Лондонски фонд придоби втори имот в София с оценка 100 млн. лв.

Revetas Capital купи складовия и офис комплекс до летището Sofia Airport Center

Първата фаза на бизнес парка беше открита през 2012 г. от Tishman International и се състои четири сгради - една офисна и три склада. Земята е 125 декара
Първата фаза на бизнес парка беше открита през 2012 г. от Tishman International и се състои четири сгради - една офисна и три склада. Земята е 125 декара
Първата фаза на бизнес парка беше открита през 2012 г. от Tishman International и се състои четири сгради - една офисна и три склада. Земята е 125 декара    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Първата фаза на бизнес парка беше открита през 2012 г. от Tishman International и се състои четири сгради - една офисна и три склада. Земята е 125 декара    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди две години Revetas купи и мола до хотел "Хемус".

Лондонският фонд Revetas Capital е придобил Sofia Airport Center (SAC), става ясно от информация в Търговския регистър. Това е втората инвестиция на фонда в страната, след като през 2014 г. Revetas купи столичния мол City Center Sofia. Досегашният собственик на комплекса до летището беше американската група Tishman International Companies, чиято единствена инвестиция в България е именно продаденият обект.

Сделката е сред най-големите на пазара - балансовата стойност на актива е 100 млн. лв., а според оценката на експерти четирите сгради и теренът от 125 декара могат да се оценят на 50 - 60 млн. евро. Горе-долу толкова е дългът на дружеството към централата на Raiffeisen, така че както при сделката за мола, така и тук вероятно цената е символична и придобиването е на сума, близка до дълга.

Покупките на Revetas са интересни по две причини. Първо, години наред на пазара нямаше чужди купувачи. А това, че един фонд прави вече втора сделка, поне е признак на интерес към България. Второто характерно е, че точно логистиката и офисите са най-съживените сегменти след бума и спада на пазара. Явно поне за пълните с наематели добри проекти купувачи се намират.

Експертите оценяват сделката като ключова за пазара, тъй като затвърждава тенденцията за придобиване на доходоносни имоти с потенциал за развитие. "Тя показва доверието на инвеститорите в пазара на бизнес имоти, особено в контекста на факта, че това е втора сделка на инвеститор, който вече е на българския пазар", коментира Явор Костов, мениджър във Forton.

Януарски финал

Прехвърлянето на собствеността е станало на 11 януари, когато в Търговския регистър е вписан новият едноличен собственик на "София еърпорт център" - регистрираната в Люксембург компания "Кварц пропъртис". Люксембургското дружество е представлявано от адвокат Генчо Павлов, който потвърди пред "Капитал Daily", че то е собственост именно на Revetas Capital. "Кварц пропъртис" е регистрирана на 2 декември 2015 г. и вероятно е създадена специално за целта на придобиването.

Съветът на директорите на българската компания "София еърпорт център" е сменен, като в него са влезли директорът на българския офис на консултантската компания по корпоративно управление Vistra Филип Уелш и двама мениджъри - Боряна Стоянова и Пламена Вълчева. Тримата са управители и на дружеството "Аурига" - собственик на търговския City Center Sofia, което Revetas придоби заедно със задълженията му към Unicredit Bank Austria по договор за заем от 64 млн. евро.

От Revetas съобщиха пред "Капитал Daily", че ще придобият и дружеството, което управлява имота Sofia Airport Center - "Тишман мениджмънт къмпани".

Добър сегмент и място

Комплексът Sofia Airport Center, чието строителство започна поетапно от 2007 г., се намира край столичното летище. Представители на консултантския бизнес оценяват стойността на проекта на около 50 - 60 млн. евро, главно заради потенциала на земята, върху която могат да бъдат изградени още складове, офиси, хотел. А и дотам стига вече метро.

"Проектът стои много добре в дългосрочен план и има голям потенциал за развитие, коментира Христо Асенов, директор агенционни услуги в MBL. Инфраструктурата до него е развита, има добра микросреда и е на ключово местоположение."

"Мащабът на проекта предполага допълнително развитие и изграждане на офисни, логистични и търговски площи. Това е заложено още в началния проект и вероятно ще видим развитие в близките години предвид благоприятната пазарна среда", коментира Явор Костов.

Според Христо Асенов наемите на складовете в комплекса са на нива над средните за пазара. Причината е, че складовете са от висок клас и са едни от най-добрите на пазара."За складовите площи е възможно да се постигне годишната доходност от 9-10%", смята Христо Асенов. Експертът от MBL оценява годишна доходност от офисите на около 8.5%. Според Явор Костов за офисите може да се достигне около 8-9% доходност, а за складовете – 10-11%, като всичко зависи от локация, качество на довършителните работи, конкуренция, запълняемост на площите и т.н.

Какво се продава

Sofia Airport Center се развиваше в партньорство 50 на 50 на двете американски фирми Tishman и GE Real Estate, която е част от групата на General Electric. GE обаче продаде дела си в проекта през 2012 г. на своя партньор, като платената цена не беше обявена. Общата инвестиция на Tishman в проекта трябваше да достигне 350 млн. евро според изявлението на изпълнителния директор на Tishman International Алън Леви на откриването на комплекса.

