🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Частен съдебен изпълнител продава магазина на Carrefour в Plaza West

Наддаването за обекта ще започне от 13 млн. лева

Търговският център, също като дружеството "КМБ България", което управлява бизнеса на Carrefour в страната, е собственост на гръцката Marinopoulos
Търговският център, също като дружеството "КМБ България", което управлява бизнеса на Carrefour в страната, е собственост на гръцката Marinopoulos
Търговският център, също като дружеството "КМБ България", което управлява бизнеса на Carrefour в страната, е собственост на гръцката Marinopoulos    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Търговският център, също като дружеството "КМБ България", което управлява бизнеса на Carrefour в страната, е собственост на гръцката Marinopoulos    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Частeн съдебен изпълнител обяви за продажба супермаркета на Carrefour в люлинския мол Plaza West, който е в процес на изграждане. Търговският център, също като дружеството "КМБ България", което управлява бизнеса на Carrefour в страната, е собственост на гръцката Marinopoulos. Наддаването за частта от сградата и земята на длъжника ще започне от 12.98 млн. лева с ДДС, или 75% от пазарната цена на имота. Оферти се подават до 29 юли, а депозитът е 1.3 млн. лв.

Веригата изпитва финансови затруднения от над година, затваря обекти, регалите са полупразни, сметките - под постоянни запори от доставчици и наемодатели, заведени са и десетки дела за несъстоятелност. В апогея на растежа си към началото на 2014 г. гръцката компания имаше 21 обекта, сега са три пъти по-малко и са рекордно празни.

В средата на май най-големият хипермаркет на веригата в The Mall на "Цариградско шосе" беше продаден на търг. По информация от няколко източника на "Капитал" магазинът е придобит от банката кредитор - Уникредит Булбанк, която ще продължи да работи с бившия гръцки собственик, ако си плаща наема. Сделката обаче все още не е вписана в имотния регистър. Справка в него пък сочи, че върху хипермаркета на Carrefour в Бургас са наложени възбрани по искане на фирмите "Сигма-П" и РБСФ.

Какво се продава

На купувачите се предлага търговски обект на три нива с площ от 9.5 хил. кв.м, състоящ се от зона продажби, лаборатории, склад, помещение каса и др. Новият собственик ще придобие и приспадащите се към магазина 35.79% идеални части на мола, както и 36.17% идеални части от правото на строеж върху имота. Инвеститор в мола беше дружеството "Стърлинг пропъртис България", чийто собственик е люксембургска компания. "Стърлинг" се свързваше с братя Попови, които стоят също зад проекти като офис центъра European Trade Center (ETC) на бул. "Цариградско шосе" в София, мол Burgas Plaza и др. Но през годините дружеството явно е сменило собственика си, защото в последната обсъждана в сектора сделка за мола негов продавач беше гръцката група Marinopoulos (виж карето).

Върху предлаганите имоти има редица тежести, се посочва в обявлението - договорна ипотека в полза на "Банка Пиреос България" от 14.10.2013 г. за сумата от 3 млн. евро, възбрана по настоящето изпълнително дело за сумата от 6.4 млн. лв., както и два договора за учредяване на особен залог от 27.02.2015 и 06.10.2015 г. в полза на НБГ Пангеа РЕИК в размери съответно 22 млн. евро и 6.6 млн. евро.

Недовършеният мол

Продажбата на обекта най-вероятно няма да привлече много кандидати. Най-вече защото довършването и откриването на мола в "Люлин" се отлага още от пролетта на 2014 г. От известно време се очаква търговският център да има нов собственик. През декември 2015 г. Property Xpress съобщи, че гръцкият фонд за имоти NBG Pangаeа ще плати 23 млн. евро срещу 89.4% от проекта, когато обектът бъде завършен и работи. Впоследствие от фонда посочиха пред "Капитал", че предварителният договор не е задействан и цената не е платена.

От документи в Търговския регистър става ясно, че двете дружества - "Плаза уест" и "Плаза уест 2", през 2015 г. са апортирали земята и сградата на мола, оценени на общо 29.3 млн. лв. Общата площ на Plaza West e 25 хил. кв.м, от които приблизително 23 хил. са притежавани от дружествата. Според вписванията "Плаза уест" и "Плаза уест 2" още се управляват от представители на Marinopoulos.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    solaren_park avatar :-|
    solaren_park
    • + 3

    Отиде коня у ряката :)

    Нередност?
Нов коментар