🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гепардите отново тичат в саваната на българския туризъм

Най-динамичните компании в туризма през 2021 г. се завръщат

След като през предходната година "Капитал" не подреди най-динамичните компании в сектор "туризъм" поради лошата 2020 г. заради ковид-19, тази година секторната класация се завръща.
След като през предходната година "Капитал" не подреди най-динамичните компании в сектор "туризъм" поради лошата 2020 г. заради ковид-19, тази година секторната класация се завръща.
След като през предходната година "Капитал" не подреди най-динамичните компании в сектор "туризъм" поради лошата 2020 г. заради ковид-19, тази година секторната класация се завръща.
След като през предходната година "Капитал" не подреди най-динамичните компании в сектор "туризъм" поради лошата 2020 г. заради ковид-19, тази година секторната класация се завръща.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Ресторантьорите и хотелиерите доминират в класацията в сектор туризъм.
  • Четири от дружествата са в орбитата на веригата Happy.
  • Най-динамичните хотели са собственост на някои фигури с тъмно минало.

Разразилата се през 2020 г. пандемия от ковид-19 засегна най-сериозно сектор туризъм в световен мащаб. Картинката в България не бе по-различна, поради което през изминалата година "Капитал" не изготви отделно класиране за най-динамичните малки и средни компании от сектора. Затваряния и ограничения белязаха и 2021 г., но ниските нива на разпространение на заразата и въведените през есента зелени сертификати позволиха на ресторантьори, хотелиери и туроператори да заработят отново, макар и не на пълни обороти. От данните за изминалата година, с които разполага "Капитал", ясно се вижда събуждането на сектора и специално на хотелите и ресторантите, които макар и не препълнени, са отново оживени.

Туроператорите дават на заден

Или пък не. Макар и сред първите 20 компании да намират своето място едва три, те окупират първата, четвъртата и петата позиция.

Първият в класирането за 2021 г. е регистрираният в село Марково край Пловдив туроператор "Версо травъл". Ръстът в приходите му е със забележителните 181%, като през 2021 г. дружеството е отчело малко над 6.1 млн. лв. постъпления при почти 2.2 млн. през предходната. Печалбата от своя страна се удвоява и от 25 хил. лв. за 2020 г. тя е 52 хил. за втората година от началото на пандемията. В общата класация "Гепард" дружеството е на 48-а позиция. Съдружници в него са Искрен Динев и Георги Аврамов. На сайта на туроператора могат да се намерят оферти основно за Турция и Гърция, както и за почивки в България. Управителят на дружеството Искрен Динев разказа за "Капитал", че през 2021 г. от общо около 12 хил. души над 5 хил. са предпочели техните услуги за пътувания в страната, което е в резултат на пандемията от ковид-19 и страха да се пътува извън страната.

Вторият турооператор, който намира място сред гепардите в сектора, е регистрираното през 2011 г. в София "Аватар тур". Приходите му за 2021 г. са почти 10.4 млн. лв., което е с около 123% повече спрямо година по-рано. Според официалния сайт на туроператора годишно довежда в страната над 80 хил. туристи. Съдружници в него са общо седем лица, като с по 28% дял са Румяна Моневска и Мариета Димитрова, а Александра Панковска притежава 27%. Моневска от своя страна е едноличен собственик на "НМ хотел мениджмънт", което управлява хотелите "Зара" в Банско и "Лагуна бийч" в Созопол. Счита се, че "Аватар тур" е наследник на станалата печално известна със скандала си с "България ер" през 2011 г. група "Алма тур".

Третият и последен туроператор, който попада сред първенците в класацията, е "Бон тур-БГ", регистрирано през 2010 г. от Надежда Попова-Ниетреста и съпругът ѝ Блажей Ниетреста. Надежда Ниетреста има участие в "Бест хотелс мениджмънт", което управлява тризвездните хотели "Глория" и "Росица" в "Св. св. Константин и Елена" до Варна.

Годината на заведенията и Happy

Според регистъра на заведенията за хранене и развлечения на Министерството на туризма в страната в момента има регистрирани над 19 хиляди обекта с валидно разрешително. Сред първите 20 най-динамични малки и средни компании от туризма попадат девет, които управляват заведения за хранене или клубове. След слабата за всички ресторантьори 2020 г. с пълни затваряния по месец-два и отлива на клиенти поради страх от заразяване с ковид-19 логично е през 2021 г. оборотите на сектора да са по-високи поради "по-меките" мерки и вкарването на зеления сертификат от есента, с което се позволи работата на заведенията.

