🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трябва да има промени в закона за устройството на София, смята главният архитект

Сегашната ситуация превръща плана на столицата в "швейцарско сирене", казва Здравко Здравков

Казусът НИКМИ е вратичка в закона, която позволява строежа на много високи сгради в столицата.
Казусът НИКМИ е вратичка в закона, която позволява строежа на много високи сгради в столицата.
Казусът НИКМИ е вратичка в закона, която позволява строежа на много високи сгради в столицата.    ©  Надежда Чипева
Казусът НИКМИ е вратичка в закона, която позволява строежа на много високи сгради в столицата.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Устройственият план на София е "прострелян като швейцарско сирене" от зони, в които няма ограничение за височината на сградите, а в комбинация с вратички в Закона за устройство на територията се появяват парцели, в които може да не се спазват никакви градоустройствени параметри.

Това беше потвърдено от главния архитект на столицата Здравко Здравков във вторник по време на конференцията "Инвестиции и строителство на офис и корпоративни сгради", част от Building Innovation Forum Series 2017 на Градът Медиа Груп.

"Формално всеки урегулиран поземлен имот може да бъде срязан по такъв начин, че да се получи [такъв] ъглов имот, или да се пусне улица, [така че да бъдат разрешени] максималните параметри на застрояване", допълни Здравков. Това води до претоварване на общия устройствен план, смята главният архитект. Той заяви, че иска промени в закона, които да му помагат в опазването на регулациите.

Проблеми по наследство

Комбинацията от законови вратички (известна и като "казусът НИКМИ") е добре позната на инвеститорите - повечето от най-високите строителни проекти, които надвиснаха над града в последните три години, са възможни именно благодарение на нея. Такъв е случаят с "Милениум център" на НИКМИ край НДК, както и с планирания "Парадайс център" над местността "Хладилника". Най-високата града в столицата получи зелена светлина от Столичния общински съвет преди месец, без никаква дискусия по същество, с аргумента, че е позволен от закона.

Дупките в закона

Несъобразяването с височината на околните сгради и останалите градоустройствени параметри е възможно в т.нар. смесени многофункционални (СМФ) зони в общия устройствен план (ОУП) на София. Броят на терените с такова предназначение се увеличава чувствително с приетия през 2009 г. от Петър Диков документ. На теория тази зона трябва да комбинира офиси, жилищно строителство и магазини и има две основни функции. Първата е градските бизнес зони да не опустяват след края на работното време. Втората им функция е възраждане на бивши индустриални зони. На практика обаче в София СМФ терени има не само по т.нар. трети градски ринг и булевардите, които вървят радиално към крайните части на града, а и на много други, на пръв поглед случайни места.

Резултатът е, че големите проекти се случват въпреки, а не благодарение на основния документ, който трябва да регулира строителното развитие на София.

"Усещането е за една тенденция за състезание – сградата на Capital Fort e 128 метра, следващата – 202 метра, 215 метра. Създава се усещане, че ние сме в надпревара като арабските шейхове как да направим по-висока сграда в София и да докажем, че можем да бъдем с една глава пред другите", коментира Здравков.

Възможните решения

Решението според настоящия главен архитект е в промяна на закона. През миналата година Здравков внесе предложения за промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които обаче не успяха да минат през второ четене преди разпускането на Народното събрание.

"Трябва да намерим правилния начин да излезем от тази ситуация без регламенти, защото нито аз, нито г-жа Фандъкова сме хората, които трябва да решаваме [такива казуси] по целесъобразност. Когато има ясни правила, те ще важат за всички", каза Здравков. "Сега често ми задават въпроса "Тази сграда харесва ли ви". Дали ми харесва или не, моята работа е не да харесвам, а да спазвам правилата", категоричен беше главният архитект.

Една от конкретните идеи за законови промени е нормата от Закона за устройство на територията, която в момента се използва за отмяна на градоустройствените изисквания (чл. 27.3), да не може да бъде прилагана в "смесени многофункционални" терени. Друг вариант е при завишени градоустройствени параметри към инвеститорите да има по-стриктни изисквания за компенсиране на заобикалящата среда. "Смяната на модела е свързана със смяна на нормативната уредба, защото тя е изключително консервативна", коментира Здравков.

"Спешно трябва да въведем правила и норми за високите сгради. Тези сгради трябва да намерят своето място в силуета на София - да определим мястото за развитие на бъдещите едно, две или три "ситита", където да се дадат възможности за развитието им", заключи главният архитект.

Мнения от дискусията

"Не бива да се генерализира – "високата сграда е лоша сграда". В София, а и в цяла България има огромно количество отвратителни ниски сгради. Така че високата сграда сама по себе си не бих казал, че е нещо лошо. Тези сгради, които се изграждат в зоните СМФ – смесена многофункционална сграда – там е разковничето. В момента те не са смесени, не са и многофункционални. Всъщност под СМФ се разбират офисни сгради, които имат една функция."

архитект Борислав Игнатов, председател на управителния съвет на Камарата на архитектите в България

"Не бива заради медийното внимание, което се насочи върху тези "лоши високи сгради", да слагаме черта на всички големи проекти. Да, трябва да има правила. Бизнесът иска и обича да има правила."

Таня Косева–Бошова, председател на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sjf18531334 avatar :-P
    Чоко
    • - 2
    • + 2

    "Не бива заради медийното внимание, което се насочи върху тези "лоши високи сгради", да слагаме черта на всички големи проекти. Да, трябва да има правила. Бизнесът иска и обича да има правила."

    Таня Косева–Бошова, председател на УС на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България.

    Госпожа Косева-Бошева се майтапи, нали?! БГ бизнеса не обича да има правила, а ако има такива то те трябва да са за другите, не за нас. Айде г-жо Бошева, все пак и ние живеем в тази страна наречена България. На тема високи сгради и как да заобиколим закона можем да си говорим много, със закони и цифри.

    Нередност?
  • 2
    zlr avatar :-@
    zlr
    • - 4

    Здравко Здравков
    парашутиращото протеже толкова си може ... (afera bg)

    а не сме и забравили как беше избран ... (всички допитвания за кандидатите за главен арх. бяха "демократично" изтрити, а гласуването преустановено)

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3

    Все нещо му карък на главния архитект на София!!!

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 2

    До коментар [#2] от "zlr":

    Конкурса беше публичен, концепциите бяха публични и решението на комисията беше подкрепено от всички независими участници в избора. И Фандъкова назначи избрания от комисията. И тогава си спомням всички "красиви и умни" плюеха комисията защото точно Здравков щял да бъде прецакан от стротелното лоби. И няма една година по-късно се оказа че и Здравков бил лош. Е кои да изберем, някои от форумните специалист ли ?

    Нередност?
  • 5
    grainis avatar :-|
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
    • + 1

    София трябва да се разраства на север, където има огромни територии с възможности за модерно, балансирано, екологично и природосъобразно застрояване - в посока Негован, Чепинци, Илиенци, Световрачане, Мировяне, Локорско, Нови Искър. Но първо трябва да се изгради инфраструктурата. Северната дъга е добро начало. Трябва да се продължи метрото от Обеля и Надежда и да се свърже с новия лъч по Ботевградско шосе. Да се изгради ВиК и ел. мрежа, улици, да се парцелира и тогава чак да се пристъпи към строителство. Иначе ще се джафкат и хапят като питбули архитекти и общински съветници до дупка и ще никнат безумни кули по най-задръстените кръстовища.

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#5] от "Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria":

    И после да въведем квартално гражданство за да принудим и хората да живеят там ?.
    Разбира се че общината трябва да стимулира развитието на града в тази посока. Но е абсурдно да зарежем всички належащи проекти и да налеем милиарди в инфрадтурктура която няма да се ползва още десетилетия.

    Нередност?
Нов коментар