🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Forton: Инвестициите в бизнес имоти са 92 млн. евро към края на март

Това е най-добрият резултат за първото тримесечие от последните седем години

Сред по-значимите сделки през тримесечието беше придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners
Сред по-значимите сделки през тримесечието беше придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners
Сред по-значимите сделки през тримесечието беше придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners    ©  Цветелина Белутова
Сред по-значимите сделки през тримесечието беше придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Добър знак е, че чуждите инвеститори, които вече са на българския пазар, разширяват дейността си с нови сделки и търсят още възможности.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти през първите три месеца на годината достига обща стойност 92 млн. евро, което е най-добрият резултат за периода от последните седем години, показват данните на консултантската компания Forton. Според проучването подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти е бил 285 млн. евро. Сега пазарът очевидно е далеч от тези стойности, но се връща към нормалния си ритъм след годините на слаб интерес и ограничен брой сделки. "През първото тримесечие наблюдавахме повишена активност във всички сегменти – интересът към парцелите остава силен, като едновременно с това растат и сделките с доходоносни активи", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари". Според него добър знак за пазара е, че чуждите инвеститори, които вече са на българския пазар, разширяват дейността си с нови сделки и търсят още възможности.

Строителството на жилищни, индустриални и офисни проекти също е активно и поддържа търсенето на пазара на парцели. Сред по-значимите сделки през тримесечието бяха придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners, покупката на Sofia Airport Center от фонда Revetas Capital, както и сделката за Retail Park Plovdiv с "Баумакс България", обобщават от Forton.

Активност при индустриалните проекти

През първото тримесечие делът на свободните площи в столицата се е увеличил до 3% от общото предлагане, което е 871 386 кв.м, показват данните на Forton. Това леко покачване на незаетостта е заради очакваното скорошно завършване на няколко логистични проекта с общо 31 000 кв.м площи под наем. Все пак липсата на свободни качествени площи в съществуващите обекти е предпоставка новите сгради сравнително бързо да бъдат усвоени от наемния пазар. В резултат от този дисбаланс през първото тримесечие на 2016 г. наемите за първокласни индустриални площи в София лекo нарастват, достигайки средно 4.20 eвро на кв.м. В сравнение с предходното тримесечие ръстът е 3%, а на годишна база достига 12%. Прогнозата на Forton е в краткосрочен план плавното покачване на наемите да продължи.

Интересът не само към складовите, но и към индустриалните площи е висок благодарение на продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост. През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в "Тракия икономическа зона" около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и др. Значими инвестиции през периода привлече и индустриалната зона в Божурище.

Стабилен пазар на търговските площи

Поради липсата на мащабни нови проекти в сегмента наемателите са концентрирани във вече работещите търговски площи. През първото тримесечие единственото по-значимо завършване бе това на комплекса San Stefano Plaza в София, който включва 7000 кв.м търговска част. Към момента строителство тече единствено в Пловдив, където в процес на завършване е Markovo Tepe Mall. Завършените през последните години търговски центрове наситиха пазара и започване на други нови проекти в този сегмент не се очаква.

Стабилизирането на пазара се отрази и на наемите. Нивата за първокласни площи в моловете в София отбелязаха лек ръст и през първото тримесечие достигнаха средно 28 евро на кв.м. На главните търговски улици в столицата наемите остават стабилни - 46 евро на кв.м, посочват от Forton.

Все още няма коментари
Нов коментар