Държавната "Монтажи" продължава да плаща на външни строители

Компанията увеличава приходите си над три пъти за първото полугодие

Проверка на бившия икономически министър Кирил Петков показа съмнителни резултати от ремонтите на част от язовирите
Проверка на бившия икономически министър Кирил Петков показа съмнителни резултати от ремонтите на част от язовирите
Проверка на бившия икономически министър Кирил Петков показа съмнителни резултати от ремонтите на част от язовирите    ©  Министерство на икономиката
Проверка на бившия икономически министър Кирил Петков показа съмнителни резултати от ремонтите на част от язовирите    ©  Министерство на икономиката
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Държавната строителна компания "Монтажи", която получи инхаус договори за над половин милиард лева от собственика си - Държавната консолидационна компания (ДКК), продължава да плаща за изпълнение на външни фирми. Това става ясно от публикувания с близо два месеца закъснение отчет към средата на годината. Данните показват, че само през второто тримесечие дружеството е изплатило 10 млн. лв. за външни услуги, макар че договорите със сигурност са сключени преди това.

Приходи

За първото полугодие приходите нарастват повече от три пъти на годишна база (виж таблицата), след като през миналата година компанията започна да получава плащания по възложените от ДКК договори. Най-големите от тях са за ремонт на язовири, но общо получените поръчки са за повече от 750 млн. лв. Както преди време се разбра от данните, изнесени от бившия служебен икономически министър Кирил Петков, самата "Монтажи" е превъзложила изпълнението на поръчките на частни компании, като най-облагодетелствани се оказаха "Ковел-Про", "Планекс-ГЕС" и "Абак-ДС". Макар че държавното дружество няма право по закон да прехвърля дейности по инхаус поръчки, това беше очаквано, като се има предвид, че то има едва 200 служители.

И разходи

Плащанията към подизпълнителите, които се видяха още в отчетите за 2020 г. и първото тримесечие на тази година, са продължили и през второто тримесечие. Според данните разходите за външни услуги са достигнали 21.7 млн. лв. към средата на годината, което е с 10 млн. лв. повече, отколкото към края на март.

Отчетът за паричните потоци също показва, че постъпленията на компанията са почти толкова, колкото и плащанията, като и двете сума нарастват рязко спрямо миналата година - от около 50 млн. лв. до над 380 млн. лв. Така на практика "Монтажи" играе роля на посредник между държавните пари и частните компании, подбирани без търг. "Комисионата", която получава за това, е позволила на дружеството да покрие хроничните си загуби и да отчете малка печалба още в края на миналата година. Положителният резултат се запазва и към средата на 2021 г.

Все още няма коментари
Нов коментар