"Планекс инвест" и Danaos ще вложат 60 млн. лева в жилищния комплекс "Морени"

Проектът предвижда близо 54 хил. кв.м нискоетажни сгради и къщи в паркова среда върху 90 дка над Ring Mall

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Планекс инвест" и Danaos Development ("Данаос дивелопмънт") ще инвестират 60 млн. лева в жилищния комплекс "Морени клуб резиденс", стана ясно на първата копка, която беше направена в понеделник. Инвестицията ще бъде осъществена с банков кредит и със самоучастие.

Проектът предвижда да бъдат изградени близо 54 000 кв.м РЗП нискоетажно строителство върху терен 90 дка южно от Околовръстното шосе, зад Sofia Ring Mall и IKEA. Проектирани са 13 триетажни сгради с общо 256 двустайни, тристайни и четиристайни жилища и 33 еднофамилни къщи. Сградите са свободно разположени "по хода на Слънцето", така че да не нарушават движението на въздуха.

Застроената площ е 13 500 кв.м. Останалите близо 77 дка ще са парк, в който ще има 600 кв.м новосъздадени езера, система от 2500 м алеи за спорт и разходки, фитнес зони на открито и детски площадки. Автомобилният поток ще е изнесен по улица, периферна за парцела. Тя ще води до подземни гаражи и жилищната зона ще е свободна от автомобили.

"Морени клуб резиденс" ще бъде реализиран на два етапа, като строител е "Интерхолд". Част от него ще бъде въведена в експлоатация след 28 месеца. В завършен вид ще бъде през 2025 г.

"Морени" е резултат от близо тридесет години развитие, много натрупан опит и непрекъснато надграждане. Надявам се заедно с другите проекти в района да създадем нов модерен вторичен център в столицата", каза инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс инвест", която е инвеститор в проекта. Инвестиционно-консултантската компания е създадена от него и има 15-годишна история.

Земята за "Морени клуб резиденс" е собственост на гръцката Danaos Group, която е специализирана в корабната индустрия. През 2005 - 2008 г. групата купува близо 400 дка в района. През 2009 г. продава част от тях на гръцката Fourlis Group, която изгражда магазина IKEA. По-късно Danaos Group и Fourlis Group разработват проекта за Sofia Ring Mall, в който Джон Кустас (Danaos Group) и фамилията Фурлис са с равни дялове. Останалата земя - около 150 дка, остава при Danaos Development Company. Върху част от нея сега ще бъде изграден жилищният проект "Морени клуб резиденс".

Danaos избира за партньор по проекта "Планекс инвест" и им предоставя право на строеж върху земята. Срещу него ще получи определени квадратни метри жилищна площ - процент от бъдещите сгради. "Планекс инвест" e инвеститор в проекта и има права да продава и имотите на Danaos.

В проекта е предвиден сервитут за преминаване на бъдещото трасе на лифта, което би трябвало да свърже сегашната начална станция на кабинката с бъдещата метроспирка срещу Sofia Ring Mall. Danaos са предоставили безвъзмездно право на преминаване на съоръжението на софийската община с очакването, че метрото ще направи проекта по-атрактивен. Ангажиментите по изграждане на локалната инфраструктура остават за инвеститора.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    puy1594114369671961 avatar :-@
    Тинчо Атанасов

    Олеле Планекс строи!!!!

    Нередност?
  • 3
    dorn avatar :-|
    dorn
    • + 1

    Хич да не мислят че с това право за преминаване ще си измият ръцете. Общината да иска съфинансиране на цялато трасе до метростанцията и самата метростанция. Иначе завой на метрото на изток към Гурублене , както си беше първоначалния проект и който гърците с техните си начини промениха !

    Нередност?
  • 4
    iev51650761 avatar :-|
    koger.bg

    За повече информация относно строителство на нискоенергийни сглобяеми или енергийно ефективни монолитни еднофамилни къщи: https://koger.bg/

    Нередност?
Нов коментар