🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На финтеха Wirecard му липсват 1.9 млрд. евро от сметките

Германската компания уволни ръководството след съмнения за финансови измами

Главният изпълнителен директор Маркус Браун, който е и най-големият акционер в компанията, беше свален от поста заради съмненията за измами.
Главният изпълнителен директор Маркус Браун, който е и най-големият акционер в компанията, беше свален от поста заради съмненията за измами.
Главният изпълнителен директор Маркус Браун, който е и най-големият акционер в компанията, беше свален от поста заради съмненията за измами.    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Маркус Браун, който е и най-големият акционер в компанията, беше свален от поста заради съмненията за измами.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите на Wirecard се сринаха с над 60% в четвъртък, след като одиторите на финтех групата, която преди време беше считана за звезда на германския технологичен сектор, предупредиха, че от нейните сметки липсват 1.9 млрд. евро. Wirecard предлага платежни услуги, а през последните 18 месеца се опитва да разсея опасенията за счетоводните си практики. Акциите й се сринаха в четвъртък, когато от консултантската компания EY казаха, че има признаци, че попечител на банкови сметки на Wirecard се е опитал "да заблуди одитора" и може да е представил "фалшиви парични салда", съобщава Financial Times. В петък спадът продължи с още 36%, като затвориха търговията на малко под 26 долара за брой.

Маркус Браун, нейният главен изпълнителен директор и най-голям акционер, помогна много Wirecard да влезе в престижния германски борсов индекс Dax 30 преди две години, когато компанията имаше пазарна капитализация от 24 млрд. евро. След срива в четвъртък пазарната стойност на компанията вече е под 5 млрд. евро, в петък спадна до почти 3 млрд., а Браун беше свален от поста.

Разкритието на EY накара Wirecard да не публикува резултатите си за 2019 г., както беше обещала в четвъртък. В изявление Wirecard съобщи, че "работи интензивно заедно с одитора за изясняване на ситуацията". Главният оперативен директор Ян Марсалек също е отстранен.

Британското издание съобщи през октомври за манипулиране на балансите и други нередности, целящи да бъда заблуден одиторът на групата EY. Специален одит от KPMG за финансовите години от 2016 до 2018 г. не откри данни за фалшифициране на баланса в края на април, но и не успя да изчисти напълно обвиненията. KPMG говори за "пречки пред разследването", след като мениджърите на Wirecard са сътрудничели само в ограничена степен и липсвали разписки и банкови извлечения.

Най-големият мениджър на активи в Германия - DWS, който е и един от най-големите акционери на Wirecard, заяви, че преценява какви правни стъпки да предприеме. Инго Спеич, ръководител на отдела за устойчивост и корпоративно управление в Deka Investment, също един от най-големите акционери на Wirecard, каза, че гледат на ситуацията с недоверие.

Проблемът

В изявление в четвъртък Браун казва, че "издадените преди това потвърждения от банките вече не са признати от одитора". Като добавя, че "в момента не е ясно дали са извършени измамни транзакции във вреда на Wirecard".

Wirecard отлага публикуването на резултатите за 2019 г. три пъти от март. Ако компанията не публикува одитирани резултати до 19 юни, тя ще наруши споразумение за револвиращ кредит за 1.75 млрд. евро с Commerzbank, ING, ABN Amro, LBBW и редица други кредитори.

Одиторите от EY са намерили признаци, че са получили "неправилни потвърждения на баланса от довереник или от банки, които държат доверителните сметки с цел измама". Те смятат, че целта е да придобият неправилна представа за съществуващите банкови салда или банкови сметки, които се използват в полза на Wirecard.

Става дума за общо 1.9 млрд. евро, което съответства на около 25% от общия консолидиран баланс. Одиторите смятат, че няма достатъчно доказателства за съществуването на парите. Според Адам Ууд от Morgan Stanley, ако тези 1.9 млрд. евро не бъдат намерени и потвърдени, Wirecard може да има налични само 220 млн. евро налични пари. Пред Bloomberg той заявява, че очаква компанията да потърси процедура за защита от фалит, ако банките се откажат от кредитите си.

Подозрението на одиторите удря тежко Wirecard, защото засяга сърцевината на бизнес модела - когато клиентите плащат покупките в касата или в интернет, Wirecard обработва плащането и получава малка част от сумата. Компанията използва партньори и попечители на трети страни за бизнеса си в далечни страни в Азия, за което писа Financial Times.

Концернът винаги оправдаваше необходимостта от високата доверителна сума от 1.9 млд. евро с това, че тя служи за сигурност при авансови плащания към клиентите на посредника. Търговците на дребно бързо получават парите си от Wirecard след продажба, докато финтех компанията често трябва да чака със седмици, за да могат компаниите за кредитни карти да преведат парите към нея.

Германската компания е сменила през 2019 г. предишния си попечител в Азия заради претърсване на офиса му от местните власти. След това новият попечител откри нови сметки в други банки, твърдят финансови източници. Подозренията сега са, че синдикът или банките, поддържащи сметките, са могли да отклонят парите.

Все още няма коментари
Нов коментар