🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плащанията от ДКК за външни услуги са замръзнали след юни

Държавният холдинг запазва печалбата си от 23 млн. лв. за деветмесечието

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Държавната консолидационна компания (ДКК) практически е спряла да прави плащания за външни услуги след средата на годината. След като в края на миналата година холдингът започна активно да превежда средства за ремонт на язовири по инхаус поръчки с дъщерното си "Монтажи", което след това разпределяше парите към подизпълнители без търг и конкурс, практиката продължи и през първите месеци на тази година. Отчетът за деветмесечието обаче показва, че след второто тримесечие ДКК почти не е правила такива плащания (виж таблицата). В самия отчет обяснение за това няма, но периодът съвпада със започнатата ревизия на инхаус договорите от бившия служебен икономически министър Кирил Петков, който до голяма степен успя и да смени ръководството на холдинга.

Резултати

Като холдингово дружество традиционно ДКК отчита минимални продажби, но оперативните приходи към края на септември са близо 17 млн. лв. в сравнение с резултат от под 1 млн. за същия период на миналата година. Разликата идва най-вече от увеличението на запасите от продукция и незавършено производство, които почти изцяло са натрупани отново през първата половина на тази година.

В същото време значително намаляват финансовите приходи на дружеството, които по принцип формират основната част от приходите. От участията си в дъщерни предприятия холдингът е получил близо 3 млн. лв. повече, но пък за същия период на миналата година има 7 млн. лв. приходи от други инвестиции, каквито тази година липсват.

Рязък скок има на оперативните разходи (над 350%), който идва изцяло от разходите за външни услуги. Сумата на практика обаче е натрупана през второто тримесечие на годината, като след юни ръстът е по-малко от 200 хил. лв. Плащанията, най-вероятно към "Монтажи", се виждат и в отчета за паричните потоци, макар че значително намаляват спрямо миналата година и особено спрямо трицифрените суми, преведени през 2019 г. (над 420 млн. лв.).

Печалбата на ДКК към края на септември остава практически непроменена - малко над 23 млн. лв.

Опит за прозрачност

Интересна подробност е, че отчетът на ДКК е публикуван на интернет страницата на самата компания, която доскоро въобще нямаше уебсайт и не отговаряше на въпроси, включително по Закона за достъп до обществена информация. Документът все още не е наличен в системата на Агенцията за публичните предприятия и контрол, която трябва да събира и публикува отчетите на всички държавни дружества. Самите те са задължени да подават информацията в срок от 30 дни след изтичане на съответното тримесечие (с изключение на годишните отчети), но кога те ще станат публично видими зависи от агенцията, която се управлява от кадри от времето на управлението на ГЕРБ. За сравнение, когато Министерството на финансите отговаряше за публикуването на отчетите, което освен това се правеше ръчно, те се появяваха за около седмица. Така към момента няма данни за деветмесечието за ключови предприятия и получатели на огромни държавни средства, като "Монтажи" например.

През последните месеци бордът на ДКК беше променен, като преди два месеца от него беше отстранен изпълнителният директор Ясен Спасов. В момента дружеството се ръководи от петима директори. Трима от тях - Радостин Вазов, Рая Каназирева и Диляна Софиянска, бяха назначени при правителството на ГЕРБ. Другите двама - Чавдар Христозов и Ваня Караганева, бяха назначени в последния месец след конкурс. Отскоро Караганева е и изпълнителен директор на дружеството заедно с Рая Каназирева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    С две думи от това което чета след смяната на ръководството на холдинга от Киро то е спряло да работи и са замразени всички дейности по ремонти на язовири? Точно както стана с инфраструктурата ли? За това ли Киро ходи да източва язовири? За какво до края на годината тогава ще изтеглите 4.5 милиарда лева? Няма ли някой да излезне и да каже за какво се правят тези дългове?

    Нередност?
Нов коментар