🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жилищният небостъргач на Лозенец

Високите сгради в София се увеличават с още една - 34-етажен жилищен проект на "Артекс" до хотел "Маринела"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко

- "Артекс" започна строежа на 34-етажна сграда на ул. "Златен рог" до хотел "Маринела".

- Проектът е разрешен още преди 10 години, а кризата само е забавила изграждането и е сменила инвеститора.

- Новата 120-метрова сграда вероятно ще е само с жилища и ще е най-високата в този сегмент. Ориентировъчна цена на апартаментите е 3 хил. евро за кв.м.

С растящите цени на имоти и пропускливите правила за строителство в София започнаха да се строят дузина високи сгради, разпръснати из целия град. Засега шампион е "Лозенец" с два проекта и желания за още няколко. Седмица след като Столичният общински съвет разреши 215-метровия рекордьор "Парадайс тауър" в южния край на квартала, на 1.5 км надолу по бул. "Черни връх" започна строежът на 34-етажна сграда.

Историята на проекта на ул."Златен рог" №10 започва преди поне десет години и в нея участват общинската фирма "Софийски имоти", току-що постъпилият на работа главен архитект Петър Диков и двама инвеститори с мащабни идеи. В крайна сметка небостъргачът ще бъде построен от строителната компания "Артекс". Новата 120-метрова сграда ще е с около 1/4 по-висока от съседния хотел "Маринела" и по информация от базата данни за проекти в строителството pds.bg ще има разгърната застроена площ 31.5 хил. кв.м. Вместо първоначално планираните офиси след завършването на проекта, което е планирано за април 2019 г., в "Лозенец" ще се появи първият жилищен небостъргачи на София.

Десетгодишно начало

Към днешна дата инвеститор в сградата е компанията "Кристела" на собствениците на "Артекс инженеринг" Пламен и Весела Мирянови, които имат десетки завършени жилищни сгради в столицата. Първоначалното разрешение за строеж е дадено през март 2007 г. от главния архитект Петър Диков на името на фирмите "Джи Би Ай - 91 Жанета Младенова", ЕТ "Румен Марков - Джоинт билдинг инвестмънт" и техните собственици Жанета Младенова и Румен Марков. Тогавашният проект е за "административна сграда на 34 етажа с подземни паркинги".

Първите данни за този терен в Имотния регистър са на името на същите собственици. През 1999 г. част от мястото, на което ще бъде построен небостъргачът, е ипотекирано заедно с други терени край Банкя в свързаната с групировката СИК Първа източна международна банка (днес Интернешънъл асет банк). Няколко години по-късно разследване на "Капитал" показва, че със сделка от 27 юни 2002 г. общинската фирма "Софийски имоти" се е съгласила да изплати на Първа източна международна банка вземането на "Джи Би Ай - 91 Жанета Младенова". В замяна общинското дружество е получило правата върху учредените като обезпечение по вземането ипотеки на имотите. Към онзи момент не става ясно защо "Софийски имоти" се е решила да стане страна в тези взаимоотношения, подписвайки договора за цесия и ставайки по този начин кредитор на ЕТ-то.

Историята на имота оживява отново пет години по-късно с разрешението за строеж от януари 2007 г. По това време София все още няма нов Общ устройствен план (ОУП) и подробни устройствени планове с конкретни параметри на застрояването. Градското планиране се случва по документ от 60-те години на миналия век, но подобни големи проекти се промушват през направление "Архитектура и градоустройство" с частични изменения на устройствените планове.

През 2007 г. Румен Марков и Жанета Младенова създават фирмата "Кристела", която оперира с имота и до днес. След като взима разрешението за строеж, "Кристела" ипотекира правото на строеж на бъдещата сграда за 14 млн. лв. към Уникредит Булбанк. Заемът е предоговорен в края на миналата година, като размерът е същият, има нови ипотеки върху земята и вероятно по-дълъг срок.

Според приетия две години по-късно Общ устройствен план теренът на ул."Златен рог" №10 попада в зона за високоетажно жилищно строителство - с височина над 15 м, но с максимална кота корниз от 26 м. Но промяната не засяга вече разрешените проекти, т.е. и този в "Лозенец".

В следващите няколко години строежът на небостъргача в "Лозенец" така и не започва. Обяснението е кризата на пазара на имоти. През 2010 г. формално е отворена строителна площадка (т.е. сложена е ограда), без там да е извършвано каквото и да е строителство. В края на 2012 г. това дава основание на арх. Петър Диков да презавери изтичащото разрешение за строеж, защото "строителството е започнало, но не е завършен грубият строеж".

