🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Туризъм: Годината на разнообразието

Компании, работещи в различни ниши, са сред най-динамичните в сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Туроператорът "Сън сприй холидейз", специализиран в обслужването на корпоративни клиенти, е отчел най-висок ръст на приходите.

Все повече туристи и все по-големи приходи през последните три години. Така изглежда туристическият отрасъл в страната през последните три години, а очакванията за следващата също са добри. Постъпленията от международен туризъм през 2016 г. са достигнали 6.4 млрд. лв. според ресорния министър Николина Ангелкова. Освен че има увеличение на годишна база, данните показват, че делът на този сектор в БВП заедно със свързаните с него индустрии, носи над 13% от БВП на страната.

Извън сухите данни на пазара настъпиха някои видими промени, които променят облика на туризма. На първо място София започна да се превръща в търсена туристическа дестинация за кратки градски почивки, най-вече покрай силната експанзия на нискотарифните авиокомпании. Възстановяването на икономиката в ЕС и страната от глобалната криза доведе до раздвижване на замръзналите през последните години инвестиции в сектора - отвориха врати нови хотели както в столицата и по Черноморието, така и в различни други курорти, като Велинград например.

Затова и не е учудващо, че разместванията на най-динамичните малки и средни компании в сектора на туризма в класацията "Гепард" са сериозни. От една страна, в нея изгряват "нови звезди", а от друга - сериозен растеж на приходите отчитат фирми, които са дългогодишни играчи в сектора, но са успели да привлекат повече клиенти и да постигнат забележителни резултати. Общото мнение на специалистите е, че 2018 г. ще бъде добра за туристическата индустрия - както заради очакванията за повече туристи в курортите, така и заради раздвижването в градовете, включително и в резултат на предстоящото председателство на Съвета на ЕС от началото на януари.

Разнообразие от успели

Малкият и средният бизнес в туристическата индустрия са успели да се възползва от общия ръст за сектора през 2016 г., като най-успешните 20 компании са постигнали увеличение на приходите между 35 и 340%, а при 12 от 20-те ръстът е над 50%. Данните от класацията показват и сериозно разнообразие на нишите, в които работят дружествата. Докато през 2015 г. доминиращи в сектора бяха хотелите в морските и зимните курорти, сега сред най-динамичните дружества попадат туропертори, които работят изцяло с български корпоративни клиенти или чужди туристи, ресторантски вериги, както и хотели извън най-популярните курорти и такива, които са специализирани в различни ниши като балнеология, СПА и винен туризъм. Прави впечатление, че през 2016 г. при поне половината от лидерите в подреждането основните приходи идват от български клиенти.

Топ 3 в туристическия сектор

Туроператор, специализиран в обслужването на корпоративни клиенти, хотелско дружество и верига ресторанти са най-динамичните компании в сектора през миналата година. През 2016 г. най-висок ръст на оборота е регистрирала компанията "Сън сприй холидейз" с постъпления от над 7.1 млн. лв., което е увеличение над 300% на годишна база. Дружеството, управлявано от Мария Костова, е специализирано в организацията на пътуванията на корпоративни клиенти, както и в конферентни мероприятия. От компанията казват, че през миналата година е имало силно увеличение на пътуванията и събитията, които провеждат техните фирми партньори, повечето от които са дългогодишни.

Второто най-динамично дружество е за акционерното "Слънчев бряг хотел холдингс", което управлява няколко хотела в едноименния курорт - "Бургас", "Несебър", "Хризантема", "Тракия", "Тракия плаза". Собствеността в дружеството е разпределена между Йордан Йорданов и наследниците на убития през 2007 г. в Бургас председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков. За 2016 г. "Слънчев бряг хотел холдинг" постига приходи 7.54 млн. лв., което е ръст над 150% в сравнение с предходната година.

Представител на ресторантския сектор в топ 3 е и дружеството "Хепи гранд", свързано с веригата заведения "Хепи" и "Саса". През миналата година компанията е постигнала приходи 5.06 млн. лв, което е ръст над 130% спрямо 2015 г.

Възходът на туроператорите

Няколко туроператорски компании попадат в класацията на най-динамичните дружества. Извън лидера "Сън сприй холидейз", чиято специализация е в обслужването на корпоративни клиенти, останалите компании са с фокус върху ваканционните пътувания. Така например в топ 20 попада дружеството "Танчев и ко", собственик на туроператора "Сън турс". Компанията, управлявана от Венцислав Танчев, от години работи на пазара на обслужването на чужди туристи в България, като си партнира с различни големи туроператори в Германия и Централна Европа. Отделно организира и пътувания на български туристи в чужбина. За 2016 г. е постигнала приходи от 4.08 млн. лв., което е увеличение от над 35%.

Сред дружествата, които са основно фокусирани върху обслужването на чужди туристи в България, попада и "Ортанна", част от кипърското "Ортодоксу травел & турс", което с приходи 8.4 млн. лв и ръст на годишна база близо 60% попада на 10-о място в класацията. "Ортанна" работи основно в сферата на морския туризъм, като централният й офис е във Варна. Същевременно компанията обслужва и български клиенти в различни направления, включително и продажба на самолетни билети за полети от румънски летища.

Компанията "Юропиън джърнис", специализирана в почивки в Европа, също намира място сред най-динамичните с приходи от 5.9 млн. лв. за миналата година, което е увеличение от близо 36%.

Хотели в градове и курорти

През предходните години хотелите, попадащи в класацията "Гепард", бяха основно в морските и големите зимни курорти, докато през 2016 г. част от дружествата развиват бизнес и в други дестинации. Така например сред фирмите с най-бързо растящи приходи са компанията "Централ 52", собственик на хотел "Централ" в София, както и "Каза Бояна", собственик на едноименния хотел също в столицата. Дружеството "Саза тур", част от холдинга "Радис", свързан с Румен Анастасов (който в миналото участваше в управлението на футболен клуб "Локомотив Пловдив" заедно с основателя на "ВАИ холдинг" Георги Илиев), също попада сред най-динамичните фирми в сегмента. Компанията е собственик на два хотела в София, работещи под бранда "Бест уестърн"- "Експо" и откритият през 2016 г. "Премиер" до летището, както и на хотел "Алба" в Слънчев бряг. През 2017 г. отвори врати последният хотел от групата "Блу бей" в Созопол.

Сред веригите хотели, които също попадат в топ 20, са "Перла турист", стопанисваща три хотела в Приморско, и дружеството за управление на хотели "МПМ хотелс", което има бази в Банско и Слънчев бряг.

За пръв път в подреждането влизат и два хотела в малки курорти в района на Розовата долина. Единият от тях е хотел "Маркони" в балнеологичния курорт Павел баня, който през миналата година отчита приходи от 4.9 млн. лв., което е ръст от над 60%.

Другият е комплексът "Старосел" до Хисаря, който се състои от три хотелски сгради, заведения и винарна и съчетава СПА и винен туризъм. Приходите на собственика "Старосел турс" са се увеличили с над 57% до 5.34 млн. лв. през 2016 г.

Поръчайте изданието »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар