🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С 6% намаляват сделките с имоти през първото тримесечие

Покупко-продажбите в София, Пловдив и Бургас са на минус на годишна база, в Стара Загора, Варна и Русе - нарастват

Стара Загора е единственият от шестте големи български града, в който статистиката регистрира нарастващ ръст на сделките с недвижими през първото тримесечие на 2020 г.
Стара Загора е единственият от шестте големи български града, в който статистиката регистрира нарастващ ръст на сделките с недвижими през първото тримесечие на 2020 г.
Стара Загора е единственият от шестте големи български града, в който статистиката регистрира нарастващ ръст на сделките с недвижими през първото тримесечие на 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Стара Загора е единственият от шестте големи български града, в който статистиката регистрира нарастващ ръст на сделките с недвижими през първото тримесечие на 2020 г.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Покупко-продажбите на недвижими имоти в България са намалели с шест процента през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Сключени са общо 37 697 сделки със сгради и земя, показва статистиката на Агенцията по вписвания.

Данните обхващат само първите две седмици на извънредно положение в края на март, когато пазарът на практика замръзна. Точно за това очакванията са чрез през второто тримесечие спадът ще е много по-голям.

Шарена картина в шестте големи града

В София спадът съвпада със средния за страната - 6% до 5285 сделки. За сравнение, през последното тримесечие на 2019 г. беше регистриран ръст от 5% на годишна база. Сред шестте големи града в страната (със сделки над 1000) най-значителен е спадът в Пловдив - 10%, при ръст от 8% в края на предходното тримесечие. Следва Бургас с 9% спад до 1265 покупко-продажби при 5% ръст в края на 2019 г.

Щастливо изключение е Стара Загора. Там не само има ръст в броя на сделките, но и тази тенденция се забързва - при 3% последното тримесечие на 2019 г. до 11%, или 1062 покупко-продажби, през януари - март 2020 г. Във Варна също има ръст, но той се забавя - от 8% в края на 2019 г. до 6%, или 2555 сделки, в началото на 2020 г. С 1018 сделки пазарът в Русе също успява да излезе на лек ръст от 1% през първото тримесечие при 13% ръст в края на 2019 г. на годишна база

Във София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе са сключени 37% от всички покупко-продажби в страната през първото тримесечие на 2020 г.

Ръст на пазара в 30% от селищата

В 30% от всички 113 селища, за които има информация, се наблюдава ръст на годишна база. В останалите спадът е разпределен така - в 28% той е до 9%, в 22% до 19%, а в 20% - между 20% и 45%.

Ръст в броя на сделките на годишна база се наблюдава в 30 селища. Най-рекорден е в Дулово (64%) и в Тутракан (43%). В двете селища дори първото тримесечие на 2020 г. е по-добро от последното на 2019 г., макар че обикновено последната четвърт на годината е най-силният период.

Интересно е, че голям ръст на сделките през януари - март 2020 г. се наблюдава в три селища с минерални извори - Велинград (24%), Девин (23%), Кюстендил (24%).

Изглежда, "опашката" на подема на имотния пазар, който наблюдавахме последните години, е достигнала и до най-отдалечените краища на страната. Двуцифрен ръст на сделките през първото тримесечие на годишна база се наблюдава също в Берковица, Котел, Малко Търново, Смолян, Крумовград, Девня.

С едноцифрени ръстове извън големите градове от приморските селища са Несебър и Поморие, по южната периферия - Петрич, Кърджали и Харманли, в Северозападна България - Монтана, Мездра, Белоградчик и Бяла Слатина, а по поречието на Дунав - освен Русе и Никопол.

Спад - в 70%

Най-драматичен - над 40%, е спадът в Свищов, Пирдоп, Мадан и Златоград. Между 30% и 40% се движи той в Ардино, Дряново и Момчилград.

Между 30% и 39% е намаляването на сделките в Търговище, Сливен, Сандански, Самоков, Раднево, Перник, Карнобат, Исперих, Ивайловград, Димитровград и още пет селища.

Между 10 и 19% е в други 26 селища, сред които освен Пловдив са също Ботевград, Бяла, Видин, Враца, Горна Оряховица, Елен Пелин, Ихтиман, Каварна, Козлодуй, Кубрат, Омуртаг, Силистра, Пещера, Радомир, Шумен, Ямбол и др.

А в 32 селища освен София и Бургас спадът е до 9%. В тази група попадат Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Разград, Ямбол, Пазарджик и др.