🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Недостигът на работна ръка застрашава предлагането на нови жилища

Търсенето е по-високо от всякога, но има твърде малко хора, които да ги построят

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Основателят на най-голямата строителна компания в САЩ Дон Хортън никога не си е помислял, че трябва да откаже бизнес в Тексас. Докато наскоро не успя да построи домове в щата достатъчно бързо. Сега компанията му ограничава продажбите, тъй като недостигът на работна ръка и строителни материали като дървесина забавят строителството и надуват разходите. Комбинацията от тези ограничения и нарастващото търсене на жилища доведе до колебливи ръстове в цените на жилищата. Според данни, публикувани на 31 август, индексът Case-Shiller national house-price е с 18.6% по-висок през юни в сравнение с година по-рано. Това е третият рекорден ръст в рамките на няколко месеца. Но въпреки че липсата на материали се очаква да се възстанови през следващата година, за фирмите ще бъде по-трудно да намерят опитна работна ръка.

Удар от коронавируса

Работната сила в строителния бранш беше силно засегната от разпространението на коронавируса и наложените строги ограничителни мерки. В САЩ тя е намаляла с близо 15% през 2020 г. и е изтрила четири години ръст на работни места. Но дори когато търсенето на жилища е свръхстимулирано от ниски лихви и желание за по-големи пространства, тя тепърва трябва да се се възстанови напълно. Около 88% от американските работодатели твърдят, че им е трудно да намерят работници, като оставят близо 300 хил. работни места незаети. Докато през 2020 г. ръстът на заплатите забави хода си, то той сега се възстановява.

Великобритания е свидетел на най-големия брой незаети работни места за последните две десетилетия, като две трети от строителните фирми не успяват да наемат зидари и дърводелци. Половината от всички френски строителни фирми също се сблъскват с трудности при наемането на персонал, което прави сектора един от най-засегнатите, а една пета от германските строителни и инженерни компании твърдят, че нямат достатъчно опитни служители.

Проблемите при наемане на служители в сектора отчасти отразяват по-широкия недостиг на работна ръка, който засяга голяма част от богатия свят. Подобно на други индустрии, страхът от вируса и прибягването до помощи и спестявания може да обясни защо незаетите едва се завръщат на работа. Местните и националните ограничения за пътуване, целящи да овладеят пандемията, удариха силно строителния сектор, който разчита предимно на мигранти. (Това личи най-много в Китай и Индия, където мигрантите представляват съответно четири пети и една трета от строителните работници.)

Дългосрочните фактори

За недостига на работна ръка допринасят и някои дългосрочни фактори. Строителите на жилища се борят да запазят постоянна работна сила от финансовата криза през 2007 - 2009 г. Липсата й отчасти отразява големите промени в имиграционните закони, които попречиха на някога стабилния поток от работници. Притокът от чуждестранни работници в САЩ например намаля, след като бяха въведени антиимигрантските закони на президента Доналд Тръмп. Малко над 44 хил. имигранти са се присъединили в строителната индустрия през 2017 г. Това е рязък спад в сравнение с предишната година, когато са били 70 хил. Подобно на САЩ Националната статистическа служба на Великобритания изчислява, че страната е загубила 42% от европейските си работници, откакто гласува да напусне Европейския съюз, което сигнализира края на свободното движение на мигранти от ЕС към страната.

Автоматизацията може да бъде един от начините за предотвратяване липсата на служители, но секторът я въвежда бавно.

Причините за недостиг на опитни служители се крият и в застаряващото население. Очаква се около 41% от строителните работници в САЩ да се пенсионират през следващото десетилетие. Един от пет британски работници е над 55 години. В същото време специалистите по човешки ресурси не успяват да наемат хора, защото няма такива. Завършилите гимназия, независимо от финансовото им състояние, избягват свободните работни позиции в сектора, защото ги смятат за мръсни, опасни и трудни. По-малко от един от десет млади хора във Великобритания обмислят кариера в строителния бранш и отказват дори предложения в сфери като инженерство, строителен контрол и градско планиране.

Автоматизацията може да бъде един от начините за предотвратяване липсата на служители. Но секторът я въвежда бавно. Роботи се използват от около половината строителни бизнеси в сравнение с 84% от автомобилната промишленост и 79% от производствените компании.

В същото време изглежда, че липсата на работна ръка все повече ще се задълбочава. Търсенето на работници вероятно ще се повиши, защото правителствата обещават да изградят повече жилища, за да подготвят съществуващите запаси за променящия се климат. Обединеното кралство вече се нуждае от още 217 хил. души до 2025 г., за да отговори на целите на правителството за 300 хил. нови жилища на година. Ще бъде нужна дори повече работна ръка, която да модернизира съществуващите 29 млн. домове, за да се постигнат целите за нулеви емисии до 2050 г. Плановете на правителствата да инвестират в инфраструктура в САЩ и Европа може да имат нужда от огромен брой работници и да оставят по-малко от тях в строителния бизнес. Незаетите работни места и забавянето при строителните дейности могат да доведат до екстремни нива главоболията на шефовете.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар