🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съоснованата от българин Robinhood вече е оценена на 11.2 млрд. долара

Компанията успя да привлече нови инвестиции на стойност 200 млн. в пореден рунд

Байджу Бхат и Владимир Тенев
Байджу Бхат и Владимир Тенев
Байджу Бхат и Владимир Тенев    ©  Robinhood
Байджу Бхат и Владимир Тенев    ©  Robinhood
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финтех компанията Robinhood Markets Inc, която осигурява достъп до борсите без такси, или с много ниски такива, е успяла да привлече инвестиции за 200 млн. долара от инвестиционното дружество D1 Capital Partners, съобщава Reuters. Така основаният през 2013г. start-up, в който съосновател е българинът Владимир Тенев, вече е оценена на 11.2 млрд. долара.

Това далеч не е първият инвестиционен рунд на компанията през тази година. Перспективното дружество набра цели 800 млн. долара през последните 8 месеца. Това прави общата стойност на привлечените инвестиции от основаването му досега около 1.71 млрд. долара. Сред по-известните инвеститори са Sequoia Capital, Ribbit Capital и Index Ventures.

Смята се, че последният инвестиционен рунд на Robinhood всъщност ще бъде последван от първично публично предлагане (IPO). Все още от компанията обаче не са обявили официално подобни намерения.

Около Robinhood не липсват и противоречия. Преди около 2 месеца млад мъж се самоуби, след като сметката му в платформата задлъжня със 700 хил. долара след търговия на маржин. Компанията бе силно разкритикувана, че позволява на клиентите си да задлъжняват до такава степен. По този повод от дружеството обявиха, че обмислят да затегнат изискванията за търгуване с опции.

Какво е Robinhood?

Robinhood е онлайн приложение с над 10 милиона потребители, което позволява търговия на финансовите пазари без комисиона. Финтех стартъпът е създаден през 2013 г. от съквартирантите в "Станфорд" Байджу Бхат и българина Владимир Тенев. На платформи като Robinhood и Revolut се отдава и част от бурния растеж на борсите през последните месеци на пандемия, тъй като много от дребните инвеститори се завърнаха на фондовите пазари благодарение на тях, както и директната помощ, която получиха американците от бюджета. Лесния достъп, липсата на комисионни и очевидно бързите печалби направиха и интереса към тези финтек компании висок за инвеститорите.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар