🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гигантският хотел на Ахелой

Нов българско-турски комплекс за 30 млн. евро се строи до Ахелой

Комплексът ще заработи за следващия летен сезон
Комплексът ще заработи за следващия летен сезон
Комплексът ще заработи за следващия летен сезон    ©  Капитал
Комплексът ще заработи за следващия летен сезон    ©  Капитал
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Инвестицията е една от най-големите по морето след кризата.

В зоната между Ахелой и Поморие явно има все още незастроено пространство на първа линия. Близо до къмпинга вече се изгражда комплекс за 30 млн. евро. Инвестицията е една от най-големите в годините след кризата и е първата, в която присъства и чужд партньор.

Планът е новия комплекс да работи по формулата all inclusive, но същевременно да "удължава" обичайно късия сезон по крайбрежието, съчетавайки възможности за конферентен и СПА туризъм.

На вълната

Wave Resort, който ще се намира на 500 метра от къмпинг "Ахелой", ще отвори в началото на следващия летен сезон. Инвеститор в него е компанията "Ахелой проджект". До този август тя е с капитал от 14 млн. лв., а съдружниците са Венцислав Танчев и Емре Юнсев с равни дялове. От края на месеца капиталът е вдигнат със 7.45 млн. лв. и вече лек превес има турският съдружник.

Венцислав Танчев е собственик на туроператора SunTours, представител за България на германския туроператор Alltours и на други компании от Централна Европа. Негов е и бутиковият хотел "Модус" във Варна. Юнсев има сходен туристически опит, но в Турция - той управлява туроператора "Новум туристик", също партньор на Alltours, както и два хотела в района на Анталия (виж повече в карето).

Строителството на Wave Resort е започнало през 2018 г. на зелено върху изкупени преди повече от 15 години парцели. Справка в Имотния регистър показва, че в средата на юли са прехвърлени 47 декара от "Хотел инвестмънт" на проектното дружество "Ахелой проджект" при цена 3.75 млн. лв.

С 30-милионата обща инвестиция този проект е един от най-големите по морето след кризата, "изпреварван" от инвестициите в курорта Албена (59 млн. лв. за 2017 г. и още 23 млн. лв., планирани за 2018 г.) и комплекса RUI Paradise между Слънчев бряг и Св. Влас на свързаната с Валентин Златев "Тера тур сървиз", в който преди четири години бяха инвестирани 100 млн. лв., а от тази година започна разширение с още един хотел за около 45-50 млн. лв.

Новият комплекс край Ахелой ще бъде с разгърната застроена площ 41 хил. кв.м и ще разполага с 425 стаи и апартаменти. Очаква се в пиков сезон да посреща повече от 1000 туристи.

"Имахме разрешение за застрояване на комплекс с разгърната площ 70 хил. кв.м, но за разлика от много инвеститори не се възползвахме от това", коментира съсобственикът Венцислав Танчев, допълвайки, че решението на компанията е да инвестира повече в хотелска инфраструктура. Така в новия комплекс се очаква да има 14 открити и закрити басейни с водна площ от 4500 кв.м, пет ресторанта, амфитеатър, конферентен център с 400 места, детски клуб. Планира се и изграждането на голям СПА и уелнес център с площ 2500 кв.м, който ще ползва лечебна кал от намиращото се в непосредствена близост Поморийско езеро.

В началото на тази година "Ахелой проджект" спечели и търга за наем на малкия плаж, намиращ се пред бъдещия комплекс - "Къмпинг Ахелой-част 3", който е с плажна площ над 10 хил. кв.м. Годишният наем ще бъде 12 хил. лв., се вижда от документите на конкурса.

Надежди за по-дълъг сезон

Пиковият сезон за новия комплекс, разбира се, ще бъде лятото. Тогава той ще работи по модела all inclusive (всичко, включено в цената) и по примера на Турция. "Партньорът в проекта е важен не само като инвеститор, но и като хотелиер с ценно ноу-хау в този бизнес. Турските хотелиери са най-добрите в аll inclusive туризма в Средиземноморието", смята Венцислав Танчев. В комплекса се предвижда да бъдат разположени различни зони, предназначени за семейства с деца или само за възрастни.

За летни почивки пък се очаква най-големият пазар за новия комплекс да бъде Германия, следван от Великобритания, държавите в Централна Европа и Русия. Тези държави са и традиционните пазари за българския морски туризъм и повечето играчи в сектора се фокусират именно върху тях.

Същевременно целта е Wave Resort, който ще бъде четири звезди, да работи 7-8 месеца в годината, а не само през най-силните летни месеци. Идеята е туристическият продукт да се допълни с възможности за конферентен туризъм и СПА и уелнес почивки, заради което и се изграждат големи съоръжения, необходими за тях. Подобен модел от години се опитват да наложат и големите хотелиери в Поморие.

