🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търпението на Боксьора

При втория си опит британският милиардер Джо Люис придоби контролен дял във фонда за български имоти BPD

Джо Люис пази личния си живот. Това е последната му снимка, попаднала в медиите през 2000 г.<br />
Джо Люис пази личния си живот. Това е последната му снимка, попаднала в медиите през 2000 г.<br />
Джо Люис пази личния си живот. Това е последната му снимка, попаднала в медиите през 2000 г.<br />    ©  Bloomberg
Джо Люис пази личния си живот. Това е последната му снимка, попаднала в медиите през 2000 г.<br />    ©  Bloomberg
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Джо Люис - Инвестиционният боксьор

Роденият преди 72 години в Лондон Джо Люис е известен в инвестиционните среди с прякора Боксьорът. От една страна, заради сходните имена с известния спортист, от друга ,заради спортния телевизионен канал, който притежава, но най-вече заради агресивния му стил на правене на бизнес.

Първата крачка в печеленето на пари Люис прави, като поема ресторантьорския бизнес на семейството си в Лондон, а след това започва да се занимава и с препродажба на имоти. През 70-те години той се мести на Бахамите, откъдето в момента ръководи бизнес империята си. Натрупаните печалби основно инвестира чрез холдинговата си група Tavistock, която контролира над 100 компании. Може би най-популярната му собственост е британският футболен клуб "Тотнъм", където играеше и българската звезда Димитър Бербатов. Състоянието на Люис в момента се оценява от списание Forbes на 2.5 млрд. долара. Любопитен е фактът, че в предишното издание на класацията Forbes определят богатството му на 3 милиарда, като за периода между двете класации Люис се прочу с близо един милиард загуби, които натрупа, купувайки 10% от акциите на инвестиционната банка Bear Stearns няколко месеца преди тя да бъде продадена в пъти по-евтино.

Както в бокса, така и в бизнеса често търпението е най-важната предпоставка за успех. И в двата случая често правилният подход е да атакуваш последователно противника, докато не го измориш и в правилния момент да нанесеш решителния победен удар. Подобна е и бизнес стратегията на британския милиардер Джо Люис с една разлика. Бизнесменът, известен с прякора си Боксьора, се качва на инвестиционния ринг едва когато види, че противникът му вече е изморен.

Че стратегията му е успешна, вече са убедени и акционерите на фондa за инвестиции в български недвижими имоти Bulgarian Property Developments (BDP). Преди малко повече от година те устояха на опита за враждебно изкупуване (hostile takeover) от страна на притежаваната от Люис компания Windsorville Investments. Сега обаче се изкушиха, при това от четири пъти по-ниска цена.

Първи рунд...

Компанията на Люис започва да изкупува акции на фонда още в началото на 2007 г., като към края й вече притежава 25.9% от капитала му. Тогава отправя първата си оферта към останалите инвеститори да закупи още 25%, като по този начин придобие контролния пакет. Направената тогава оферта е за 64 пенса за акция (което означава, че цялата компания е оценена за 69 млн. британски лири). По същото време книжата на BPD се търгуват по 58 пенса, тоест това предложение е 12% над текущата борсовата стойност. От Windsorville обаче поставят условие, че ще купуват единствено ако съберат желаните 25% - иначе офертата е невалидна. Въпреки привидно атрактивната оферта бордът на директорите на фонда тогава съветва институционалните си инвеститори да не продават, позовавайки се на пазарен анализ, направен от консултантската компания Colliers CRE, според който нетната стойност на активите към онзи момент е между 75 и 90 пенса за акция, тоест цялата компания струва между 81 и 96.3 млн. британски лири. Тогава акционерите се вслушват в съвета и отхвърлят офертата.

... и нок-даун

По правилата на лондонската борса, където се търгуват акциите на BPD, след като една компания е направила неуспешен опит да превземе друга, тя няма право на същото упражнение, преди да минат поне шест месеца. От Windsorville изчакват малко повече и година и два месеца след първото си предложение отправят ново, като непосредствено, преди да го направят, са увеличили дела си до 35.57%. Този път офертата им за цена от 16 пенса е точно на цената, на която се търгуват в момента акциите на фонда.

