🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управлявай сам

Умните къщи и технологията, която се крие зад тях

Системите за управление на сгради осигуряват автоматизация на всички инсталации за осигуряване на микроклимата в дадена сграда.
Системите за управление на сгради осигуряват автоматизация на всички инсталации за осигуряване на микроклимата в дадена сграда.
Системите за управление на сгради осигуряват автоматизация на всички инсталации за осигуряване на микроклимата в дадена сграда.    ©  Shutterstock
Системите за управление на сгради осигуряват автоматизация на всички инсталации за осигуряване на микроклимата в дадена сграда.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Напредъкът и развитието на технологиите несъмнено водят и до иновации в строителния сектор. Плановете на сградите вече се изготвят по-бързо, самото строителство не отнема дълго време, а дизайнът им може да приеме всякакви форми, понякога дори наподобяващ къщи от бъдещото.

Вътрешното им оборудване също все повече се подчинява на технологичните тенденции. От страната на потребителите целта на системите, които се внедряват в сградите, е да улеснят живота им най-вече, спестявайки време и ресурси. Освен функционално и практично обаче новото строителство се стреми да бъде и екосъобразно.

Всичко е в технологията

На всички тези определения отговаря концепцията за "умна" къща, която става все по-разпространена по света. В България обаче подобни проекти са все още единици. "Умни" къщи по принцип не е професионален термин, а по-скоро загатва за сгради, които по някакъв начин се отличават от стандартното строителство и са "по-интелигентни". То е свързано с напредването на технологиите и науката, която предоставя нови възможности в областта на енергоспестяването, комфортното обитаване на средата и автоматизацията на инсталациите", обяснява инж. Тодор Димитров, сертифициран специалист в областта на пасивното строителство и част от Информационна група "Пасивни сгради".

Вътрешното оборудване на "умните" къщи включва разнообразни вентилационни и отоплителни системи, електрическа инсталация, затъмняване на прозорците, охранителна и противопожарна система. И ако преди години задвижването на цялото това оборудване би изисквало използването на голямо количество електроенергия, сега всяка иновативна система е все по-нискоенергийна и екосъобразна. Някои от сградите дори могат да имат инсталирани системи за рециклиране на дъждовните води или слънчеви колектори за битова гореща вода. Иновациите включват и възможността всеки потребител да може сам от разстояние да управлява техниката в дома си, защото всички тези инсталации са свързани в единна система за автоматизация и управление. Тези нововъведения и удобства, разбира се, изискват по-голяма първоначална инвестиция от страна от клиента, но специалисти в строителния сектор твърдят, че тя се възвръща за относително кратък период от време. "Трудно е да се каже колко по-голяма е инвестицията, защото това зависи от изискванията на клиента. Няма предварително изготвена ценова листа. Сигурното е, че разходите за експлоатация при правилно изпълнение са много по-малки, а повишението на комфорта при обитаване е много голям", допълва инж. Тодор Димитров. Съществува възможност и традиционни сгради да се превърнат в "интелигентни", но според инж. Димитров "преоборудването е много по-трудно и скъпо, отколкото ако се проектират като "умни" от самото начало".

Умните системи

Системите за управление на сгради, познати още под съкращението BMS, осигуряват автоматизация на всички инсталации за осигуряване на микроклимата в дадена сграда. При пълното им внедряване BMS се грижи за поддържането на определени предварително зададени параметри в помещенията. Това може да включва доколко те са отоплени или охладени, осветени и проветрени през деня и през нощта. "Умната" къща се базира на холистично проектиране, при което всеки елемент от сградата е съгласуван с всички други компоненти, а не е просто сума от отделни конструктивни инсталации. Това изисква много по-задълбочено съгласуване между отделните специалности още в самото начало на проектирането", обяснява инж. Димитров. Поради тази причина автоматизираната система се разделя на модули, всеки от които се състои от съвкупност на определени инсталации. Модулите са тези, които могат да бъдат добавяни или премахвани в зависимост от предпочитанията на клиента. Към системата може да се свържат и водоснабдителни и електроснабдителни инсталации, охранителни камери, пожароизвестяващи механизми и др. Зонови контролери осигуряват дистанционно управление на енергозахранването – кога и къде да бъде изключено или включено. BMS системата дава и своевременна информация на потребителите за разходите, които генерират, и ги уведомява, ако има проблем в някоя от инсталациите, за да могат да вземат възможно най-бързо мерки. Всички тези данни се получават на контролна станция – умно мобилно устройство, през което се управляват процесите и задават параметрите. Според инж. Димитров недостатъкът на "умните" къщи може да се окаже нуждата от редовна поддръжка на мрежовите инсталации и понякога нежеланието на хората да се подчиняват на автоматизирани процеси. "Оказва се, че има период на адаптация, през които обитателите свикват да живеят с новите си помощници", допълва той.

Управлявай дома си

BMS системите се грижат за цялостното функциониране на "умните" сгради. Съществуват обаче и интелигентни платформи, които позволяват на живеещите да управляват по-голямата част от електроуредите в къщата си, включително и системите за сигурност – охранителни камери, пожарни датчици и др. Такъв например в софтуерът QIVICON, върху който работят немският телеком Deutsche Telekom и българската софтуерна компания "Мусала софт". Те са обединени от идеята да създадат достъпна за потребителите система за управление на дома, която да може да се свързва с възможно най-голямо разнообразие от уреди. QIVICON е софтуер, който позволява дистанционното управление чрез мобилно устройство на домакински уреди като телевизор, аудиотехника, перална машина, кафе машина, градински пръскачки и др. Функциите на устройствата се контролират само в няколко стъпки, достатъчно е потребителите да изберат на мобилните си устройство някой от свързаните уреди и с един клик могат да го включат или изключат. Целта на разработчиците е софтуерът да може да се пригоди към възможно най-голям набор от техника, затова и сключват договори за партньорства със световни производители на електроуреди, сред които Samsung, Miele, Philips и др. Цената на софтуерът варира в зависимост от количеството свързани устройства. QIVICON се предлага в Германия, където е внедрен в продукта Smarthome. Началната базова инсталация струва около 220 евро за крайния клиент с 9.95 евро месечен абонамент. Софтуерът е наличен и в Холандия през продукта KPN Smartlife на цени от 99 евро за началния модул и 5 евро месечна такса. Скоро Deutsche Telekom и "Мусала софт" ще си партнират с телекоми от други държави, където продуктът също ще бъде наличен.

България и "умните" къщи

Строителството на "умни" къщи в България все още е по-скоро екзотика и примерите за подобни сгради са малко. Домакинствата пък по-скоро са склонни да инвестират в софтуер, който управлява уредите в дома им, отколкото в построяването на "самоиздържаща се къща". Някои офисни сгради, хотели, заводи или други по-големи сградни комплекси се опитват да внедрят част от инсталациите на системите за управление. Такъв например е складът на бирената компания "Загорка", който е снабден с BMS система. Някои от бизнес сградите в Търговски център "Европа" пък разполагат със сертификати по британската система за екологична оценка BREEAM. Според инж. Димитров "тенденцията е възходяща, защото има естествен стремеж към еволюция, към по-добър живот и това ражда непрестанен поток от иновации именно в посока на автоматизацията".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    Строителството на нискоенергийни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема, енергийно ефективна монолитна или пасивна къща: https://koger.bg/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал