🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пандемията свива офис площите във Великобритания

Работата от вкъщи прави старите офиси ненужни

По време на пандемията се наблюдава и стремеж към преобразуване на офисите в жилища.
По време на пандемията се наблюдава и стремеж към преобразуване на офисите в жилища.
По време на пандемията се наблюдава и стремеж към преобразуване на офисите в жилища.    ©  Reuters
По време на пандемията се наблюдава и стремеж към преобразуване на офисите в жилища.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Офис площите във Великобритания са намалели по време на пандемията и се очаква процесът да продължи. Свиването е част от голямата промяна в сектора, като разработчиците на проекти са подложени на натиск да направят работните пространства по-гъвкави и по-екологични в отговор на променящите се модели на работа. Работата от вкъщи е един от главните фактори за зад намаляването на офис пространствата, показват данните на Valuation Office Agency. Според агенцията, която е част от митническата администрация, офис площите са намалели с 2% в годината, която приключи на 31 март 2020 г. Това е спад от 1.6 млн. кв. метра, което е петнайсет пъти повече от най-голямата офис сграда, която беше завършена по време на пандемията - Bishopsgate, съобщава Financial Times.

Друг фактор, който е изиграл своята роля за развитието на тенденцията, е, че по време на първия локдаун строителството беше временно спряно. Това със сигурност е отказало част от инвеститори да изградят подобни сгради и е забавило завършването на други. Средните нива на заетост на офисите на Острова също пада, като в седмицата преди Коледа тя достигна 10%. През по-голямата част от миналата година нивото беше около 20%.

По време на пандемията се наблюдава и стремеж към преобразуване на офисите в жилища. Това беше задвижено от "уникалните обстоятелства по време на пандемията на дистанционната работа и решението на правителството да разшири правилата за развитие, което позволява промяна на предназначението на сградите от търговски към жилищни с минимално разрешение за планиране", смята Дейвид Роулънс от правната фирма Boodle Hatfield.

Търсят се модерни офиси

Според различни консултантски компании в сектора обаче най-вероятно тенденцията се е засилила значително след 31 март 2020 г., за когато са резултатите. "Нашето мнение е, че нямаме нужда от толкова офис пространство в Обединеното кралство или където и да било другаде, ако високото ниво на гъвкава работа, което наблюдаваме от началото на пандемията, се запази. Разумно е да се каже, че тази тенденция трябва да се случи", каза пред Financial Times Мат Оукли, ръководител на изследването на европейските търговски имоти в компанията за недвижими имоти Savills. Оукли също така смята, че тази тенденция ще се запази и дори засили след края на пандемията. Според компанията му един от всеки десет офиса ще стане ненужен в следващите пет години, независимо дали защото не покрива изискванията на работодателя, или защото не покрива екологичните стандарти, които се очаква да стават все по-строги.

Boodle Hatfield пък при анализа на данните на агенцията открива, че намаляването на офис пространството в провинцията е доста по-изразено в сравнение с големите градове. В района на Голям Лондон спадът е 3%, докато в покрайнините на града то е поне двойно по-голямо, показват данни на Boodle Hatfield. Според Дейвид Роулънс, който е партньор в компанията, това е така, защото коронавирусът е пренаредил приоритетите на работодателите, които виждат възможност за намаляване на разходите в преминаването към дистанционна работа. Според него обаче високотехнологичните и нови офиси ще продължат да привличат компании, защото така работниците ще имат мотивация да идват в офиса.

Все още няма коментари
Нов коментар