🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Wirecard поиска защита от кредитори

Пет дни бяха достатъчни за германския финтех да стигне до пълен колапс

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Германската финтех компания Wirecard официално поиска защита от кредиторите, пише Reuters. Ефективно фирмата обявява фалит, след като само преди няколко дни одиторът EY отказа да подпише отчета на компанията за 2019 г., което доведе до изявление на изпълнителния директор Маркус Браун, който призна, че в Wirecard има финансова дупка 2.1 млрд. долара. Браун беше освободен от поста и малко по-късно арестуван и освободен под гаранция. Това е най-големият счетоводен скандал в историята на Германия и за пръв път компания, която е настоящ компонент на водещия борсов индекс DAX, обявява фалит.

Само преди дни пазарната капитализация на компанията беше над 10 млрд. долара. Сега по-важната сума е друга - 4 млрд. долара, които тя дължи на свои кредитори и които по всяка вероятност няма да бъдат изплатени.

"Парите ги няма, коментира анонимен банкер пред Reuters. Може да си върнем някое или друго евро след години, но като цяло просто ще отпишем дължимото." Според сметката на информационната агенция компанията дължи около 1.75 млрд. евро на банки и още 500 млн. долара на облигационери.

Как се стигна дотук

По-малко от седмица беше нужна на Wirecard, за да премине от една от най-добре познатите финансови технологични компании в Европа до пълен колапс. Миналия четвъртък акциите на фирмата се сринаха с над 60%, след като одиторската EY, която работи с Wirecard от над десетилетие насам, предупреди за липсата на 1.9 млрд. евро от фирмените сметки и отказа да завери отчета на компанията. Общо от началото на скандала досега акциите на фирмата са загубили 97% от стойността си, след като днес се сринаха с още 80%.

Компанията трябваше да публикува годишните си резултати за 2019 г., но в крайна сметка това не се случи. Wirecard отлага публикуването на отчета си за трети път, като той трябваше да излезе още през март. Изпълнителният директор Маркус Браун напусна поста си заедно с оперативния директор Ян Марсалек.

Според източници на Reuters от банковия сектор корпоративните клиенти на компанията са в шок от бързото обявяване на фалита, което ги хваща неподготвени - преди те да могат да поискат собствените си заеми. "Смятахме, че Wirecard е стабилна компания, която се управлява от хора, които знаят какво правят", казва един от тях, като прави сравнение със срива на американския енергиен гигант Enron.

Wirecard е основана през 1999 г. и оттогава насам е обвинявана неколкократно от журналисти и вътрешни източници, че приходите и печалбата на фирмата са изкуствено напомпани чрез фалшиви транзакции. Доскорошният директор Маркус Браун отричаше тези твърдения с години, докато през 2019 г. не допусна външния одитор KPMG да провери сметките на компанията.

KPMG не успя да верифицира 1 млрд. евро от сметките на Wirecard, като освен това постави и въпросителна около счетоводството на фирмата при придобивания на по-малки фирми.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Енрон фалира след десетилетия на финансови еквилибристики, кухи фирми и невъзстановими вземания. Wirecard укри 2 млрд. с 2 доверителни сметки.

    Енрон поне са си правили труда да замаскират нещата. Германците просто са символ на инфлацията в одиторската професия.

    Нередност?
  • 2
    svetko avatar :-|
    Svetko

    Не е вярно, че е най-големият, счетоводен скандал в Германия. Справка FlowTex и документалния филм Big Manni – Big Money – Die wahre Geschichte eines Milliardenbetrugs. Дори номинално сумите там са по-големи - евентуално преизчислени за 21 години инфлация - доста по-големи.
    Просто германците от време на време успяват да произведат по някой топ-мошеник :)

    Нередност?
Нов коментар