Планът беше изпълнен само частично. Бизнес паркът е в района на летище София и сега има 45 хил. кв.м площи, от които 17 хил. кв.м са първокласни офиси и 28 хил. кв.м логистичен парк. В центъра на комплекса има голяма паркова зона с пешеходни алеи и езеро. SAC разполага с общо 750 наземни и подземни паркоместа и търговски обекти. Комплексът е първият в България, сертифициран с LEED Gold стандарт за устойчивост. Разположен е на площ приблизително 125 дка, от които над 60 са първоначално предвидени за паркова зона.

Първата фаза на парка е завършена през 2012 г. и четирите сгради от този етап са въведени в експлоатация. Миналата година Tishman обяви, че предстои да започне и строителството на фаза II, която се очаква да бъде готова през 2017 г. Това обаче трябва да бъде потвърдено и от новия инвеститор.

През 2015 г. бизнес паркът обяви сключване на наемна сделка за 3500 кв.м с IT компания. Сред ключовите офис наематели са IBM, broadsoft, а сред фирмите, ползващи складове в комплекса, са производителят на силови електронни системи Woodward IDS, логистичната STM Group и други. Според уебсайта на комплекса 100% от складовите площи в него са отдадени. Общо свободните офис площи са 2765 кв.м, или 16.26% от общите офис площи.

Недобри резултати

Финансовите резултати на дружеството "София еърпорт център", което Revetas придобива, не са блестящи. Нетните приходи през 2014 г. са 5.46 млн. лв., но компанията е приключила годината на загуба от 5.74 млн. лв. През 2013 г. аналогично стойностите са 14 млн. лв. (но 9.3 млн. лв. са извънреден приход, а не от дейността) и оттам печалба от 2.8 млн. лв. Предходните години заради инвестиционната фаза загубите са дори по-големи.

Предприятието е заложено в Raiffeisen Bank по договор за заем от 70.5 млн. евро през 2008 г., който е трябвало да погаси към 2014 г. Към края на годината обаче компанията все още дължи почти 103 млн. лв. Освен това има и задължения към свързани дружества.

Според отчета на компанията за 2014 г. земята от 124.8 дка на "София еърпорт център" се оценява на 22.5 млн. лв., а сградите - на 73.6 млн. лв.

Новият собственик

Базираният в Лондон фонд Revetas Capital e специализиран в придобиването на подценени активи. Той навлиза на пазара на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2003 г., първоначално под името Bifrost Investment Group (Bifrost). През септември 2015 г. базираният в Ню Йорк пенсионен фонд Church Pension се включва към втория фонд на Revetas за над 100 млн. евро и прави първото си придобиване от тях. Планираният размер на фонда е 200 млн. евро. Revetas партнира също с York Capital Management за купуването на 150 млн. евро паневропейски портфейл от недвижими имоти.

Фондът има офиси в Лондон, Братислава, Виена, Краков и Букурещ. В настоящото му портфолио има ритейл, офис сгради и комплекси със смесено предназначение в различни държави от региона на ЦИЕ. Основател и управляващ партньор на фонда е Ерик Асимакополус, който е подкрепен от няколко изявени инвеститора. Главен юрисконсулт пък е българинът Кирил Клатуров, който е отговорен и за офиса на Revetas във Виена.

Новият City Center Sofia

Revetas е собственик на City Center Sofia от пролетта на 2014 г., като най-вероятно го придоби, като пое дълговете на предишния акционер. Молът до хотел "Хемус" беше с оредели наематели и клиенти и след сделката новият стопанин опитва да го оживи. Инвестицията в преустройството на мола ще струва няколко милиона евро, съобщи на пресконференция миналата година Райън Купърсмит. Още тогава представителят на фонда обяви, че Revetas Capital оглежда и други възможни проекти в България, но не ги назова. City Center Sofia ще бъде преименуван на Park Center, за да стане част от групата на фонда със същото име, която обединява 14 мола в Централна и Източна Европа.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 1

    "Горе-долу толкова е дългът на дружеството към централата на Raiffeisen, така че както при сделката за мола, така и тук вероятно цената е символична и придобиването е на сума, близка до дълга."

    😄😄😄

    Нередност?
  • 4
    parol4o avatar :-|
    Parol4o
    • + 4

    Скромно мнение:
    За 1000 еврака на квадрат РЗП не може да си
    избие инвестицията за десет години напред!
    Губещо предприятие вероятно.
    Сделка между свързани лица?? ;) ;)

    При невъзможна цена 10 евро/кв.м месечно:
    45 000 кв.м Х 10 е/кв.м Х 12 мес. Х 10 г. = 54 000 000 евро
    Това без да дисконтираме и без разходи за стопанисване.
    Само данък сгради колко ли е??
    Сметката е доста опростена, но достатъчно вярна!

    Нередност?
  • 5
    vladimiryosifov avatar :-?
    Владимир Йосифов

    Защо чак след 2001-ва година Летище София стана интересно за инвестиции ?

    Нередност?
  • 7
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • + 2

    До коментар [#1] от "2.50":

    "Към края на годината обаче компанията все още дължи почти 103 млн. лв. "
    А последните 3 млн. лв. кой ще ги събира? Raiffeisen дали е прибягнала до "демократичната институция" съдия-изпълнител или е търсила офшорка за да си преобразува вместо да отписва кредитното вземане?
    Така не разбрах къде е имало "инвестиция"? Не си спомням в някой учебник да пише, че прехвърлянето на кредити е "инвестиция".

    Нередност?
  • 8
    2.5 avatar :-|
    2.5

    До коментар [#7] от "wanderer":

    ++++++

    Нередност?
Нов коментар