🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

До НДК за 22 млн. лв.

Централите на Сибанк и ДЗИ се местят в офис гиганта "Милениум център" през лятото на 2017 г.

Комплексът се намира в съседство на НДК, по-точно в карето, което очертават булевардите "Витоша", "Пенчо Славейков" и "България", върху терен от 7 дка
Комплексът се намира в съседство на НДК, по-точно в карето, което очертават булевардите "Витоша", "Пенчо Славейков" и "България", върху терен от 7 дка
Комплексът се намира в съседство на НДК, по-точно в карето, което очертават булевардите "Витоша", "Пенчо Славейков" и "България", върху терен от 7 дка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Комплексът се намира в съседство на НДК, по-точно в карето, което очертават булевардите "Витоша", "Пенчо Славейков" и "България", върху терен от 7 дка    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Сделката с банката е сред топ наемните договори напоследък като площ. Идва и на ранна фаза - две години преди завършването на сградата.

Седем години след първата си копка големият строеж зад НДК има първия си голям обитател. В "Милениум център" на строителната компания НИКМИ се настаняват централите на Сибанк и ДЗИ. Двете финансови дружества на белгийската банково-застрахователна групa KBC ще платят за престоя си за едно десетилетие там над 22 млн. лв.

Първата сделка за комплекса от двете високи сгради с разгърната площ от 130 хил. кв.м е от лятото. Животът между 18-ия и 23-тия етаж в една от тях - предната по-малка, ще закипи в средата на 2017 г. За останалите площи още няма толкова подробности, освен че ще има хотелска, офисна, жилищна и търговска част.

Сделката с банката е интересна с огромната си цена и е сред топ наемните договори напоследък като площ (над 7400 кв.м). Съпоставка би могла да се направи с наемането на площ от 7300 кв.м в небостъргача Capital Fort от технологичната компания "Вистеон", което също се случи тази есен. Различното тук е, че договорът идва в много ранна фаза - две години преди завършването. Причината - предлагането на големи и качествени офис площи е оскъдно, още по-ограничено в центъра.

В центъра на вниманието

От Сибанк казаха за "Капитал", че по план трябва да се нанесат в сградата в средата на 2017 г. Там ще бъдат централата на банката и застрахователя ДЗИ. От компанията обясниха, че договорът е дългогодишен, но не може да обявят срока, защото е търговска тайна. Въпреки наличието на алтернативи на пазара, ДЗИ и Сибанк се спират на проекта най-вече заради видимостта му и добрата локация.

Сега двете институции са разпръснати в различни сгради, някои дори не в центъра. След две години до НДК ще се преместят част, но не и всички. Ще се освободят основно сградите, които сега са под наем.

Според Николай Неов, мениджър "Офис площи" в МBL, които са били брокер по сделката, интересното за нея е не само че е доста голяма за офисния пазар, но и че се сключва на много ранен етап. Консолидацията на двете дружества е била планирана от доста време и това е причината да търсят подходяща сграда, където да се съберат на едно място, пояснява Неов. "Самият проект е много качествен и с добри технически характеристики. Освен това централната локация на "Милениум център" е много подходяща за преместване на банковата и застрахователна група, тъй като районът около НДК като цяло предлага добра видимост", обясни консултантът.

На подобно мнение е и Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton, които също предлагат обекта на клиенти. Според нея фактът, че сделката с KBC е сключена на толкова ранен етап, е показателна за интереса към него. "Вече имаме доста запитвания от компании за наемане на площи в "Милениум център", коментира Пашова. НИКМИ също преговаря с още потенциални наематели за офисите. "Проектът определено ще се позиционира във високия клас заради локацията си и комплексното решение. Поради това не наблюдаваме да се обсъждат преференциални условия за влизането на наематели на съвсем ранен етап в офис сградата. Тоест тя по-скоро се отдава на цени, близки до тези, на които се предлагат и готови сгради", обясни Пашова.

Кулите на НИКМИ ще предложат на офисния пазар около 24 000 кв.м отдаваема офисна площ. Според имотния регистър ДЗИ и Сибанк са наели почти 7400 кв.м от тези площи, а на партерно ниво ще бъдат разположени банков и застрахователен клон. Договорени са и 360 кв.м складове и 75 паркоместа в подземния паркинг на комплекса. Двама независими източници на "Капитал" казаха, че договорът за наем е сключен за срок от 10 години.