По време на едномесечния срок, през който е валидно предложението, бордът на директорите на BPD прави опит отново да се защити. Поръчва нова пазарна оценка на активите си. Colliers CRE изчисляват, че към 27 февруари портфолиото на фонда струва 54.8 млн. паунда, при положение че пазарната капитализация е 17.3 млн. паунда, т.е. около три път по-висока. От фонда отново се обръщат към акционерите си със съвет да не продават, като този път обещават и значително по-голяма възвращаемост "до края на годината или по-скоро" чрез продажбата на активи, както и извънреден дивидент от 4 пенса на акция след изтичане на офертата. Наблягат на факта, че фондът има 8.7 млн. лири в брой, а ако се добавят и сумите в ескроу сметки (форма на банков залог), кешът е общо 11.6 млн. лири. В съобщението към акционерите си от BPD определят офертата като очевидно неадекватна и "равносилна на придобиване на компанията за почти нищо".

Паралелно с това ръководството на фонда започва преговори с други компании, които са изразили интерес или може да имат интерес да придобият някои активи на компанията. Така от фонда се надяват да намерят алтернатива за защита срещу офертата за враждебно изкупуване, отправена от Windsorville Investments. Опитите им се оказват неуспешни. Малко преди да изтече валидността на офертата компанията на Люис, към началото на март, той вече притежава 52.4% от BPD.

Извън борсовия ринг

След като става ясно, че Люис поема контрол над компанията, той смята да я делиства от Алтернативния сегмент на Лондонската борса и да я преобразува в непублично дружество. Британският милиардер се нуждае от 75% дял в компанията, за да може да я свали от търговия. В такъв случай миноритарните акционери в BPD много по-трудно ще могат да продават книжата си. Дори от ръководството на фонда вече ги предупреждават за този риск.

"Бордът продължава да вярва, че офертата значително подценява Bulgarian Property Developments", казват от фонда. "Въпреки това предвид факта, че Windsorville вече притежава над 50% от капитала на Bulgarian Property Developments, е вероятно в скоро време Windsorville да бъде в състояние да упражнява директен контрол върху компанията, включително в избора на ръководство, управление и въпроси като продажбата на имоти и изплащането на дивиденти."

Каквото и да е бъдещето на BPD, четиригодишната му история е сред най-интересните. Фондът беше първият, създаден с цел да набира капитали през лондонската борса, с които да инвестира в имотни проекти в България. След няколко слънчеви години обаче дойде финансовата криза и от любими тези вложения се превърнаха в суперрискови и много акционери започнаха да търсят продажба. Явно има и играчи, склонни да купуват. Но евтино.

Активите на BPD

* Търговски парк Пловдив - 50\50 с Fairplay

* Индустриален парк Варна- 50\50 с Fairplay, като вече има предварителен договор с Fairplay за продажба на дела си в проекта за 3.9 млн. евро

* Бивш завод в столичния квартал "Хладилника". Върху територията му от 91.5 декара BPD планира изграждането на комплекс от търговски, офисни и жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от 300 хил. кв.м. Към момента това е единственият актив на фонда, който генерира приход, а именно годишно по 1 млн. евро от отдаване на старите сгради за складове.

* Земя около летище София - 38 декара

* Терени до източната част на околовръстния път на столицата - два парцела от съответно 92 и 20 декара

* Индустриален парк Русе - проект за 9 млн. евро

* Парцел от 19 декара, разположен до международния път Е79, непосредствено преди началото на Сандански в посока от София към Гърция. Върху този терен фондът има планове да изгради търговски център.
44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Айде на имотите в Изток само за 1550Е/м2
    • - 5
    • + 7

    Айде на имотите в Изток само за 1550Е/м2.
    Топли, топли още паряяяятттттт.......Насам народеее....

    1 - 40 от общо 351 обяви - Продава

    Резултат от Вашето търсене на:
    Вид имот: 1-СТАЕН, 2-СТАЕН, 3-СТАЕН, 4-СТАЕН, МНОГОСТАЕН, МЕЗОНЕТ,
    Местоположение: град София
    Под райони: ИЗТОК,

    Средна цена на имотите в извадката: 185742 euro, Средна цена на кв.м: 1553 euro.

