🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият мол в Пловдив вече е изцяло ирландски

Avestus Capital Partners е изкупила 50-процентния дял в Mall Plovdiv на фонд на General Electric, които продадоха всички свои инвестиции в страната

Mall Plovdiv беше купен от двата фонда през 2007 г., като тогава за цена се спрягаше сума от 100 млн. евро.
Mall Plovdiv беше купен от двата фонда през 2007 г., като тогава за цена се спрягаше сума от 100 млн. евро.
Mall Plovdiv беше купен от двата фонда през 2007 г., като тогава за цена се спрягаше сума от 100 млн. евро.    ©  Капитал
Mall Plovdiv беше купен от двата фонда през 2007 г., като тогава за цена се спрягаше сума от 100 млн. евро.    ©  Капитал
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Активът е с балансова оценка 74.8 млн. лв. към 2014 г., но на пазара се оценява поне за 100 млн. лв. без дълговете.

Ирландската компания за управление на инвестиции в недвижими имоти Avestus Capital Partners е придобила 50-процентния дял на партньора си GE Capital Real Estate в търговския център Mall Plovdiv. Така Avestus става едноличен собственик на дружеството "М.О.П риъл истейт", което притежава седмия по приходи мол в страната. Продажбата е протекла при силен инвеститорски интерес и е приключила в края на януари, съобщава консултантът на продавача - Forton. Дотогава Avestus и GE имаха равни дялове в дружеството.

Сделката едва ли е на грандиозна цена. По баланс активът струва 75 млн. лв., по най-груби оценки спрямо приходите си и доходността при подобни сделки обектът би струвал сума от порядъка на 100 млн. лв. чист от дългове. Но те са общо за 200 млн. лв. - 40 към банки и по 80 млн. лв. към двата акционера (вкарани в капитала този януари при оценка от по 65 млн. лв.). Така при сделката най-оптимистичният вариант е GE да е получил изцяло вземането си.

Продажбата на дела от американската GE Real Estate - поделението за недвижими имоти на General Electric, означава и трайно излизане на инвеститора от страната. Фондът продаде всичките си участия - в двата мола Mall Sofia и Plovdiv и в комплекса от офисни и логистични сгради "София еърпорт център", които прехвърли на партньора си в проекта – Tishman, през 2012 г.

История на партньорството

През все още бумтящата 2007 г. GE Real Estate и ирландският фонд Quinlan-Private (сега Avestus) купиха недовършения Mall Plovdiv от израелските Ocif и CCI за над 100 млн. евро. Цената не беше официално обявена, въпреки това Петър Дудоленски, управител на проекта, не отрече, че договорената сума е около 100 млн. евро (информацията за цената беше разпространена от международните информационни агенции).

Двете компании - Avestus и GE, си партнираха и като собственици на проекта Mall Sofia, който продадоха през 2011 г. на фонда Europa Capital, част от Rockefeller Group, за малко над 100 млн. евро. Avestus продължава и сега да управлява софийския мол и офисната му част Sofia Tower.

Сделката в Пловдив

В края на януари тази година Avestus е изкупил дела на партньора си GE в "М.О.П риъл истейт". Дружеството се управлява от Ноах Мааян, мениджър на Mall Sofia, и Фъргъс Фарел.

Решението на Avestus Capital Partners да придобие цялата собственост върху Mall Plovdiv е продиктувано от подобрената пазарна среда и показва доверието на компанията в потенциала на проекта, се отбелязва в прессъобщението за сделката. "След поредицата придобивания на подценени имоти от последните две години покупката на Mall Plovdiv показва, че интересът на инвеститорите вече се насочва към добре работещи доходоносни активи. Очакваме позитивният тренд да се запази и да продължи и в други сегменти на пазара на бизнес имоти", коментира Явор Костов, мениджър във Forton.

Активът е с оценка 74.8 млн. лв. към 2014 г. Приходите на дружеството през 2014 г. са 12.7 млн. лв., а печалбата - около 1.8 млн. лв. През 2013 г. стойностите съответно са 11.4 млн. лв. и 281 хил. лв. За разлика от повечето други търговски центрове в страната молът е на печалба в продължение на няколко години, с изключение на 2010 г., когато отчита -1.09 млн. лв.

Дружеството има дългове към свързани лица от 160.1 млн. лв. през 2014 г., от които почти 80 млн. лв. на GE Real Estate. Към края на 2014 г. "М.О.П. риъл истейт" дължи и 25.9 млн. лв. към унгарската ОТП Банк и 13.6 млн. лв. към ДСК по договор за заем от 2006 г. В началото на тази година и двата съдружника вкарват вземания, оценени по на 65 млн. лв., в капитала на "М.О.П. риъл истейт".

Имотът

Mall Plovdiv е с площ от близо 45 хил. кв.м и е първият в града и региона голям търговско-развлекателен център. Построен е през 2009 г. и към момента е единственият работещ търговски център в Пловдив. Разполага с 20 000 кв.м отдаваема площ, 108 магазина и 650 места за паркиране.

Заетостта му доближава 100%. Сред ключовите наематели е Cinema City, а сред търговците фигурират български и чужди марки като H&M, Bershka, NewYorker, Pierre Cardin, Adidas, Scandal, MDL Week&Shop, Sport Vision.

Mall Plovdiv се намира в западната част на града, на кръстовището на бул. "Свобода" и ул. "Перущица". Разстоянието от главната пешеходна улица е 2.5 км – около 10 минути път с кола и 20 минути пеша от центъра.

"Молът е сравнително малък и е в едната част на града, но е изграден добре", смята Стефан Косев, управляващ партньор в консултантската компания "Риджънтс пропърти адвайзърс", която сега разработва новата концепция на другия изграден мол - Galleria Plovdiv. Той смята, че в града няма достатъчно търговски площи, поради което на пазара има място и за нови играчи.

 

Сделките за молове

През изминалата година имаше няколко сделки за търговски центрове предимно по схемата "дълг срещу собственост". През февруари 2015 г. пловдивския мол "Марково тепе" беше придобит от строителната "Джи Пи груп". Сделката всъщност е за прехвърляне на вземането на дружеството "Марково тепе мол" от Инвест кредит банк по договор за заем от 45.8 млн. евро. Заради слаб пазар и силна задлъжнялост собствеността си смени и варненският мол Galleria. Купувачи пак бяха българи - част от инвеститорите във веригата "Сити клиник", а част от незавършения обект може да се превърне в болница. Сред по-големите сделки за изминалите месеци е договорената продажба на незавършения софийски мол Plaza West, който ще стане мажоритарна собственост (89.4%) на гръцкия фонд за имоти NBG Pangаea срещу 23 млн. евро, след като бъде завършен и заработи.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    winterbach avatar :-?
    Петър Иванов
    • - 4
    • + 5

    ирландски значи офшорен, офшорен значи /почти винагиѝ/ руски

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    В какъв смисъл в Пловдив няма други търговски центрове??

    Нередност?
  • 3
    kanar4 avatar :-|
    kanar4

    Мол Галерия по принцип е с неправилна локация ..и е обречен..

    Нередност?
Нов коментар