🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големият в центъра

Гръцката GEK TERNA размрази офис проекта си на пл. "Македония"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Центърът на всеки град има недостатъкът да не стига. Поне от гледна точка на инвеститорите в недвижими имоти. По тази причина години наред големите офиси изникнаха предимно в периферията на столицата. Първи беше Business Park Sofia, после се разви и зоната до летището със Sofia Airport Center, скоро отваря и гигантът на "Цариградско шосе" Capital Fort. Сред сградите, чието откриване се очаква в близките две години, обаче има и едно изключение - високо и в центъра на града.

Оживлението на офисния пазар събуди и проекта City Tower на площад "Македония". Офисната кула до сградата на КНСБ ще е голяма - с близо 39 000 кв.м наемна площ. Размърдване има и при "Милениум център" до НДК, като и в двата случая хоризонтът на завършване е 2017 г. С двата проекта площите в строеж в центъра на столицата през първото тримесечие на 2015 г. достигат около 70 000 кв.м, което е с два пъти повече в сравнение с края на миналата година.

Градската кула

Възобновеният строеж на City Tower и като цяло е една от малкото големи сгради, които се очакват на офисния пазар. Новият гигант ще има две свързани сгради, едната с 19, а другата с 8 етажа. Офисната кула ще предложи 34 500 кв.м площи от клас А. На приземния етаж откъм улицата ще има търговска част. Паркингът ще е подземен, на шест нива с близо 370 паркоместа (виж таблица).

Инвеститор в сградата е "Айкон", българско дружество на гръцката GEK TERNA Group. Размразяването на проекта след години застой идва вследствие на активния пазар, посочи изпълнителният директор на групата Константинос Лампру. Завършването му се планира за второто тримесечие на 2017 г. "Строим с доста бързи темпове, като планът е да завършим сградата до две години", каза Лампру. Макара за месеци нищо да не се случваше по строежа, той обясни, че проектът не е бил напълно замразен, но дейностите по него са били забавени. "Имаше различни причини за това. Нашата компания е активна в 16 държави в различни сектори. Когато финансовата ситуация с определен проект или условията в някой сектор, в който оперираме, не са достатъчно подходящи за нас, предпочитаме да насочим усилията си в друга посока. Това се случи със сектора на недвижимите имоти в България през годините на кризата. През този период финансирането на инвестиционни проекти тук беше доста трудно и затова се насочихме към разработването на проекти в други области. Сега виждаме, че интересът към офисните площи започва да се възстановява и затова решихме да ускорим изграждането на City Tower", обясни изпълнителният директор на групата, известна със строителството на сгради и съоръжения в Атина, както и спортни, инфраструктурни и енергийни обекти. "През 2014 г. пазарът се стабилизира и от страна на наемателите и на инвеститорите, като това в комбинация с недостига на качествени проекти клас А ни кара да вярваме, че рискът, който поемаме, не е толкова висок. Освен това проектите в периферията на София са запълнени и са много на брой, затова според нас ще има търсене на централно разположени сгради", коментира Лампру.

Възможна сделка

Финансирането на офисния проект до момента е единствено чрез средства на групата, каза изпълнителният й директор, но не пожела да разкрие стойността им поради течащи преговори с инвеститори и банки. През 2009 г. обявената инвестиция в проекта беше 85 млн. евро.

"Все още не сме решили дали ще продължим да управляваме сградата, след като я завършим. По принцип сме девелопъри и обикновено целим да продадем проекта, но ще вземем крайно решение в зависимост от ситуацията на пазара. В момента водим преговори с инвеститори, но все още е рано да преценим какъв ще бъде изходът от тях", заяви Лампру. И допълни, че групата има оптимистични очаквания за проекта City Tower, а за да го завърши възможно най-бързо, ще се концентрира единствено върху него.

В България GEK TERNA Group оперира чрез дъщерното си дружество "Айкон", което досега е инвестирало в жилищния комплекс "Боровец Еуфория Клуб", комплексът "3 TOPS" на бул. "България", както и жилищна сграда в Бояна - "Герганица палас". Изпълнител на City Tower е "Терна" - клон България, участвала в строежа на The Mall и модернизацията на жп линията Пловдив - Свиленград. Проектантът е българското бюро АДА.

Офисен живот в центъра

След като през последните години имаше бягство от центъра заради задръстванията и проблемите с паркирането, компаниите отново поглеждат към възможностите около жълтите павета. В центъра обаче предлагането не изобилства, а съществуващите проекти са с по-малка плоча и съответно предлагат по-малки пространства, коментира Станимира Пашова мениджър "Офис площи" във Forton, които са ексклузивен консултант на проекта City Tower.

Наемните нива в центъра на столицата в момента са от порядъка на 10-12 евро/ кв.м, като има и по-високи 14-15 евро/ кв.м, коментира тя. На какви цени ще се отдава сградата на площад "Македония" обаче зависи от това кога ще се сключат договорите с наемателите, каза тя. "Вече активно се водят разговори с потенциални наематели, като целта е скоро да се сключат и първите сделки. С напредването на проекта наемните нива ще се увеличават поради това, че рискът за наемателите сега е по-висок", обясни Пашова. Очакванията са, че в отговор на засиленото търсене още офисни проекти ще бъдат размразени или започнати до края на годината. Потвърждение за това е и възобновеният строеж на кулите на строителната компания НИКМИ. Първоначалните планове на фирмата бяха проектът да бъде завършен през тази година, но очакванията сега са "Милениум център" също да бъде готов през 2017 г. Комплексът ще се състои от офисна сграда, петзвезден хотел, жилищна част, търговски център и паркинг на пет нива.

Статията е обновена в 23:22ч. на 30.04.2015 г.