🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Монтажи": посредник на държавни пари към частни фирми

Отчетът показва, че почти всички приходи на компанията отиват за плащания за външни услуги

Миналото лято служебното правителство разкри, че подобни случаи са отчитани като ремонтирани язовири от "Монтажи"
Миналото лято служебното правителство разкри, че подобни случаи са отчитани като ремонтирани язовири от "Монтажи"
Миналото лято служебното правителство разкри, че подобни случаи са отчитани като ремонтирани язовири от "Монтажи"    ©  Министерство на икономиката
Миналото лято служебното правителство разкри, че подобни случаи са отчитани като ремонтирани язовири от "Монтажи"    ©  Министерство на икономиката
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Значителен ръст на приходите показва отчетът на държавната строителна компания "Монтажи" за 2021 г., след като в последните години на дружеството бяха възложени без състезание договори за стотици милиони левове. Внимателен прочит показва, че фирмата е касичка-разпределител: разходите са били почти същата сума като приходите, а основната част от тях са направени за външни услуги. Това потвърждава обявената от служебното правителство миналата година информация, че дружеството на практика работи като посредник, през който минават държавни средства към избрани частни фирми без търг и конкурс.

След като вече стана ясно, че отпуснатите от Държавната консолидационна компания (ДКК) 500 млн. лв. за ремонт на язовири са минали през "Монтажи" към предпочитани изпълнители - основно "Ковел про" и "Абак ДС", доклад на Сметната палата, с който "Капитал" разполага, показва сега, че същите компании са получили и значителна част от парите по договорите с друга държавна компания от системата на икономическото министерство - "Еко антрацит".

Какво показват числата

С близо една трета се увеличават приходите на "Монтажи" през миналата година (виж таблицата). Печалбата също нараства, макар че рентабилността остава незначителна (под 0.3%). В същото време разходите са почти колкото приходите, като близо 74 млн. лв. са платени за външни услуги, основно за строително-монтажни работи.

През миналата година през сметките на дружеството реално са минали и много от осчетоводените преди това плащания, като паричните потоци и към дружеството, и от него към търговски контрагенти, са за по над 500 млн. лв. За сравнение, през 2020 г. те са били под 200 млн. лв.

През първото тримесечие на тази година обаче приходите и печалбата рязко спадат. Компания увеличава разходите си за външни услуги с близо 60%, като те достигат 18.4 млн. лв. Значителен скок има в разходите за материали - почти десет пъти до 3.5 млн. лв.

Договори за любимци

"Монтажи" е един от емблематичните примери, които бяха разкрити от служебното правителство като получаващи договори от собственика си ДКК чрез in-house поръчки, като по този начин се заобикаля обявяването на търгове и конкурси. Тъй като капацитетът на компанията е ограничен - служителите й през 2021 г. са под 180 души, изпълнението на дейностите се пренасочва към подизпълнители. Макар това да е забранено по закон. В случая с "Монтажи" най-облагодетелствани от договорите за ремонт на язовири за 500 млн. лв. се оказаха две фирми - "Ковел про" и "Абак ДС".

Същите фирми са поели и голяма част от дейностите по договори за техническа ликвидация и консервация на стари мини на стойност 120 млн. лв., които друга държавна фирма - "Еко антрацит", възложи през 2018 г. директно на "Монтажи". Проверката, която Сметната палата е направила, обхваща четири поръчки за малко над 86 млн. лв. А заключенията са, че при всички тях дейностите са изпълнявани от външни подизпълнители, като Законът за обществени поръчки не е прилаган. "Монтажи" не разполага с необходимите собствени средства и технически капацитет, с които самостоятелно да изпълни договорите, а това означава, че in-house поръчките са й възложени неправомерно, се казва в доклада. Самите фирми пък формално са получавали плащания не за строителство, а за наем на строителна техника с персонал и доставка на строителни материали. Подобни договори бяха сключени и от "Автомагистрали" с реалните строители на магистрала "Хемус".

Виж кой строи

"Ковел про" и "Абак ДС" са получили поръчки за над 60 млн. лв. за дейности, възложени от "Еко антрацит" на "Монтажи", като голяма част от средствата са изплатени авансово, макар че по тях практически не е работено до края на 2020 г., е установила проверката.

"Ковел про" е създадена през 2010 г. от Велизар Копчев, а оборотите й значително се покачват след 2016 г. Компанията получи 367 млн. лв. за ремонт на язовири.

Другата фирма - "Абак ДС", е собственост на Антоанета Чайкова - съпруга на бившия председател на АПИ, а сега шеф на Браншова асоциация "Пътища" Стефан Чайков. По същата схема компанията получи и 125 млн. лв. за ремонт на язовири.