Стартъпът Snowflake започва най-голямото софтуерно IPO в историята

Компанията се очаква да набере над 3 млрд. долара и вече е оценена на 30 млрд.

finance.yahoo.com    ©  finance.yahoo.com

Технологичният стартъп Snowflake започва първичното си публично предлагане (IPO), в което се очаква да набере 3.36 млрд. долара, съобщава Reuters. Въпросното IPO стана едновременно най-голямото в САЩ от началото на годината и най-голямото софтуерно в историята. Така в момента "еднорогът" е оценяван на около 30 млрд. долара.

Миналата седмица очакваната цена на акциите на компанията беше между 75 и 85 долара за брой. Тя обаче се повиши сериозно и в понеделник от дружеството обявиха, че целят да продадат около 28 милиона акции за между 100 и 110 долара за брой. В крайна сметка реалната цена, за която се купуват, надхвърли и тези очаквания, достигайки 120 долара.

Първичното публично предлагане на Snowflake засенчи това на фармацевтичната компания Royalty Pharma, което до момента бе най-голямото през годината в САЩ, набирайки 2.2 млрд. долара. Според Renaissance Capital IPO-то на Snowflake е засенчило и всички софтуерни и е станало най-голямото подобно в историята.

Интересно е, че едно от дружествата, инвестирали във Snowflake при първичното публично предлагане, е Berkshire Hathaway, собственост на мултимилиардера Уорън Бъфет, който е известен с това, че обикновено страни както от IPO-та, така и от технологични компании, а Snowflake е и двете. Все пак инвестицията е факт и е на стойност 570 млн. долара.

Днес акциите на Snowflake ще започнат да се търгуват на New York Stock Exchange. Първичното предлагане вероятно ще продължи до края на седмицата.

Кои са Snowflake?

Snowflake е технологичен стартъп, занимаващ се с клауд базирани услуги, свързани с обработка на данни и бизнес управление и създаване на софтуер за тях. Основан е през 2012 г. в Сан Матео, Калифорния, и за 8 години съществуване преди първичното си публично предлагане е успяла да набере общо 1.4 млрд. долара от венчър капитал. Приходите на дружеството за 2019 г. са 264.7 млн. долара, увеличение от 174% спрямо тези от 2018 г. Въпреки това то работи на загуба, като тя почти се е удвои през миналата година, достигайки 350 млн. долара.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    btn1602138393687771 avatar :-|
    Дмитрий Карпов

    Я недавно нашел в реальных новостях спорта https://zelaosport.ru/news/ анонс о том, что многие игроки букмекерских контор чаще пользуются мобильными устройствами для совершения ставок на спорт, и это не удивительно.

    Нередност?
Нов коментар