Наемните нива в центъра на столицата в момента са 10-12 евро/кв.м, като има и по-високи - 14-15 евро/кв.м, казва Станимира Пашова. "В центъра това, което ще се опитват да постигнат инвеститорите, е от порядъка на 14 евро/кв.м ", коментира и Николай Неов. "Но на какви нива ще успеят реално да сключат сделки би било просто предположение", обяснява той. Тъй като KBC са наели значително количество площи в обекта и са първият наемател в него в ранна фаза, възможно е да са постигнали и наемна цена между 12 и 13 евро/кв.м, но официално цена не се съобщава. Най-грубо изчисление според плащаната цена, площта и срока също показва, че е в диапазона около 13 евро, без да има яснота дали сумата включва и разходите по поддръжката на офис площите.

Бавно, но упорито

"Милениум център" е на НИКМИ, които са инвеститор в недвижими имоти, строят и имат хотели. Бавното изграждане на комплекса е дошло, защото дружеството е опитало да го направи със собствени средства. Такъв бил стилът им и в предишни проекти, обясни източник. Това се доказва и от отчета на компанията - за 2014 г. няма банкови заеми.

През август тази година стратегията се променя и дружеството взима кредит за довършването на обекта. Не от бъдещия си наемател Сибанк, а от ОББ. Сумата не е известна, но дългът се вижда от ипотеки в имотния регистър - два странични имота и част от Милениум център". Николай Козанов от НИКМИ потвърди пред "Капитал", че заемът е взет във връзка с ускоряването на строителството, за да може първите наематели ДЗИ и Сибанк да влязат в сградата през юни 2017 г. Но не съобщи размера на кредита.

Акционери в НИКМИ са Милчо Благоев, Петър Милев и "МСА КО" (на Козанов). Приходите от продажби на дружеството за 2014 г. са близо 15.4 млн. лв. (увеличение от 78% спрямо 2013 г.), а печалбата е 2.2 млн. лв. Сред настоящите проекти на фирмата е онкологичен център, в който като наемател ще влезе "Сити клиник" и който ще бъде завършен до месец.

Бъдещи конкуренти

Наскоро гръцката GEK Terna също размрази офис проекта си на пл. "Македония" и обяви завършването му през 2017 г. Въпреки че City Tower се явява пряк конкурент за потенциалните наематели в центъра, кулите на НИКМИ имат малко предимство. "Локацията на "Милениум център" е малко по-добра от гледна точка на видимост", посочва Неов. Според него по булевардите "Черни връх", "България" и "Евлоги Георгиев", които са около обекта, има повече трафик и видимост, а и пространството е отворено и подходящо за разполагане на централите на големи компании.

През 2017 г. на офисния пазар се очаква появяването на значителен брой нови проекти. Освен това за много от съществуващите сгради се планират следващи етапи на разширение. "Пример за това е четвъртата фаза на офис проекта Expo 2000 на Raiffeisen Bank на бул. "Никола Вапцаров". Компанията вече разчисти терена и се готви за започване на строителните дейности", обясни Неов. Инвестиция във втора фаза планират и Sofia Airport Center и Бизнес център Sofia One на "Шипченски проход".

Според консултантите въпреки очакваното ново строителство на офиси, пазарът ще остане стабилен. "Предлагането през 2016 г. ще остане доста ограничено - очакваните сгради са по-малко като брой и обеми", коментира Пашова. "За 2017 г. обаче се очакват повече завършени проекти. Въпреки това, важно е дали и търсенето ще се запази. В момента то е движено най-вече от компаниите от IT и аутсорсинг сектора. Ако това продължи, очаквам за 2017 и началото на 2018 г. равновесно положение между търсене и предлагане", заключава Пашова.

Имот с история

През деветдесетте Софийската община апортира правото на строеж върху терена в специално създаденото дружество "Милениум център" срещу 25% от акциите му (за което бившият кмет Стефан Софиянски беше разследван). Останалите дялове в него тогава са на ОББ и Инвестиционен фонд "Развитие". През 2001 г. общината продаде на ОББ дела си, а година по-късно НИКМИ купи дружеството и се сдоби с единствения му актив - земята. Едва в началото на 2008 г. НИКМИ започна строителството.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    axo avatar :-|
    axo
    • + 33

    Много ми е интересно дали тези, които строят, наемат или по някакъв начин са забъркани с тази сграда си представят транспортния армагедон, който ще настъпи в района при населването й с няколко хиляди човека, по-голямата част от които ще ползват лични автомобили. Познавайки наглостта на българските шофьори, прогнозирам блокиране на дясната лента по бул. "България" от паркирани автомобили. Ще бъде весело...

