🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Търговски център Европа" до летището вече работи напълно

Всички площи в комплекса - офисни, складови и търговски, са отдадени под наем 90%

В Сграда 1, която беше открита в понеделник, ще се помещават офиси, складове, магазини, два ресторанта и спортна зала
В Сграда 1, която беше открита в понеделник, ще се помещават офиси, складове, магазини, два ресторанта и спортна зала
В Сграда 1, която беше открита в понеделник, ще се помещават офиси, складове, магазини, два ресторанта и спортна зала    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
В Сграда 1, която беше открита в понеделник, ще се помещават офиси, складове, магазини, два ресторанта и спортна зала    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Последният етап от "Търговски център Европа" (ТЦЕ) - т.нар. Сграда 1, беше открит в понеделник. Въпреки че е последната от общо 16 здания, сградата носи наименованието си заради ключовото местоположение до входа на комплекса откъм бул. "Искърско шосе" и понеже е флагман на бизнес парка. Проектът "Сграда 1", в който има офисни, складови, търговски площи и спортна зала, е получил разрешение за ползване през декември миналата година. "Още тогава 70% от сградата бяха отдадени с предварителни договори, а към момента 95% от всички площи са заети", коментира пред "Капитал Daily" Тодор Кавръков, пропърти мениджър в ТЦЕ. Инвеститорите в разположения до летището бизнес парк са компаниите Б.Н.К., "Козметик плюс" и "К енд К" ООД, но инвеститорите отказаха да кажат, колко е вложената сума както в завършената сграда, така и в целия център. Преди започването на изграждане на последния етап през 2013 г. беше обявена инвестиция от 10 млн. евро.

Към момента заетостта в "Търговски център Европа" е над 90%. "Тъй като в бизнес парка няма свободно пространство за построяването на още една сграда, вариантите за бъдещото развитие са два. Да придобием земя и да се разширим до имотната граница на комплекса или да мултиплицираме проекта на друго място", коментира бъдещите планове на инвеститорите Тодор Кавръков. Според него пазарът се развива положително и затова очакванията са, че евентуално разширение на проекта би се реализирало успешно.

Новата сграда

Идеята за построяването на Сграда 1 се обсъжда още от началото на 2013 г., а първа копка беше направена през август на същата година. В периода на имотния бум инвеститорите са имали грандиозен идеен проект за здание с площ 42 хил. кв.м, но впоследствие след свиването на пазара плановете са променени.

В сегашния си вид сградата има 17 хил. кв.м разгъната застроена площ, в която са разположени офиси, складове, магазини, кафе-ресторант и спортна зала. Офисната част е от 8000 кв.м с площи от най-висок клас, а складовата е 4000 кв.м. Търговските площи са 1500 кв.м и са изцяло отдадени - в комплекса вече функционират клонове на две банки, фризьорски салон, магазин на "Пикадили" и химическо чистене. Част от проекта е и спортна зала "Европа" с площ 1400 кв.м - в нея се играят спортове като бадминтон, тенис на корт и на маса. Сградата има и конферентна зала със 120 места. Останалите площи са общи части.

Сред наемателите в офис частта е Sensata Technologies с площ 4000 кв.м. Други големи компании с офиси в сградата са PlayBox Middle East и спедиторът Discordia. В складовата част площи е наела издателска къща "Хермес". Кавръков не посочи точните стойности на наемните нива, но уточни, че са в най-горния сегмент на пазара за офиси и складове.

Развиваща се зона

След удължаването на метролинията "Обеля" - "Младост" до летище София районът, в който се намира "Търговски център Европа", стана още по-атрактивен за инвеститорите и наемателите на бизнес имоти. "Наемните нива на офисите са около 10.5-11 евро на кв.м, но поради недостига на качествени площи наемодателите биха могли да отдават и на по-високи цени от порядъка на 12-14 евро. Каквито са нивата в центъра и на големите булеварди", посочва Николай Неов, мениджър "Офис площи" в МBL|CBRE. Той посочи, че скоро в района ще започне строителството и на втора фаза на Sofia Airport Center.

"Офертните наемни нива за складови площи са между 4.5 и 5.2 евро", коментира Даниела Бойчева, мениджър ключови клиенти в Colliers. "Няма голям марж между офертни и реални цени, тъй като има голямо търсене на складови площи в района и почти никакво предлагане", обясни експертът.

Все още няма коментари
Нов коментар