Южноафриканската инвазия в моловете

Шест търговски центъра, включително и четирите най-големи в София, ще станат собственост на фондове от ЮАР срещу 1.6 млрд. лв.

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Модната линия за 2017 г. при моловете безспорно е една: Фондове от ЮАР са тук с щедри оферти и купуват.

Първо, общата цена на сделките за шестте центъра, договорени от южноафрикански купувачи тази година, е 1.56 млрд. лв., което е дори в пъти повече от активността при имотния бум.

Второ, на два пъти беше подобрен рекордът за най-скъп имот в България, като фондът от ЮАР NEPI Rockcastle първо плати 207 млн. евро за "Сердика център" и офис сградата към него, а после се надскочи с офертата си от 253 млн. eвро за Paradise.

Трето, в последната сделка доходността падна до 7%, което е невиждано за търговските площи ниво за последните десет години.

Четвърто, сделките обхванаха всички столични гиганти: срещу 1.44 млрд. лв. собствеността и на четирите най-големи мола в София (виж графиката) в рамките на година се мести към африканската държава.

Какво от това

Този голям шопинг безспорно е добра новина - след десет години суша и сделки заради неплатени дългове към банки към българските търговски центрове най-сетне има силен инвестиционен интерес. Не като подценени активи, а като бизнес, носещ доходност.

Ако има нещо негативно, то е, че вече активни са не европейски или американски фондове, както преди кризата, а нова група по-непознати и далечни инвеститори. Все пак малки изключения има - във Варна един мол беше придобит от германски купувач, а друг недостроен обект стана наполовина сръбски.

Защо ЮАР

Любопитен е въпросът защо купувачите са от ЮАР и защо сега. Отговорът е, че компаниите за недвижимости и инвестиралите в тях пенсионни фондове търсят алтернатива на високо инфлационния си местен пазар. И още преди няколко години я откриват в Централна и Източна Европа. Например през 2016 г. сделките им с имоти в региона са за 2.5 млрд. евро.

В България пък напоследък икономиката расте, доходите също и събуждащото се потребление вдига резултатите на моловете. В тази обстановка много от застоялите се по-дълго от първоначалната си идея собственици виждат смисъл да продават. В доста от случаите (Paradise, The Mall, Serdika) състезание в класическия смисъл на събиране на интерес и оферти от повече кандидати дори отсъства. Просто предложението идва по инициатива на фонда от ЮАР, а цената среща очакваното от продавача.

Бъдещите колекции

Вълната от ЮАР скоро вероятно ще залее и сделките за офис комплекси. Такъв интерес вече има проявен, казват консултанти от сектора. Може да има и още няколко сделки за молове в големите градове извън столицата.

А след години, ако не се появи нова криза, българските имоти могат да бъдат продадени от южноафриканските собственици отново на западни фондове, дори на по-високи цени. Но рекордите и сделките няма да са безкрайни, защото вече наситеният пазар на търговски площи в София започва да усеща натиска на онлайн шопинга.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Защо ЮАР ли?

    А колко избягали от правосъдието българи, с много пари, има в ЮАР?

    Нередност?
  • 2
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • + 1

    Капитал, излагате се, сделка за Мол София няма. Обадете се, питайте, проучете и тогава пишете.

    Нередност?
  • 3
    nikolayv avatar :-|
    Nikolay

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    Мдаа, и аз това си мислех. Дали не са като "холандските" ни инвестиции.

    Нередност?
  • 4
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter

    До коментар [#3] от "Nikolay":
    NEPI Rockcastle, Hyprop и MAS са публични и предоставят доста информация за акционерите си. Дали има акциори със съмнителни доходи е друг въпрос, но със сигурност не са параван за наши капитали, които се завръщат.

    Нередност?
  • 5
    kkr1422277011388964 avatar :-|
    Kamen Nikolov

    А дали като вземат монопол над всички молове няма да има извиване на ръцете на наемателите и увеличение на наемите (а от там и на цените)?

    Нередност?
Нов коментар