    Нередност?
  • 2
    intergalactic avatar :-|
    intergalactic
    • - 11
    • + 8

    Ужасяващо грозни сгради.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    petranica avatar :-|
    petranica
    • - 4
    • + 11

    Поредната цвъкня в София. Простотията е базкрайна, както и алчността и това превърна града в гето.

    Нередност?
  • 4
    rael avatar :-|
    Rael
    • - 11
    • + 18

    Споделям загриженоста за облика на града и също мисля, че притеснението за транспортни проблеми след населяването на тези сгради е основателно. Но господа, говорим сякаш парите растат по дърветата. ТАКА се правят пари - със строителство, с работни места, с инвестиции. Нека не се държим като ощипани. Сградите са прилични офис сгради. В Тексас има много по-грозни. Така градът печели пари и с тези пари строи и поддържа паркове и тротоари.
    Извинявайте за назидателния тон, но понякога се държим наистина като деца.

    Нередност?
  • 5
    axo avatar :-|
    axo
    • - 13
    • + 9

    До коментар [#4] от "Rael":

    Извинен сте за назидателния тон, но за детинщините, които говорите - не.
    Според Вашата логика между Цариградско шосе и Драган Цанков има едно много удобно и голямо място за правене на пари, дайте да го застроим и да правим пари. Сравнението между София и Тексас е потресаващо нелепо, най-малкото защото между европейските и североамериканските градове има много разлики като градоустройство, начин на обитаване и концепции за развитието им. И какви точно работни места ще бъдат открити с тази сграда? Една камара кибици, които по цял ден ще цъкат и няма да произведат продукт и за 5 стотинки?
    По мое скромно мнение, без да звуча назидателно, пари се правят като се произвежда реален продукт, а сградата, която коментираме е пример за твърде лоши практики като урбанизъм и архитектура, които, повярвайте ми, са подплатени с огромни дози корупция.

    Нередност?
  • 6
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 13

    Служителите в Кепитъл Форт вече препълниха паркинга на Метро и съседнитие големи магазини. Скоро ще нагазят и в ливадата до Интер Експо. Да бяха направили един 8-етажен надземен паркинг, ама щеше да им загрозява картинката, пък и не могат да искат пари за него..

    Нередност?
  • 7
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 6
    • + 4

    не би трябвало да се промени трафика заради паркиране.... такива сгради обикновено са задължени да осигурят достатъчно площ за паркиране... поне така е по света... ако в бг не е - толкоз по-зле...

    Нередност?
  • 8
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 3
    • + 9

    [quote#5:"axo"]И какви точно работни места ще бъдат открити с тази сграда? Една камара кибици, които по цял ден ще цъкат и няма да произведат продукт и за 5 стотинки?
    По мое скромно мнение, без да звуча назидателно, пари се правят като се произвежда реален продукт[/quote]

    Продукт се произвежда в Китай, няма насред центъра на града да вдигнем Кремиковци, я? Там ще се произвеждат услуги, а не продукти. Светът е презадоволен от продукти - я виж в магазина има ли нещо, което да липсва? Дефицит на нещо скоро да си чувал да е имало в света? БВП може да расте единствено от услуги, защото способността да консумиране продукти е ограничена и вече задоволена до голяма степен. А услуги могат да се консумират неограничено.

    Така, стига икономика, а сега по темата: наистина ще е ад с колите там, не само по България, а и по Витошка от горната страна, където също ще има вход/изход за паркинг. Дори да контролират с колчета и глоби качаването по тротоарите и дясната лента, пак самото включване в трафика на хиляди коли ще е голям проблем. То на бул. България надвечер опашката в посока Бояна и сега почва още от естакадата до НДК. А като заработи тази сграда от НДК до Гешов 2-3 км ще е броня до броня.

    Нередност?
  • 9
    oserv avatar :-|
    Patilan

    До коментар [#1] от "axo":

    Точно това се питам и аз, всеки път когато минавам от там.

    Нередност?
Нов коментар