Когато законът помага

В следващите няколко години теренът на ул. "Златен рог" е обявен за продажба, а купувачът "Артекс" се появява през 2015 г. През август на същата година Пламен Мирянов и Весела Мирянова откупуват "Кристела", съответно и дълга към Уникредит Булбанк, за 14 млн. лв., от Румен Марков и Жанета Младенова за цена от 80 хил. лв. През миналата година компанията купува и всички малки парцели в съседство - на улиците "Вискяр планина" и "Капитан Тодор Ночев", които са собственост на "Софийски имоти". Сделките са на обща стойност близо 2 млн. лв.

Вече презавереното веднъж разрешение за строеж отново наближава края на 5-годишния законов срок, в който инвеститорът е длъжен да започне строителство. Затова в края на 2016 г. "Кристела" иска от направление "Архитектура и градоустройство" второ презаверяване на документа. Междувременно обаче парламентът е приел промени в Закона за устройство на територията, които засягат бъдещия небостъргач по два начина. От една страна, срокът за завършване на подобни проекти се удължава на 10 години от "започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура". От друга страна обаче, ЗУТ вече ограничава възможността за презаверяване на строителни разрешения до веднъж, и то при съответствие "с предвижданията на действащия подробен устройствен план." "Артекс" се промушва между изискванията, като се позовава на 10-годишния срок от (макар и формалното) започване на строежа през 2010 г. Така внесената между първо и второ четене на закона поправка автоматично удължава срока и в началото на 2017 г. "Артекс" оттегля искането за презаверяване на разрешението за строеж, а общината връща на инвеститора заплатената такса от 260 хил. лв.

Гледка: цена от 3000 евро

Пълните детайли около сградата все още не са ясни. Разрешението за строеж все още е за "административна сграда", но вероятно ще бъде променено на жилищна в хода на строителството. Първоначалният проект на Джи Би Ай включва амбициозни и скъпи планове за осем подземни етажа за паркинги, обясниха източници на "Капитал", близки до казуса. Сегашният план обаче е променен и голяма част от паркоместата ще бъдат изнесени във външен паркинг в купените от "Софийски имоти" съседни парцели.

До средата на годината ще има конкретно разпределение на апартаментите в сградата, обясниха от "Артекс" на обаждане на клиент. Това вероятно ще са едни от най-скъпите жилищни имоти в София, като и в момента от фирмата говорят за сградата като за "черешката на тортата" в София. Първоначалната цена, която в момента коментират от екипа продажби на "Артекс", е 3000 евро на квадратен метър.

Весела Мирянова не отговаряше една седмица на мобилния си телефон, а на стария телефон за връзки с медиите също не вдигаше никой.

В компанията на "Маринела"

Вероятно хотел "Маринела" и близката сграда на "Енергопроект" съвсем скоро няма да са единствените високи силуети на хълма в кв. "Лозенец". А изграждащият се проект на "Артекс" няма да е самотен гигант. Районът е обсъждан като добро място за строеж на високи сгради още от времето на социализма, разказва арх. Илиян Николов, който е бил началник на управление "Архитектура и градоустройство", докато главен архитект на столицата е Стоян Янев. "Основно разбиране в градоустройството е, че високите сгради никога не предизвикват благоприятно впечатление, ако са сами, и е добре да бъдат подкрепени от ансамбъл от други сгради", обяснява той.

Напълно възможно е старата идея за района около "Кръста" да се реализира - според Общия устройствен план много от терените там са със "смесени-многофункционални" параметри, които позволяват високо строителство. Източници на "Капитал" потвърждават, че интереси към жилищни небостъргачи има към поне три други парцела в района.

Първият висок блок на "Артекс"

"Артекс" вече имат един висок проект, срещу който имаше протести: сградата "Диамант" в "Дианабад", на мястото на бившия завод "Фурнир". По план тя ще бъде висока 67.5 м и ще е на 21 етажа.

Проблемът е, че през 2013 г. по време на обществено обсъждане жителите на квартала и бившият главен архитект на София Петър Диков са се споразумели, че максималната височина на новите сгради в район "Изгрев" ще бъде 33 метра. Жителите на квартала настояват за тази височина, тъй като по-високите сгради биха засенчили апартаментите от околните блокове. Със заповед от 17 декември 2015 г. обаче, малко преди арх. Диков да напусне поста, той нанася изменение в приетия ПУП, въпреки че преди това е бил обещал определена височина за сградите. Затова и впоследствие жителите на околните блокове решават да протестират. По думите им строителят е казал, че те не са били уведомени за промяната и тя не е била подложена на обичайното обществено обсъждане, тъй като ставало дума само за един парцел от квартала. Преди няколко месеца "Артекс" излязоха с отворено писмо, в което оправдават височината така: "Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града."
22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sweet_candy avatar :-@
    sweet_candy
    • - 30
    • + 10