    Нередност?
  • 2
    non_party avatar :-|
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 3
    • + 18

    Ти си луд бе !
    Днес в "Уикенд" писаха, че в "Изток" цените са от 3000Е/м2 нагоре ! /Макар че и това е малко, сигурно себестойността им е поне с 1000 Е отгоре /
    Това, което си пейстнал тук сигурно са някакви съборетини !
    Аз съм от хората, които държат да купят най-скъпото ! И ако брокерът не ми поиска поне 10000 Е комисионна, значи е некакъв лузър и цървул !

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Salesman
    • - 19
    • + 3

    Безпартиен,
    За всеки купувач има нещо подходящо, за всеки ще се намери нужния имот. Има и за хора с претенции и възможности като теб, има и за по-скромни хора по-евтинки имоти по 1000 евра на квадрат. За най-закъсалите се предлагат и обекти на по-тънки цени - 700-800 Е/м2, но не в толкова престижи квартали - Младост, Дървеница, Студенски град. Никой няма да остане разочарован!
    Кризат почва да отшумява, кредитирането бавно започва да се възстановява, купувачите започват да се възползват от голямото предлане и избор в момента на пазара на НИ. А и предлагането ще започвне да намалява, много малко нови обекти се започнаха през последната година, а и доста оферти се изтеглиха от пазара заради спрялото кредитиране и страха от кризата.
    Сега е момента да се направи добрата покупка на добра цена!
    Отстъпките които се праяват в момента няма да са вечни, с намаляване на предлагането ще намаляват и сегашните отспъпки!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    BatEVenci
    • + 2

    http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article5898195.ece

    Ей ги новите новодомци.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Milen
    • - 12
    • + 5

    Salesman, и аз мисля че сега е подходящо време за покупка на имот. Аз преговарям с две стройтелни фирми, и съм си докарал 10% отстъпка от цената която искаха! Момента е добър, няма много продажби и всеки купувач му се обръща внимание. Купувача е цар на пазара!

    Нередност?
  • 6
    non_party avatar :-|
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 1
    • + 10

    Аз се опитах да бъда ироничен, но някои май не са разбрали това. Ясно е, че не съм някакъв олигарх, но и да бях, не виждам поне една причина, която да ме принуди да купя нещо на по-висока цена, когато мога да купя същото и значително по-евтино.
    Така че "Айде на имотите в еди къде си" му остава съвсем малко време за спамене в подобни теми, след няколко месеца купувачът ще стане бог на пазара !

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    купувач
    • - 19
    • + 2

    абсолютно съм съгласен,че сега е врмето да се купува!отстъпките са големи,предлаганет също,същото така и фирмите се стремят да подобрят качествто и степент на завършеност на апартамента за да привлекат клиенти!Аз купих преди 10-на дни в кооперация пред акт 15 в студентск град,до общежитият на софийския,110 кв апартамент,на 4-я етяж с панрамен изглед за 800 евро кв,директно от строителя

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    евала
    • - 1
    • + 5

    Купувач , евалата ти бича – на тия трудни времена да сабереш 90 000 кеш е постижение достойно за адмирации!!! Все ми се струва че за толкова пари накуп можеше да си вземеш нешто по – добро , ама няма да те мисля теб – където е текло пак ще тече и ти ще извадиш още 90 к . Ако може да сфетнеш нас сиромасите как се правят 90 к ще съм ти мнго благодарен , ама и да замълчиш шак няма проблем .

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-?
    зачуден
    • + 9

    Това че британецът е купил акциите на имотния фонд 4 пъти по-евтино от 2007 не означава ли че се очаква поевтиняване на имотите в Меден рудник 4 пъти?

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-P
    Nobody
    • + 6

    Бокс6орчето се набута яко с Беар Стернс и дори Леманс но това не се споменава за да не се създава негативна слава...Явно дядото взема да оглупява, не е единственият...

    Нередност?
Нов коментар