През последните две години в тази част от Южното Черноморие се случиха няколко големи сделки, с което се усили конкуренцията най-вече в сегмента на четири- и петзвездните хотели. През 2016 г. несебърският хотелиер Венелин Ташев купи хотел "Парадайз бийч" в района на Св. Влас, който преди това бе в портфолиото на "Балкантурист". Година по-късно в Слънчев бряг под ново управление и след ремонт врати отвориха и два нови хотела: Family Life Nevis Resort на мястото на бившия хотел "Олд Несебър хилс", управляван от дружеството "Холидей вилидж аква невис", свързано с представителя на KFC за България Заки Маджид, както и iHot@l на мястото на бившия хотел "Странджа", който бе купен от управителя на туроператора "Астрал холидейз" Христо Гълбачев. През пролетта на тази година приключи и сделка за хотел "Европа" в централната част на Слънчев бряг. Той бе купен срещу 8.9 млн. евро от "Българско туристическо дружество Глобал турс" на Сава Чоролеев, като от тази есен започва основен ремонт с идеята категоризацията му да се повиши от три на четири звезди. Преди това хотелът бе в активите на "Синергон холдинг".

Инвеститорите: български туроператор и турски хотелиер

Венцислав Танчев е собственик на туроператора SunTours през дружеството "Танчев и ко" с приходи 12.6 млн. лв. миналата година, което е три пъти над резултата за 2016 г. Компанията е една от големите в сектора на т.нар. входящ туризъм (посрещащи чужди туристи в България) и е основен партньор на германския туроператор Alltours, както и на полски и словашки оператори. От миналата година работи и с датската DK Rejs. Годишно обслужва между 90 и 95 хил. туристи, дошли на почивка в България. През компанията "Хотел инвестмънт" Танчев е мажоритарен собственик и в бутиковия хотел "Модус" във Варна, отворен през 2007 г. след инвестиция от 1.5 млн. евро.

Има планове да построи още два градски хотела "Модус". Първият от тях ще бъде в Пловдив, където дружеството "Модус Пловдив" има имот на ул. "Петър Парчевич". Вторият хотел се планира да бъде в София. Управляваната от Танчев компания "Сънхотелс" е купила миналата година и сграда на централната столична улица "Шести септември" между "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий" в две сделки за общо 4.7 млн. лв. До 2016 г. въпросният имот е бил със статут на паметник на културата, който впоследствие е отменен.

Емре Юнсев управлява турския туроператор "Новум туристик", който също е специализиран във входящия туризъм и обслужва около 500 хил. чужди туристи, почиващи в Турция. Компанията е дългогодишен партньор на Alltours в Турция, както и на още няколко туроператора. В групата има и два хотела - петзвездния "Новум гардън" в Сиде, Анталия, както и четиризвездния "Кан гардън", намиращ се в същия район.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimodk avatar :-|
    Чинчила
    • - 3
    • + 6

    Аман от нова леглова база при това чудовищно презастроено черноморорие. Ако има нужда от нещо ново, това са модерни къмпинги, но и това няма как да стане, щото старите вече ги бастисахме.
    И кой ще дойде в този хотел извън трите мижави месеца сезон, дето ги имаме? Може би турски туристи?
    На датчаните от ДКРайз сезонът им е точно шест седмици., а немците в най-добрия случай може да ги излъжем с още толкова.

    Нередност?
  • 2
    georgh5n2 avatar :-|
    georgh5n2
    • - 1
    • + 2

    Комбинацията между туроператор и хотели е много обещаваща от бизнес гледна точка. Време е повече да се заложи на нея. Достатъчно туроператори фалираха заради колебливия пазар.

    Нередност?
  • 3
    georgh5n2 avatar :-|
    georgh5n2
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "Чинчила":

    Ахелой не е чудовищно презастроен. Освен това е на г**а на географията. Има нужда от инвестиции и свежи пари.

    Строежът не е на защитени територии. Какъв е проблема? Дано да са очовечили плажа, че последно бяха наредили доброзорни чадъри от единия до другия край.

    Нередност?
  • 4
    labybamapa avatar :-|
    Labybamapa
    • - 2
    • + 4

    Имам удоволствието да познавам лично Венцислав Танчев и съм сигурен, че ще изградят качествен комплекс и надявам се устойчив продукт. Още повече, че е привлякъл партньор с опит в подобни комплекси в Анталия.

    Нередност?
  • 5
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1
    • + 4

    Големи мераци, но ще видим дали ще имат ефект в крайна сметка. За мен лично е доста показателна сделката с имота в София. И ако за строежи пари се намират, дали ще бъде така и за квалифициран, мотивиран, усмихнат и вежлив персонал?

    Нередност?
  • 6
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 5
    • + 3

    Имаме нужда от къмпинги, а не от още бетонни чудовища ограничаващи достъпа ни до НАШЕТО море!

    Нередност?
  • 7
    twinsdz avatar :-|
    Баба Ванга
    • + 1

    Всичко много хубаво звучи, само дето каква ще е тази почивка съвместно с още 999 човека????

    Нередност?
  • 8
    dimdim avatar :-?
    Дим Дим
    • + 1

    То много хубаво всичко, всеки знае, че турския ол инклузив е много класи над българския. Но как е възможно такъв хотел и такава инвестиция да се прави в Ахелой? Направо нелепо, това дори в комунизма не беше курорт нищо, че половин България отиваше на море където получи карти без право на избор. Надявам се че инвеститорите ще обмислят какво биха правили туристите им, излизайки от луксозния си хотел и отивайки например в "центъра" на Ахелой

    Между другото Модус е много хубав хотел, ама пак е хубав хотел насред кочина, далеч по хубави улици има в Варна, където можеше да се построи. Но изглежда една грешка ще трябва да я повторят няколко пъти

    Нередност?
Нов коментар