    Първо! Изобразената на снимката сграда, не прилича на сградите на Артекс.
    Второ! Защо не пишете за небостъргача на приятеля на уж "независимият" и "обран" депутат, и "борец за свобода"- Георги Кадиев и Гаранти Коза? И меганебостъргачът, който възнамеряват да построят в Младост пред лицето на протестиращите Младостци?
    И изобщо къде е България в схемата? Разрешаваме небостъргач на турчин, плюем българският. Разрешаваме да се агитира на турски език. Разрешаваме мигранти. Ми хайде най-накрая така хубаво да се нагъзим, както добре си знаем и да затрием България, защото на хора като Кадиев или някой друг депутат сключил сделка с Турция, не им се нрави. Нали...
    Прост народ - слаба държава!

    Нередност?
  • 2
    cinzano avatar :-|
    CINZANO
    • - 1
    • + 15

    До коментар [#1] от "sweet_candy":
    Капитал са писали за Гаранти Коза, ето ти линк:
    http://www.capital.bg/biznes/imoti/2017/04/18/2955246_garanti_koza_zapochva_izgrajdaneto_na_grand_kanyon_v/?ref=rcmnd

    Нередност?
  • 3
    dobbrev avatar :-|
    Krasimir Dobrev
    • - 22
    • + 7

    На мен ми харесва как почват да се редуват стари сгради с нови. Така кварталите се развиват равномерно. Ако беше така и по области, а не всичко да е в столицата на всички светове...

    Нередност?
  • 4
    4er avatar :-|
    pi4er
    • + 22

    Обществото ни е като малко дете без родители - институции/традиции, и без създадена все още ценностна система на обществено/индивидуално ниво за спиране от "изхвърляния". Съответно индивидуалните инвеститори "работят" правилата на макс; като някои си плащат да получат правила според интересите си. Има нужда от модерен облик София, но не по този начин. Навремето е било удачно да се строи високо около Японския, че е бил накрая на София и Черни Връх е бил истински булевард. Сега?

    Нередност?
  • 5
    m_todorov avatar :-|
    m_todorov
    • + 20

    Много добри идеи. Точно където се ръгат да живеят новософиянци, гласуващи за партията-майка. Подкрепям небостъргачите с 2 ръце.

    За сведение на автора, парадайс мол не е Лозенец, а Хладилника.

    Нередност?
  • 7
    mikke avatar :-P
    mikke
    • - 3
    • + 8

    София ще си стане един голям Люлин... и така ще се превърне в град с най-голяма "динамика, ритъм, модерност"... @Дневник много ми липсва настроение "тежка ирония"

    Нередност?
  • 8
    ijj avatar :-(
    ijj
    • - 1
    • + 17

    Като човек, отраснал в този квартал, сигурно съм пристрастен. И все пак съм твърдо убеден, че той беше най-красив във времето на двуетажните къщички и дворове със старателно поддържани цветни градинки. Пролетно време, когато цъфтяха дръвчетата по дворовете, кварталът ставаше вълшебно красив.

    По това време най-близкото превозно средство беше трамвай номер 6 и когато някой тръгваше към центъра на София казваше: "Отивам до граада". Дори булевард "Баучер" (тогава прекръстен на Антон Иванов) не беше още асфалтиран или павиран в този си участък - само се бяха появили вече тротоари с плочи. И до началото на строежа на хотел "Орбита" и на "Японския хотел" (с неговия прочут архитект) оставаха още години. А съвсем наблизо до улица "Златен рог" имаше една неоградена и незастроена ливада, където момчетата от квартала играеха футбол в условия, близки до тези на истинските терени.

    Някой ще каже - тези неща няма как да се запазят. Дори и Гринциг във Виена вече не е това, което е бил едно време - с всички туристи наоколо. И все пак, повечето големи градове си имат запазени квартали с едноетажни и двуетажни къщички. Защо и София да няма? Може би за Лозенец е изпуснат моментът - дано поне не стане така с Драгалевци, Симеоново и Бояна.

    Нередност?
  • 9
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    Там никога не е започвал какъвто и да било строеж.

    Нередност?
  • 10
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#8] от "ijj":

    Напълно съм съгласен с Вас, колега. София трябва да запази максималното от традиционния си облик и тук-таме по някоя по-модерна сграда. Вярвам, че както в момента е период на изхвърляне с небостъргачи, така и този период ще отмине и ще се върнем към традиционните ценности и разбирания за един столичен град, като това би следвало да важи за всяко населено място в страната.

    Нередност?
Нов коментар