От ресторантите на най-предната позиция е "Флора Фууд", което управлява два обекта под бранда Flora Bar & Grill - по един в Бургас и Слънчев бряг. Ръстът в приходите на дружеството е над 172%, като се нарежда на втора позиция в общата секторна класация. Приходите за 2021 г. са в размер над 7.6 млн. лв. при 2.8 млн. година по-рано. Собственик е "Мермеклиеви груп" със съдружници Георги и Димитър Мермеклиеви от Казанлък. В града от Розовата долина и Бургас двамата развиват бизнес за доставка на храна, а в Казанлък управляват хранителен магазин. Георги Мермеклиев от своя страна е президент на футболния "Розова долина", отново в Казанлък.

Следващо дружество в ресторантьорския сектор и трети гепард в класирането е "Порт Бар" със съдружници Гинка Колева и Милена Костова. Дружеството управлява два обекта - ресторант Dock 5 и нощен клуб със същото име, намиращи се в хотел Das Marina Burgas, в непосредствена близост до пристанището в морския град. Хотелът и офисната част в сградата са собственост на дружеството "Селино" на председателя на КРИБ в Бургас Стоян Караненов. Приходите на "Порт Бар" за 2021 г. са над 4.7 млн. лв., което е със 135% повече от предходната година, а печалбата расте с около 11% до 546 хил. лв.

От навлизането си в България чрез откриването на първия си ресторант в Стара Загора през 2016 г. финландската верига за бързо хранене Hesburger вече управлява над 20 обекта. Увеличаването на обектите ѝ и по-облекчените ковид мерки през 2021 г. логично водят до ръст близо 57% на приходите на дружеството "Бългериан бургер", чрез което веригата оперира в страната. През 2021 г. те са били около 17.4 млн. лв., а година по-рано - 11.1 млн. лв. От стъпването си в България компанията постоянно увеличава приходите си, но досега не е излизала на печалба поради постоянната експанзия. Все пак загубата през 2021 г. намалява до 3.1 млн. лв. при 5.5 млн. през 2020 г. и 7.4 млн. лв. през предепидемичната 2019 г.

По данни от доклада за дейността за 2021 г., поместен в Търговския регистър, инвестициите в откритите два нови ресторанта на веригата в София и Бургас са около 4 млн. лв.

Това не е първото попадане сред гепардите за годината на дружеството "Бългериан бургер". През 2018 г. то се нарежда на втора позиция в класирането с ръст забележителните 375%. Тогава от дружеството разказаха, че желаят да отворят общо 50 ресторанта в страната за следващите 10 години. В доклада за дейността през 2021 г. бройката е увеличена на 60.

"Нандос" е следващият гепард за 2021 г. сред ресторантьорите и е едно от двете дружества, с които се управляват три варненски пицарии под бранда Fratelli. Първата е отворена още през 2010 г., а другите две съответно три и осем години по-късно. Приходите за 2021 г. са в размер на над 4.5 млн. лв. при 2.9 млн. година по-рано. Ръстът е повече от 55%, а печалбата достига 598 хил. лв., а заетият в трите заведения персонал е над 80 души. Едноличен собственик на капитала е Шукри Исмаилов, а в другото дружество, с което се свързва веригата "Фратели 3", е съдружник заедно с по-малките си братя Левент и Фикри Исмаилови. В него приходите за 2021 г. са в размер на 1.6 млн. лв. и е на печалба 503 хил. лв. В момента в квартал "Трошево" в морската столица се подготвя откриването на четвърта пицария от веригата.

"Стрийт Шефс" е дружеството, чрез което се управлява веригата от заведения за бързо хранене Street Chefs, чийто брой из страната е стигнал 16 от откриването на първия през 2015 г. Всъщност е важно да уточним, че съдружниците Димитър Добрев и Петко Цочев от Street Chefs започват бизнеса си с помощта на каравани, в които продават бургерите си. В момента някои от обектите им са ресторанти с места за сядане като този в Пловдив или в Business Park Sofia в "Младост 4". Ръстът в приходите на дружеството за 2021 г. е почти 50% и достига почти 6.5 млн. лв. при 4.3 млн. година по-рано.

Четири от попадащите сред първите 20 са дружества, гравитиращи около варненската верига ресторанти Happy на Орлин Попов - "Индастриъл кейтъринг", "Контраст инвест", "Хепи 2" и "Ареа". Ръстът в приходите при четирите се движи между 27% и 33%, като и стойностите за 2021 г. са близки - между 6.5 и 8.9 млн. лв. И четирите са на печалба, като през изминалата година тя се увеличава в сравнение с предходната 2020 г. Например "Хепи 2" е с печалба 1.1 млн. през първата година на пандемията от ковид-19, докато през 2021 г. тя е с над 64% повече, или 1.8 млн. "Ареа" попада в класацията "Гепард" за най-динамично развиващите се малки и средни компании на "Капитал" и за 2014 г., когато ръстът ѝ е над 28%.

И още храна

Наред с хотели и ресторанти сред първите 20 в сектор туризъм намира и дружеството "Парти фууд", специализирано в доставката на храна и изграждането и управление на търговски обекти като ресторанти и магазини. Ръстът му за 2021 г. е над 22.5% при приходи за 2020 и 2021 г. съответно 5.9 и 7.2 млн. лв. Заетите са над 90 души, а действителни собственици в него са Веселин Чолаков и Николай Райчев. Дружеството е замесено в казуса с изхранването на "АЕЦ Козлодуй".

Хотели

След тези на заведенията управляващите хотели дружества са най-много сред първите 20 от гепардите за 2021 г. в сектор туризъм - общо седем. Общо за цялата 2021 г. отседналите в места за настаняване с повече от 10 помещения според данните на Националния статистически институт (НСИ) са над 5.6 млн. души при 4 млн. през 2020 г. Ръстът е около 40%, но е далеч от почти 8.2 млн. през предепидемичната 2019 г.

Смело може да се твърди, че българските граждани са спасили миналогодишния сезон. Данните на НСИ сочат, че пренощувалите българи през 2019 г. са били едва около 9% повече от броя им през 2021 г., от което следва, че нивата при българските граждани отпреди пандемията са почти достигнати през предходната година. С пренощувалите чужденци ситуацията не е толкова добра. През цялата предходна година те са били с цели 53% по-малко, отколкото преди две години, когато е имало общо малко над 4 млн. лица.

На най-предно място сред хотелиерите се нарежда "Турист премиум инвестмънт" със седалище във Варна и основен акционер дружество, в което действителен собственик с 51% е Христо Асенов, познат като Бацата. Същият се смята за близък до убития през 2002 г. президент на "Мултигруп" Илия Павлов, както и с боса на ВИС Георги Илиев, който пък бе убит през 2005 г. През 1997 г. Асенов сам е жертва на разстрел, след който оцелява. Дружеството "Турист премиум инвестмънт" е с приходи почти 11.8 млн. лв. през 2021 г. при около 6.2 млн. лв. година по-рано, или над 90% ръст само за година. Печалбата за изминалата година е в размер на 1.8 млн. лв., а заетите са 80. То е собственик и управлява единия хотел на групата HVD в Обзор - "Рейна Дел Мар" (две звезди). "Мирамар" (четири звезди) е другият хотел в орбитата на Асенов в морския град, но е собственост на "Турист инвестмънт", чрез което се държи собствеността и в "Турист премиум инвестмънт". Общо двата хотела разполагат с над 900 стаи за настаняване. Отделно от тях групата на Асенов е собственик на хотел "Вива клуб" (четири звезди) в Златни пясъци и на хотел "Бор" (четири звезди) в Слънчев бряг, отново чрез "Турист инвестмънт", но за стопанисващо дружество на първия в регистъра на местата за настаняване е посочено "Ейч Ви Ди хотелс" (като името на групата - бел. ред.), а на този в Слънчака - "Бор инвест 1". Последното дружество е със съдружници Христо Асенов и Даниел Димитров, а то от своя страна е едноличен собственик на капитала на "Ейч Ви Ди хотелс". От сайта на HVD hotels е видно, че групата управлява и четиризвезден хотел в германския град Suhl чрез регистрираното в Германия дружество Bisterra Suhl. Общите приходи за 2021 г. на трите дружества, чрез които групата стопанисва четирите си български хотела, са на стойност 31.1 млн. лв.

Веднага след "Турист премиум инвестмънт" в класирането е "Ахелой проджект", което е собственик и управлява комплекса с над 420 стаи Wave Resort между Поморие и Ахелой. Ръстът за изминалата година е над 88% при приходи 15.9 млн. лв. и 8.4 млн. за 2020 г. За разлика от предходната година през 2021 г. дружеството завършва с печалба малко над 1 млн. лв., а заетите в него са над 180 души. Капиталът на дружеството е в размер на над 29 млн. лв., а от май тази година съдружници в него са "Хотел инвестмънт" и "Танчев и ко". И в двете мажоритарен собственик е Венцислав Танчев, като чрез второто управлява туристическата агенция "Сънтурс". В изданията на класацията "Гепард" през 2017 и 2018 г. дружеството "Танчев и ко" попада в класирането. Чрез "Хотел инвестмънт" има участие и в друг хотел по Черноморието - бутиковия Modus, в непосредствена близост до Морската градина във Варна.

