🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Покупките на имоти нарастват и през 2019 г.

В София, Варна и Бургас сделките се увеличават, само в Пловдив има лек спад, сочи статистиката на Агенция по вписванията

Заради силния пазар в столицата расте и строителството на нови жилищни сгради
Заради силния пазар в столицата расте и строителството на нови жилищни сгради
Заради силния пазар в столицата расте и строителството на нови жилищни сгради    ©  Цветелина Белутова
Заради силния пазар в столицата расте и строителството на нови жилищни сгради    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Покупко-продажбите на недвижими имоти в четирите най-големи български града плавно нарастват като брой от 2012 година насам. Тенденцията се затвърждава и през 2019 г. Според статистиката на Агенцията по вписванията през изминалата година броят на този тип сделки нараства с 2% до 64 617 общо за София, Пловдив, Варна и Бургас.

Броят на сделките в София през 2019 г. се увеличава с 5.45% спрямо предходната година. По данни на агенцията са сключени 29 772 сделки при 28 232 през 2018 година.

Единствено в Пловдив, който през 2019 г. беше Европейска столица на културата, пазарът е бил по-слаб, отколкото в годината, предшестваща това събитие. Сделките в града са намалели с 5.6% до 15 221. Всяко от първите три тримесечия е било по-слабо от същия период на предходната година. През последното обаче тенденцията се обръща и сделките са със 7.8% повече, отколкото през октомври - декември 2018 година. Този ръст обаче не е достатъчен, за да компенсира предходния спад, и като цяло годината е на минус.

През 2019 година във Варна са завършени 12 927 покупко-продажби на недвижими имоти, или с 1.7% повече, отколкото предходната година. Всяко от тримесечията е по-силно от същия период на 2018 г. с изключение на третото, когато се наблюдава 6% спад на сделките спрямо юли - септември 2018 година.

През всяко тримесечие на миналата година покупко-продажбите на недвижими имоти в Бургас са повече, отколкото през аналогичния период на 2018 г. Сумарно ръстът на този тип сделки е 6.4% до 6697 сделки.

Все още няма коментари
Нов коментар