Жилищни балони, офисни баланси, индустриални надежди

Какво ще прочетете в специалното издание "Имоти и инвестиции"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Балон на пазара на жилища в страната засега по-скоро няма, но нарастващата еуфория тласка нещата в някои градове натам. Цените се покачват преди всичко защото търсенето надвишава предлагането, казват от агенциите за недвижими имоти. Инвеститорите видимо са заети да наваксват, дано да го правят с мисъл и отговорност и към средата.

Как ще се развият занапред цените на жилищата е трудно да се каже. На пазарите в развитите страни те растат с най-бързия темп от 30 години. Много зависи от решенията на централните банки. Сегашната кредитна политика създаде рай за ипотечния длъжник, а депозитната прави доходността от отдаването на имот под наем, колкото и да е малка и несигурна, за предпочитане пред държането на пари на влог. Поне е на плюс.

Бъдещето на цените зависи и от колективните нагласи. Опитът ни да надникнем в тях показва, че половината от хората вярват, че цените в страната ще продължават да растат. В същото време за около 80% разумната стратегия е да се изчака пазарът да се успокои, преди да се купува, като междувременно се инвестира в подобрения на съществуващото жилище.

За твърдо решилите сега да инвестират в имот представяме и алтернативни възможности на жилището в София. С далеч по-малък бюджет в градове като Стара Загора, Велико Търново, Варна, Благоевград може да се получи по-голяма доходност на софийската. Друг вариант са и платформите за групово инвестиране в имоти, където може да се участва и с минимални суми.

Един прагматичен съвет: Ако ще давате немалката сума за нов апартамент, особено ако е за живеене, купете и идеалната част от земята под него, която ви се полага. Това не би трябвало да оскъпи сделката, може леко до вдигне данъците, но ще ви спести евентуални неприятности в бъдеще. Такъв е изводът от правния анализ, който представяме тук.

Освен към хитовия жилищен пазар този път поглеждаме и към два други сегмента, в които вятърът от пандемията донесе промени: на офисите, над който скупчи облаци, и на индустриалните площи - там той изчисти небето и се показа слънце.

На офис пазара в София предлагането расте, усвояването на площите изостава, а инвеститорите постепенно губят интерес. Тоест има надежди, че пазарът ще успее да се саморегулира. Иначе е ясно, че няма как да се мине без офисите, но смисълът им революционно се променя.

При складовите площи оборотът в страната напоследък идва предимно от малки и средни помещения. Добрата новина е, че целият регион, а също и в България, сега е във фокуса на големите международни инвеститори в индустриални площи. Това би могло да доведе до раздвижване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vuk21919061 avatar :-|
    vuk21919061
    • + 2

    Трябва да е ясно Инвестиране то на пари в имот на този етап е загуба на пари. Инфлацията яде от депозита но с едноцифрен процент за сега. При обрат на имотният п. Загубата ще е с двуцифрен пр.

    Нередност?
Нов коментар