"Топола скайс мениджмънт" е името на варненското дружество, което стопанисва комплекс "Топола скайс" в село Топола край Каварна. Хотелът разполага с 416 стаи за настаняване, а приходите на дружеството за 2021 г. са над 5.9 млн. лв. при над 3.3. млн. година по-рано, което прави над 78% ръст и осмо място в класацията "Гепард". Съдружници в проекта са Валентин Вълев като мажоритарен собственик и един от синовете му - Добромир Вълев. Това не е единственото участие в хотелиерския бизнес за Валентин Вълев. Заедно със съпругата му Парашкева Вълева са съсобственици в "Експрес гаранцион", което управлява два хотела с име "Аква" - по един във Варна и в Бургас. Компанията е с над 30-годишен опит в строителството на жилищни, административни и търговски сгради, както и на водни съоръжения като басейни и водни атракциони. В края на 2021 г. върху над 18 дка компанията започва строителството на жилищен комплекс с над 270 апартамента между варненския кв. "Виница" и курортен комплекс Св. св. Константин и Елена. Другата компания на Валентин Вълев е "Акватек", в която е съдружник с по-големия си син Димитър Вълев. Фирмата е създадена през 1994 г. и е специализирала в изграждането на басейни, водни атракциони и СПА центрове.

Наредилият се на 11 позиция гепард, "СОК Камчия", е добре познат. Дружеството е с приходи в размер на 17.5 млн. лв. през изминалата година, което е над 54% повече в сравнение с епидемичната 2020 г., когато те са били 11.3 млн. Комплексът се състои от няколко сгради с общо около 480 стаи. Създаден е през 2003 г. като санаторно-оздравителен комплекс (СОК) за деца и младежи със здравни, образователни, културни и възстановително-рехабилитационни функции чрез отдих и туризъм. От 2004 г. е еднолична собственост на правителството на град Москва в Русия, а от септември 2012 г. насам капиталът му е над 304 млн. лв. Към днешна дата в съвета на директорите на "СОК Камчия" наред с българския управител Николай Недялков взимат участие още шест руски граждани. През 2016 г. московското правителство имаше идея да продаде на търг комплекса от над 300 дка, но до сделка така и не се стигна, тъй като малко преди датата на търга той бе отменен.

В класирането по ръст на приходите в сектор туризъм за 2016 и 2018 г. участва "Старосел турс", стопанисващо към онзи момент комплекс "Старосел" в едноименното село край Пловдив. Тази година друго дружество от групата влиза в нея - "СтароселТур", като според регистъра на местата за настаняване то управлява хотелската част на комплекса. През 2021 г. то е с приходи почти 16.5 млн. лв., или над 34% повече в сравнение с предходната, когато те са 12.2 млн. Печалбата за изминалата година е 1.6 млн. лв., а заетите в комплекса са над 160 души. Инвеститори са Димитър Димитров и "Балкантабако", в което според Търговския регистър действителен собственик е Ангел Ангелов.

Друго от попадналите в топ 20 хотелиерско дружества е "Корнер", което макар и да е регистрирано в София, управлява три хотела в района на Каварна, както и четири заведения във или около тях. Ръстът за 2021 г. е над 49%, като приходите са в размер на 8 млн. лв. при малко над 5.3 млн. лв. година по-рано. Съдружник в дружеството е Валентин Николов (по прякор Цуци от годините на подземната групировка СИК, до която се смята, че е близък наред с Румен Николов-Пашата - бел. ред.) заедно с "Валди груп", от което според Търговския регистър притежава над 79%. Името му се свързва с печално известния със скандала "Суджукгейт" бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, с когото притежават около 340 дка край нос Калиакра. Върху земята през 2018 г. дружеството "Калиакра инвест 1" е извършило незаконно изливане на три бетонни плочи с обща площ около 300 кв.м в защитеното природно и приоритетно местообитание "Понто-сарматски степи". Името на Николов е замесено и в строежа през 2018 г. на басейн пред хотела му Royal Grand Hotel & Spa на плажа в Каварна, докато е концесионер на същия плаж. През 2021 г. дружеството му "Роял Бей" взима на концесия отново плажа в морския град.

Последното дружество, управляващо хотел и попаднало на 20 позиция в класацията на "Капитал" за най-динамичните малки и средни компании, е регистрираното в София "Белчин парк". То управлява СПА комплекс "Белчински извор" в самоковското село Белчин, разполагащ с около 80 помещения. Приходите му за изминалата година са в размер на 7 млн. лв., а година по-рано - 5.7 млн., или ръст 22%. Управляващото дружество е еднолична собственост на "Главболгарстрой холдинг" на Камен и Калин Пешови.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nnj31646874 avatar :-|
    nnj31646874
    • + 1

    Чодесно, значи ресторантьори и хотелиери се справят добре и вече немат нужда от намалено ДДС!

    Нередност?
Нов коментар