата на стойност 175 млн. евро ще разшири значително инвестиционния капацитет на ЕИФ за подкрепа на регионални фондове за частни и рискови капитали със стратегии, обхващащи технологии от значение за отбраната. Очаква се да бъдат генерирани общо 500 млн. евро частни инвестиции в подкрепа на европейските компании.

Как работи Фондът за отбрана на ЕС

Бюджетът на Фонда за отбрана на ЕС (European Defense Fund) за миналата година е бил 1.2 млрд. евро, които са били разпределени в 34 обяви за набиране на проекти, свързани със сензори за информационно превъзходство, киберсигурност, цифрова трансформация, силова защита и мобилност и др.

Фокусът е върху върху малки и средни предприятия, включително стартиращи фирми и нетрадиционни играчи в отбранителната индустриална екосистема, към научноизследователските и браншовите организации, както и към университетските и академичните среди.

Интерес към фонда не липсва и от български компании. "Бианор Сървисиз", която е част от групата на "Бианор Холдинг", работи в сферата на отбранителната индустрия от 2013 г. насам, когато беше част от един от най-големите проекти на НАТО през последните години - NATO Alliance Ground Surveillance - съюзническо наземно наблюдение.

"Успешното участие в проекта представи "Бианор Сървисиз" като надежден партньор и това отвори вратата на компанията към участие в консорциуми под егидата на European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) заедно с водещи компании в сектора като Leonardo и Indra. Първият финансиран от Европейската комисия проект, в който взехме участие, беше European Strategic Command and Control (ESC2). Впоследствие EDIDP бе преструктуриран в European Defense Fund (EDF), опериращ с бюджет от 8 млрд. евро за периода 2021-2027 г.. Към момента "Бианор Сървисиз" работи активно по шест проекта, финансирани от EDF, и e част от още няколко, които очакват одобрение", коментира за "Капитал" Тошко Пунчев, директор направление "Отбранителна индустрия" в "Бианор Сървисиз".

Тази година Фондът за отбрана ще се стреми да инвестира в разработването на ключови технологии за водене на конвенционални военни действия от следващо поколение, особено такива, които включват изкуствен интелект в автономни и безпилотни системи като хеликоптери, транспортни самолети и др. Обявите ще бъдат официално представени през април или май. Ще се приоритизира партньорството между поне три по-малки играчи от различни държави за получаване на по-големи суми и по-голяма добавена стойност от проектите.

Новото финансиране

Освен грантовото финансиране по линия на Фонда за отбрана на ЕС, в края на миналата седмица Европейската комисия обяви и нова възможност за подкрепа на сектора чрез Defence Equity Facility. Той има за цел да стимулира развитието на екосистема от частни фондове, инвестиращи в иновации в отбраната. Инициативата ще се фокусира върху технологии с потенциал за двойна употреба, обхващащи, както граждански, така и отбранителни приложения, за да подпомогне допълнително сигурността на ЕС в съответствие с целите на InvestEU.

Тази нова възможност за финансиране ще бъде придружена от дейности за изграждане на капацитет в подкрепа на мениджърите при разработването и управлението на техните средства.

"Като компания сме гъвкави и отворени към всички нови възможности, които се вписват в нашия технологичен профил, инженерен капацитет и ценности. В този сектор работим само по наистина отбранителни (а не офанзивни) проекти, осигуряващи сигурността на България и страните от ЕС. Работим и по проекти в цивилния сектор с потенциална двойна употреба, които попадат в обхвата на новите финансови инструменти на ЕС в сектора", коментира още Тошко Пунчев.

Той добавя, че България винаги е стояла стабилно както на картата на военната индустрия, така и в областта на информационните технологии и разработката на софтуер. "Логично е тези две направления да се пресекат, създавайки възможност да изведат страната на един нов етап на развитие. Геополитическата обстановка, макар и негативна от цивилизационна гледна точка, създава възможности за развитието на високите технологии в отбранителния сектор. Не бива да пренебрегваме и факта, че голяма част от съвременните технологии са с двойно предназначение, така че това, което се случва около нас, индиректно стимулира развитието в цивилния сектор", обобщава Пунев.

От "Бианор Сървисиз" споделят, че В България вече има много успешен пример в областта на разработката на безпилотните летателни апарати в лицето на "Дронамикс", при изстрелване на сателити с "Ендуросат", както и партньорски софтуерни компании като "Технологика", Waverest и изследователски организации като Института по отбрана и Института за космически изследвания и технологии.