🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LafargeHolcim очаква възстановяването в строителството да продължи

Най-големият производител на цимент подобрява резултатите си

"Наблюдаваме силно еластично търсене на нашите стоки", заяви главният изпълнителен директор Ян Йениш.
"Наблюдаваме силно еластично търсене на нашите стоки", заяви главният изпълнителен директор Ян Йениш.
"Наблюдаваме силно еластично търсене на нашите стоки", заяви главният изпълнителен директор Ян Йениш.    ©  Reuters
"Наблюдаваме силно еластично търсене на нашите стоки", заяви главният изпълнителен директор Ян Йениш.    ©  Reuters

Швейцарската компания за производство на строителни материали LafargeHolcim даде положителна оценка за възстановяването на строителството след кризата, предизвикана от пандемията. Най-големият световен производител на цимент твърди, че наблюдава скок в търсенето на продуктите си, предимно в държавите от Южна Америка и в Индия. От компанията допълниха, че очакват с нетърпение отпускането на помощи от правителството в началото на следващата година, съобщи Reuters.

"Наблюдаваме силно еластично търсене на нашите стоки", заяви главният изпълнителен директор Ян Йениш. "През третото тримесечие почти достигнахме нивата от миналата година и сме щастливи да видим обещаващо възстановяване."

Свиване на разходите

Швейцарската компания надмина очакванията за печалба и приходи за третото тримесечие на 2020 г. Оперативната печалба е нараснала с 1.9% до 1.45 млрд. швейцарски франка (около 1.6 млрд. долара).

Спадът в продажбите на LafargeHolcim е намалял до 2.6% при спад от 17% през второто тримесечие, когато много строителни обекти бяха затворени заради карантината, наложена от COVID-19. Компанията присъства в България отдавна - собственик е на циментовия завод в Бели извор, добива кариерни материали и има две площадки за производство на бетон.

В отговор на кризата LafargeHolcim намалиха разходите си. Спадът в цената на електроенергията също помогна на компанията да повиши маржа на печалбата си въпреки намалените приходи. В резултат на всичко това компанията очаква да генерира годишен свободен паричен поток от 2.75 млрд. швейцарски франка, което надвишава предишните им прогнози за 2 млрд.

Йениш не очаква възстановяването да се повлияе от втората вълна на коронавируса. "Този път отношението към ситуацията е различно, поне в нашия сектор, казва Йениш за последните действия от страна на правителствата. Строителните обекти остават отворени."